Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Снимка: Радио ВИДИН


Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател, чиито покупки са задържани на митницата.
 
Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов, главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово. 

"Влизането на нашата държава в ЕС означава, че сме длъжни да спазваме изискванията и законите на Съюза - това е регламент 206 от 2009 година, който забранява внос на всякакви местни и млечни продукти от страни, които са трети за ЕС. Тези продукти са забранени. Още повече за сегашната усложнена обстановка от африканската чума - имаме заповед от министъра на земеделието, храните и горите, за забрана на внос. Гражданите на всеки един ГКПП могат да се информират от плакатите и табелите. Когато излизат извън държавата, визирам Сърбия, могат да питат колегите. Вносът е забранен. Граничният контрол е фитосанитарен такъв, т.е включва забрана на внос на посип и посявъчен материал. Освен този регламент на ЕС, има и инструкция за взаимодействие, разписана между "Митници", Агенцията по храните и полицейския граничен контрол - в нея са посочени стоките, които са под контрол и забрана. Тези документи ги има на сайта на БАБХ, могат да се прочетат и в Гуугъл. Повтарям, но нищо местно или от животински произход не може да се внася. Износът не ни касае, но човек трябва да е запознат с изискванията на отсрещната държава. Общо взето - може да се изнася всичко".

Ако не ни позволяват да внесем закупено от нас месо (продукт животински), какво се случва с него и със средствата, които ние сме заплатили за продукта?

"Ако от митницата намерят такъв продукт, извикват нас от инспекцията. Ние съставяме протокол от 4 екземпляра, месото се конфискува, а документът е за преносителя, за Гранична полиция, за митницата и за нас. Описваме всичко, подпечатваме го. При конфискацията месото се посипва с хлорна вар, поставяме го във фризер, ако количествата са големи. Извикваме специализиран автомобил и след това се унищожава в ескаритаж. Конфискатът по протокола се въвежда в дневника, там слагаме и бележката от ескаритажа, доказващ унищожаване. Средствата са за сметка на този, който не е прочел достатъчно".

Връшка чукаИма ли значение дали внасяме продукт за лична консумация или го правим за дадена търговска верига?

"Вносът на месни и млечни продукти е възможно да се осъществи, когато държавата, от която се внася, е разрешена за внос в Съюза. Трябва и предприятието да бъде одобрено - това, от което се внася. Има нужда от сертификат - както на предприятието, така и на вносителя. На пункта се дава входен документ за ЕС. Сертификатът, който е оригиналният от мястото на товарене, остава на пункта за 3 години. На шофьора се дава копие и входен документ. Гражданите са частни лица - могат да внасят само за лична консумация. Това, което е разрешено, е 2 килограма мед, толкова килограми яйца, може да бъде внесена "една цяла риба" - т.е 20 килограма. Тя трябва да е изкормена и почистена. Разрешава се до 2 килограма храни, когато има малко дете или малко животно. И, разбира се, храна, която е за лична употреба - примерно да речем някой сандвич".

Няма общи ограничения за преноса на тези продукти, ако пътувате в ЕС, тъй като всички страни от Съюза трябва да се придържат към строги общи ветеринарни норми. Ако пристигате в ЕС (в този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) от страна, която не е сред изброените по-горе, не можете да носите със себе си месо или млечни продукти без официална ветеринарна документация. 

С Регламент (ЕО) № 206/2009 на Комисията от 5 март 2009 година относно въвеждането в Общността на пратки с продукти от животински произход за лична консумация и за изменение на Регламент (ЕО) № 136/2004 (текст от значение за ЕИП) може да се запознаете тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45