Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство, а и за мисионерско служение.

"Върни се в къщата си и разказвай, какво ти стори Бог" (Лука. 8:39).

"Братя и сестри,

В преданието за възнесението на Господа Иисуса Христа е останала една подробност, която изяснява, как ще се развива Божието дело на земята. Възнасяйки се на небето, Спасителят благословил оставените на земята Свои ученици. Там се явили и ангели, които Го питали: "Господи, на кого оставяш делото Си, как ще се разпространява Твоето учение, кой ще продължи мисията Ти?" Господ Иисус отговорил: "Нея ще довършат Моите ученици и всички, които почувстват Моята сила."

Мнозина са тези, които са изживели лично Божията - Христовата намеса. Облагодетелстваните по един или друг начин стават и до днес свидетели на стореното с тях. Те разказват и учат другите колко е велик Бог.

В днес прочетения евангелски разказ за изцеряването на бесноватия от Гадара виждаме, че Господ Иисус Христос Сам препоръчва да се разгласява, какво е сторил.

Спасителят дошъл в Гадаринската област. Там край брега на Генисаретското езеро Той срещнал един бесноват. Като видял Иисуса, бесноватият паднал пред Него и завикал: "Какво имаш Ти с мене, Иисусе, Син на Бога Всевишний? Моля Ти се, не ме мъчи! Защото Иисус бе заповядал на нечистия дух да излезе от тоя човек; понеже от дълго време го мъчеше, тъй че го връзваха с вериги и окови и го пазеха; но той разкъсваше оковите, и гонен биваше от беса по пущинаците... Много бесове бяха влезли в него. И те молеха Иисуса да не им заповядва да идат в бездната. А там по рътлината пасеше голямо стадо свини; и бесовете Го молеха да им позволи да влязат в тях. И им позволи. Като излязоха бесовете от човека, влязоха в свините; и сурна се стадото низ стръмнината в езерото и се издави" (Лука. 8:28-33).

Братя и сестри,

Ето така действал Господ Иисус Христос тогава, така е действал и през вековете. В християнската история има много примери за проявена Божия любов над грешници, които сетне станали просветители и жертвени носители на доброто в света. Господ Бог насочва и нас в средата, където живеем и работим, с тези, с които общуваме, да покажем с пример и слово, какво върши Бог. И ако някой отминава с пренебрежение Божието величие и всемогъщество, то е за негова сметка. А ние да разказваме с делата си, какво Той върши. Така ние ще продължим Неговото спасително дело. Амин!"

Ставр.ик. Иван Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - една история от бейзболната история на САЩ вдъхновява и до днес мнозина. Разказват как първият чернокож играч Джаки Робинсън се провалил в един домакински мач. Стадионът избухнал в гняв. Завалели расистки обиди, крясъци и псувни нажежили атмосферата до краен предел. Джаки стоял на втора база и не смеел да вдигне очи. Бил безпомощен и отчаян. И тогава съотборникът му Пий Рийс тръгва към него. Изправя се с поглед към трибуните и полага ръка върху рамото Джаки. Твърдостта и силата на Рийс кара стадиона да утихне. Години по-късно, когато Джаки Робинсън влиза в Залата на славата на бейзбола, си спомня: "Ръката на Рийс върху моето рамо спаси бейзболната ми кариера." Тази история разказва за провал, самота и отчаяние, за любов, смелост и спасение. Припомня колко лесно е да бъдем Джаки и колко трудно Рийс. И все пак, всеки Джаки има нужда от Рийс. Ръката на Рийс е ръката на спасителя. Библията ни разказва за една прободена десница. Тя е десницата на Онзи, който идва на нашата втора база. Идва, за да ни спаси!


Галерия

Вижте още
Бисер Маринов /вдясно/, Стефан Командарев и Валери Леков.

Актьор от Видин с роля във филма "В кръг"

Видинско присъствие в най-новия български филм - "В кръг" , забелязаха наблюдателни зрители. В един от героите в лентата на Стефан Командарев се превъплащава роденият във Видин актьор Бисер Маринов: "Въпреки че се разказва от гледната точка на три двойки патрулиращи полицаи, всъщност филмът е за състоянието на цялото ни общество...

публикувано на 14.11.19 в 17:55

Нов клуб учи видински деца на модерен балет

Клуб по модерен балет започна работа към Народно читалище "Светъл ден" във Видин. Първите си танцови стъпки в него направиха близо 30 деца от 3 до 10-годишна възраст. Ръководител и хореограф на клуб "Swing" е Елена Венелинова: "Модерният балет е комбинация между уличните танци,  загрявката ни е на основата на балет, ще има различни танцови..

публикувано на 14.11.19 в 16:59

Йорданка Велева- учител с душа на актриса

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Йорданка Велева от село Василовци, общ. Брусарци. Тя е на 69 години, професионалната й кариера завършва като директор на местното училище, което ръководи близо 40 години. Разговорът ни започва със спомени за това-  къде е завършила и какво образование е придобила, преди да стане директор на Основно..

публикувано на 14.11.19 в 16:55

Отбелязваме Световния ден на качеството

Днешният 14 ноември е обявен за Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН.  На този ден можем да си зададем няколко въпроса, свързани с качеството. Според..

публикувано на 14.11.19 в 13:20

Танцьорите на ансамбъл "Цвят": Спечелихме с усмивка и настроение

Фолклорен ансамбъл "Цвят" Видин се класира на второ място на Националния фестивал с конкурс "Изкуството на танца" във Враца. Танцьорите и певците от видинското читалище "Цвят" се отличиха с оригинална хореография и ярко сценично присъствие сред конкурентите си от Национално училище за танцово изкуство София, Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско..

публикувано на 14.11.19 в 12:50

Челопек получи статут "село на книгата"

Първото българско "село на книгата" е врачанското село Челопек. Инициативата за това е на Сдружение "Книгини", които повече от 1 година със своята дейност убеждават Международната организация на градовете на книгата, селото да стане пълноправен член и да получи статут на "село на книгата" Успехът означава, че Челопек ще стане притегателен..

публикувано на 14.11.19 в 11:14

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на импровизацията, като стилово варира от пост бопа, до фънк джаза и ритъм енд блуса. Издава над 40 албума, а..

публикувано на 14.11.19 в 09:00