Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЗАЕДНО" на 11 октомври

Видински ученици по безопасен начин разбират за ефекта от дрогата при каране на колело

Снимка: Радио Видин

Във Видин учениците опитват в безопасна среда как биха управлявали велосипед след употреба на наркотици или алкохол. Инициативата е на читалище "Светъл ден". Технологията е заимствана от Холандия. Досега са провеждани симулации за ефекта от дрога или алкохол при управление на автомобил. За първи се прилага тест за  велосипедисти.

"Целта е безопасност на пътя и превенция на употребата на наркотици"- казва Борислав Ванков от читалище "Светъл ден".

Събитие с благотворителна цел, наречено "Маратон на хорото" събра жители на Враца в парк "Дъбника" в събота. Инициативата е на Ивайло Петков, хореограф в столичен клуб, родом ат Враца, като същевременно е и опит за рекорд за "Световни рекорди на Гинес". Тя е в подкрепа на 21-годишния Ивайло Маринов, който след инцидент на водна пързалка е в инвалидна количка.

Над 1 400 лева са събрани само по време на събитието, а благотворителната инициатива в подкрепа на нуждаещи се вече ще е всяка година в парк "Дъбника", каза Ивайло Петков. Надява се следващата година и Даниел да е на хорото. Вече е събрана почти цялата сума за процедурите на младия мъж в клиника в Турция, но ще са нужни средства и за рехабилитацията.

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00