Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободин Колев: "Време беше държавата да се намеси"

Време "разделно" за БФС

Снимка: Ройтерс

Отборът на България претърпя унизителна загуба с 0:6 от Англия в европейска квалификация. Националният отбор вече няма победа от една година, а снощното поражение е най-тежкото като домакин в цялата ни футболна история. Мачът срещу Англия ще се запомни и с расистките прояви на националния стадион "Васил Левски". Днес премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а по-късно от футболната централа съобщиха, че легендарният ни вратар е взел решение да напусне поста. 
"Оставката ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък... След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин", се казва още в съобщението.

За коментар на кризата в българския футбол потърсихме президента на монтанския клуб "Атлетико" Свободин Колев:

"Крайно време беше да се намеси държавата в тази така наречена институция БФС, за да се прекратят тези порочни практики. Това, което се случи на мача и расистките скандирания, не ги подкрепям. Това все пак е игра, която служи за забавление и за отмора. Хората са отишли на стадиона да се поотпуснат по някакъв начин. Като футболист, на Боби Михайлов шапка му свалям, страхотен вратар, но като ръководен кадър на българския футбол, просто нещата отиваха много на зле. Както се изказа един кандидат за президент на БФС: "стигнали сме дъното и почваме да копаем надолу". За мен това беше даже закъсняла реакция. Просто нещата ескалират. Това не може да продължава по този начин. Колкото и малка държава да сме, ние сме футболна държава и винаги сме били във футбола, но откакто Боби Михайлов е президент на БФС, ние се загубихме. Минаха ни държави джуджета, които отскоро започнаха да говорят за футбол, а вече са с нива над нас. 

Крайно време е нещо да стане с футбола в България. Вкъщи докато гледахме мача, го коментирахме, особено второто полувреме - Англия не искаха да играят. Те си разиграваха топката, играеха си на квадрат и просто не им се нападаше. На хората им се отщя да играят, като видяха срещу какво се изправят. Те нещата са свързани, това не е само вследствие управлението на футбола. Управлението е такова, че не се обръща достатъчно внимание на детско- юношеските школи. Закриват се школи, които не са удобни. От УЕФА се наливат луди пари за детско- юношеските школи, къде отиват те- не знам? Просто детските школи, от които се очаква да излязат футболисти, които да защитават името на страната, биват унищожавани и тънат в мизерия. Малко пресилено използвам думата мизерия, но това е ефектът, след като изгледах вчера мача" - коментира Свободин Колев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13

Шахматен турнир за купата на Община Ружинци организират в Дреновец

Първи шахматен турнир за купата на Община Ружинци ще се проведе в село Дреновец. Организатор е сдружение "Достоен живот 22". Турнирът ще е утре от 14 часа в салона на читалище "Христо Ботев", каза председателят на сдружението Николай Вецов .  "Главен организатор е нашето сдружение "Достоен живот 22" с помощта на Община Ружинци...

публикувано на 23.04.24 в 16:52

"Златните момчета" от Козлодуй с две европейски купи и бронзов медал

Спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй с отлично представяне на европейската купа по кикбокс в Пловдив. В състезанието, което участваха над 2000 спортисти от над 20 държави младите състезатели на треньора Георги Вачев спечелиха две европейски купи и един бронзов медал. Мартин Атанасов се справи с конкуренцията при 52 кг. деца, до 15 г. Той победи в..

публикувано на 23.04.24 в 13:30

"Монтана" и "Берое" излизат отново за титлата по баскетбол при жените

"Монтана" и "Берое" ще определят новия носител на титлата по баскетбол при жените в пети мач. Той е утре, от 18.30, часа в Стара Загора. В зала „Младост" снощи монтанчанки постигнаха успех с 89:88 точки след продължение и така изравниха серията 2:2 победи. До почивката "Монтана" владееше инициативата. С 5 точки преднина се оттеглиха..

публикувано на 23.04.24 в 12:49

"Монтана" остана без треньор, наследникът на Митов ще бъде обявен утре

Николай Митов и Монтана се разделиха по взаимно съгласие. Информацията потвърдиха от ръководството на тима.  С Митов си тръгват и неговия екип - помощник треньорът Радослав Вардаров, на вратарите Емил Михайлов и кондиционният специалист Антонио Кантарев.  Най-вероятно за изненадваща раздяла е повлияла загубата с 1:3 от Беласица /Петрич/, в събота, за..

публикувано на 22.04.24 в 13:03

Врачанско училище стана зонален първенец

Волейболистите на СУ „Козма Тричков" от Враца спечелиха зоналното първенство в надпреварата „Ученически спортни игри 2024" и ще представят Северозападна България на финалите при юношите от 11 и 12 клас.  Разпределението на медалите ще е между 1 и 5 май в Разград. За последната фаза от надпреварата се класираха 10 отбора от цялата страна. Волейболната..

публикувано на 22.04.24 в 12:52

Иво Балабанов надбяга кениец

Състезателят на СК”Атлет” Мездра и водещ атлет на България в дългите бягания Иво Балабанов спечели състезанието "5K BEROE ROAD RACE" в Стара Загора.  Състезателят ни  успя да изпревари кениеца Алберт Тонуй /14.33 мин./ с шест секунди и да финишира на не особено равнинното 5-километрово трасе за 14:27 минути.  Иво Балабанов все още  държи..

публикувано на 22.04.24 в 12:41