Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Герасимова: Най-обикновеното и простичко нещо е най-красивото и най-истинското

Снимка: Радио Видин



В  днешното ни предаване Калейдоскоп ще говорим за това как духовното познание  може да промени живота и съдбата на една жена, родена във Видин по  времето на социализма, когато за езотерика и духовни течения никой не  говори. Галя Герасимова е днешният гост в Калейдоскоп. Тя е известна като режисьор, астролог, богослов и издател.

Галя Герасимова е родена през 1960 година във Видин. Израства в обикновено семейство, майка й е учителка, а баща й работи в ЗРИ. През 1978 година завършва средното си образование в гимназията "Димитър Благоев".
От 1983 г. попада в студито за документални филми "Време" и става част от филмовия екип на режисьора Джеки Стоев.
През 1985 г заминава в Гърция при приятелката си Нина, където научава за учението на Петър Дънов и за Бялото братство. Впечатлена е, започва да играе паневритмия, да чете беседите на Учителя. И това променя целия й живот.
Автор е на седем документални филма за живота и учението на Петър Дънов. Първият филм се нарича "Молитва за човека" и е излъчен по БНТ през 1992 година. От 30 години е последовател на Учителя Петър Дънов и участва в представянето и разпространението на културното и духовното наследство на Учителя. Организира изложби, концерти, форуми, семинари, посветени на идеите му. Управител е на издателство „Бяло Братство”.  Член е на екипа на "Списание 8".

Детството

"Живяла съм във Видин, тук е минал животът ми до 18-годишна възраст. Видин ми липсва. Видин за мен е онзи Видин, който съм оставила 1978 година, който е пълен с детски смях, с много игра, любими съученици. Бяхме безгрижни, бяхме много весели...
Има сгради във Видин, за които ми е много мъчно, че ги няма вече, те носеха един аромат на стария град, като град на голяма река. Моите родители много, много се обичаха и съм щастлива, че съм отраснала в семейство с много любов. С много смях, татко имаше невероятно чувство за хумор. В училище много неща си спомням, много учители си спомням, спомням си съучениците ми, ние бяхме много задружен клас, много се обичахме. Знаете ли според мен, когато има много радост, то се запечатва много силно в съзнанието на човек. Училището не ми беше трудно, можех да уча без напън каквото и да е. След това започна къснопубертетският ми бунт и направих толкова много глупости, че този период в жовота ми не си го спомням с особена гордост."

Обратът


"Аз бях много намахана хлапачка, страшно много четях. И веднъж в дома на един мой приятел, където правехме купони много често,  видях един скрин и той беше пълен с езотерична литература, която майка му грижливо беше скрила... И така изчетох 10-15 книги. Това беше страхотна екзотика в ония години, и на мен ми се вирна носът... Като се прибрах в София след Гърция, след една нещастна любов, и се обаждам на една моя приятелка и й казвам: "Води ме при твоите дъновисти" и тя ме заведе на градината на Учителя, аз отивам и виждам едни хора, които са абсолютно различни. Аз междувремено съм работила в киното и с Джеки Стоев и сме снимали документални филми и съм снимала много хора и знам типажи, интересни физиономии, но такова чудо не бях виждала. Изведнъж виждам на тези хора как им свети тази част около очите. Някакво особено излъчване. Не чух нищо от това, което говорят, просто ги гледах.  Като филм на Фелини, уникални екземпляри и аз като захласната ги гледам.  И си казвам, дали е възможно да се направи филм за тези интересни екземпляри? И малко след това започва музиката, цигулката...и край, това беше. Като изпаднала бях,  толкова невероятно беше това преживяване, че никога няма да го забравя. Усещането ми беше, че съм се прибрала у дома. Може би първите 20 години съм играла всеки Божи ден паневритмия, дали вали, дали не, нямаше значение. Дойдоха промените и моята мечта се сбъдна, през 1992 г успях да направя филм за БНТ, което беше революция. защото много години не можеше да се спомене името на Учителя в публичното пространство, в медии- абсурд. И това беше пробив голям.
И след това разбираш, че това е един извор. Той е толкова популярен в света, ние изобщо не си даваме сметка за това. Има едно пространство, където сме Светая Светих, те са готови да коленичат тук, защото това е държавата на техния Учител.
Всеки може да намери своето парченце там и да направи живота си по-добър. Най-обикновеното и простичко нещо е най-красивото и най-истинското."

Астрологията

"Когато си избирах герои за моя филм, попаднах при един от учениците на Учителя, Николай Дойнов, легенда сред астролозите. Той е невероятен човек, усмихнат, ведър, при него по 20-30 души всеки Божи ден идваха.  От него научих най-важното нещо, че винаги всичко е за добро. Няма за какво да се притесняваме, защото това, което се нарича "Трудни аспекти", те всъщност след това дават най-голямото богатство на човека. Душата си избира хороскопа до една хилядна част от секундата. Учителят казва, че една душа знае кога трябва да слезе. И така се запалих за астрологията. Той събуди звездното тяло в мен, интереса ми към Космоса и небето...Тази страст продължава до ден днешен, само че нямам много време."

България

"Нашата България е оазис, ние сме щастливи хора. Ние сме под знака Козирог, знак на изпитанията, в трудни условия. При нас няма нюанси, всичко е бяло и черно, и много силна енергия. Ако човек минава всички трудности със съзнание, че това е  урок, който го прави по-силен, тогава животът му става много по-лесен.  
Осъзнах, че най-важното нещо за човек е стремежът му. Опитвам се да видя малките неща. Моят стремеж е ясен - звездите. Близостта на душите е най-красивото нещо."


Повече може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00