Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други промени са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината, която налага приемането на нормативния акт, е осигуряването на здравословно хранене на децата. 

В проекта на наредбата е записано, че през 2018 година след преглед на съществуващите научни доказателства, документи на Европейския орган по безопасност на храните, становища на водещи международни организации и др., бяха актуализирани физиологичните норми за хранене на населението в България, в това число и за рисковата група деца от 3 до 7-годишна възраст. 

Сред другите промени е и предложението ежедневно в менюто на децата да се включва най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене; месото да не е претърпяло друга обработка освен охлаждане. Телешкото и свинското месо трябва да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, недопустимо е и предлагането на промишлено произведени месни заготовки като кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.

Знаят ли родители с какви продукти се приготвя храната в детските градини?

"Много хубаво готвят, доволно е детето. Няма нещо, което да не е го изяла. Дали продуктите са по българския държавен стандарт, е работа на органите, които правят проверки. Аз и да влезна, какво мога да разбера...  Менюто е сготвеното, а то откъде знаете с какво е сготвено... В предучилищната получават безплатни закуски три пъти седмично. Не мога да кажа, че са здравословни- вити банички, тестени закуски, няма плодове, няма мляко. Най- нискокачествени храни се дават в предучилищна група... Ние ходихме един- два дни на градина. Тя е от злоядите. В къщи опитваме здравословна храна, но не ни се получава... По- рано как сме се хранили? Български държавен стандарт ли е имало, когато съм гледала аз моето дете...",
заявиха видинчани.

Българският държавен стандарт (БДС) няма да бъде задължителен за продуктите за здравословно хранене на децата между 3 и 7 години. Това предвиждат промени в Наредба 6 за здравословното хранене на децата. Браншовите организации настояваха храните за децата да бъдат по БДС, за което през юни беше постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство. Измененията и допълненията на Наредба №6 бяха провокирани от браншовите организации.


"Преди около месец разбрахме, че независимо от мотивите, водещи към тези промени, изрично не е изписано в наредбата всички храни- тестени, млечни продукти, месни продукти, които отговарят на възрастта на децата, не са изписани изрично да бъдат по БДС и утвърдени стандарти. Това събуди нашата тревога, защото дава възможност в детски градини и училища децата да се хранят с храни, чиито основни суровини са заместени от химически субстанции", сигнализира Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.


Храните, произведени по утвърдени стандарти, са единствените, които имат сертификат за качество и пълна проследимост на суровината от нивата до трапезата. С промените ще се гарантира влизането на сивия бизнес в училища и детски градини от една страна и второ-  доставянето на храни с неизяснен произход и състав, обобщи Марияна Кукушева.

Какви продукти се използват при приготвянето на храната в детските градини?

"Всички продукти, които са по Български държавен стандарт, утвърдени в страната, ние ги получаваме по БДС, включително и хляба, така че, тези фирми, които кандидатства при нас за доставчици на продукти, представят документи, и на всяко зареждане се представят документи, за произхода на абсолютно всеки продукт, на всяка стока, която влиза в детската градина", обясни Светлана Петкова- директор на ЦДГ "Зорница" - Видин.

Менюто се изработва от медицинско лице, домакин и готвач. След това се утвърждава от директор и едва тогава предстои неговото изпълнение:

"Работим по специални рецептурници, които са утвърдени от Министерството на здравеопазването. Рецептите са много, доста разнообразни. Имаме изисквания, които спазваме- колко грама на ден се полага на дете плод и зеленчук, колко грама се полага млечен продукт. Това се следи ежедневно. В края на всеки месец изготвяме справки, в които отчитаме в проценти дали сме постигнали тези грамажи дневни. Тези справки ежемесечно се представят в РЗИ"- допълни Светлана Петкова. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40