"Неделник" от 13 октомври 2019 година

27
Снимка: Архив на Сашка Бизеранова

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския музей доктор Сашка Бизеранова е получила одобрение за издаването на нейна статия озаглавена "Забрани и наричания при градеж на къща във Видинско". Това е едно теренно проучване, което е включено в сборника с доклади от научната конференция "Материалното и нематериалното наследство в строителството" проведена в Етнографски комплекс "Етър" и е рецензирана от проф. дин Лизбет Любенова. Нали помните Бисер Ангелов от Гюргич, който бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По пътя на съкровищата". Сега той е озвучил една интересна история от книгата на Милан Миланов “Тайните подземия на България” - част 7. История свързана с митичният връх "Бабу" над Гюргич. Доста легенди има за нея, които и аз съм чувал, но в тази история се преплитат доста интересни личности от миналото начело с Людмила Живкова. Цветан Дочев- Дедо Скръц ние приготвил отново нещо вкусно. Говорим за тиква и праз. Празът е бил ценен от древните египтяни, гърци и римляни, които разнесли зеленчука из цяла Европа. Слушайте за да разберете кои станаха Мис и Мистър Враца. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Северозападът с над 20 предложения в "Изборът на българите"

25 са туристическите обекти от Северозапада, предложени за гласуване в годишните награди за туризъм на министерството на туризма. Претендентите са обявени на сайта tourismawards.bg. Това е четвъртото издание на наградите, които се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа. И тази година надпреварата се провежда в 16..

публикувано на 14.11.19 в 16:15

Северозападът се бори за награди в туризма

Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в четвъртото издание на Годишните награди в туризма . Белоградчик кандидатства с летния фестивал " Опера на върховете " в категория " Туристическо събитие " и с пещера Магурата в категория " Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестиция ". Първо място в миналогодишното издание..

публикувано на 11.11.19 в 12:21

"Неделник" от 10 ноември 2019 година

"Неделник" брой 282-ри е тук. Старите вестници разтваряме за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Аз и приятели бяхме в..

публикувано на 10.11.19 в 14:37

Пето зарибяване на язовир Кула

Пето зарибяване на язовир Кула направиха местните любители рибари. Средствата се събират от сдружение "Риболовен свят"- Кула от няколко месеца. С 500 лева се включва фирма в Кула, която превежда сумата по сметката на сдружението. Други 500 лева са събрани от видински риболовци, 180 лева са от кутията за дарения в магазина до автогарата във Видин,..

публикувано на 07.11.19 в 17:33

Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и..

публикувано на 07.11.19 в 16:59

Стартира кампания за купуване на предаватели за лешояди

Нови 10 лешояда от Врачанска планина ще бъдат екипирани с GSM/GPS предаватели, за да продължат екоорганизациите да следят и откриват своевременно дали има отровени птици. Цената на един GPS/GSM крилен предавател е 1000 евро. Това е най- ниската цена за подобен предавател, с включени софтуерна поддръжка и мобилни услуги за една година. От..

публикувано на 07.11.19 в 16:42
Реплянска порода овце, която се отглежда в Чипровци, Чупрене и Белоградчик

Овцете в Чипровци- все по-рядко срещани

След четиригодишно съществуване Сдружение "Боровете" в Чипровци е на път да се разпадне. Създадено е през 2015 година, когато група животновъди от Чипровци се сдружават, за да могат да се възползват от мерките по европейските програми. Регистрират сдружението, а за председател е избран Стефан Тодоров.  Учредителите са 8 души, по-късно бройката..

публикувано на 06.11.19 в 13:05