Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Валери от Видин: Аз съм човек, който търси щастието

2
Снимка: Радио Видин
В "Калейдоскоп" тази събота ви срещам със Соня Валери от Видин. Тя е една усмихната и очарователна млада дама, която има много мечти, свързани с бъдещето на родния град и на младите хора тук. Соня е дете на прехода,  родена е през 1986 година. От първи до осми клас учи в СОУ "П.Р. Славейков", продължава образованието си в Техникума по облекло и хранене, специалност "Моделиер- конструктор". След завършването на средното си образование се установява във Варна. Там започва работа като стажант-репортер към местната телевизия и така започва нейната практика в медиите. Няколко години Соня живее в Англия, после в Италия. Фамилията, която Соня променя от Валериева на Валери,  ѝ дава  предимство в Италия, защото италианците смятат, че тя е италианка и това ѝ отваря вратите за модните агенции.  

Това лято, Соня заедно с видинчанина Филип Захариев правят нестандартна фотосесия. Снимат на различни места във Видин. Соня е облечена в красива българска народна носия. Тя позира пред сивотата и грозотата на изоставения завод за гуми, снима се с отрудени и бедни хора, които живеят в краен квартал на града. Идеята на автора  Филип Захариев е да покаже другата България, изоставената, обеднялата, и в същото време скъпа и мила на всички, които са родени и израснали в нея.

Детството
"Беше много прекрасно детство, спомням си с усмивка за тези години, това бяха уникални години. Видин беше пълен с млади, интересни и талантливи хора. Много хубави са ми спомените, защото се живееше много добре. А сега е много занемарен и много ме боли за това.  
Аз си мислех, че съм забравила да шия, но не, малко като колелото е, дори да сложиш нещото в едно чекмедже, като го извадиш, се оказва, че го помниш.  Имам си машина и мога да си ушия всичко, което си поискам. И съм много щастлива, че избрах това, защото една жена трябва да може да шие." 


Интересите
"Винаги съм искала да се занимавам с неща в сферата на шоу-бизнеса. Даже се подготвях за актриса. Но всичко се преобърна буквално за две седмици. С една приятелка решихме да отидем да живеем във Варна, където живееше нейната сестра. Веднага, за много кратко време проявиха интерес към мен от телевизия Варна. Там бях стажант-репортер към новините. Но аз си се представях в по-развлекателни предавания. Бяха ме забелязали от МСАТ, така започнах да работя за тях, в началото в развлекателни предавания, а след това ме взеха в новините. Много се притеснявах как ще се справя. Подходих много отговорно и се справих добре. После се влюбих и заминах за Лондон. Изоставих целия този живот, който обичах, изоставих работата си, Варна, морето, което обожавам. В Лондон имах проекти, които не се осъществиха, но научих английски с бритиш акцент. След две години се върнах в България. И продължих в сферата на шоуто, в различна роля. Участвах за кратко в шоуто "Комиците". Върнах се отново във Видин и работих в Телевизия Видин.  След това заминах за Италия. Така и не записах висше образование. Смятам, че моят опит да пътувам, да уча езици, да работя в телевизията ми дава много като опит. Това за мен е училището на живота."


Италия
"Заминах за Италия, защото се влюбих. Аз следвам моите любови. Там нещата ми се развиха по много различен начин. Не можех да правя същото, което правех в България, защото не знаех езика. Трябваше ми време. Ориентирах се към други неща - започнах да се занимавам с мода. Предизвиках интерес в тези модни агенции, понеже бях ново лице, различна съм от италианките. Обожавам да се снимам, това ми е любимото нещо."


Проектите
„Това беше нестандартна фотосесия. Филип искаше да покаже и другата страна на България и в случая  Видин, който в момента, за съжаление,  е доста занемарен и на нас ни е тъжно.  Спомняме си с умиление за това как хубаво се живееше. Искахме да покажем тази България, която е тъжна. Затова избрахме тези локации. В "Селището“ беше много емоционално. Просто ние променихме един обикновен ден на тези хора. В момента, в който слязохме ние се представихме и им обяснихме за какво сме там. Българите ни гледаха лошо, ромите ни приеха с  усмивка и искаха да ни помогнат. Самите дечица бяха най-щастливите на света, те ме гледаха като фея от Космоса, пипаха орнаментите на носията , гледаха ме с любов и умиление и бяха много щастливи. Почувствах много контрастиращи чувства - хем се чувствах горда българка, хем ми беше тъжно, защото това, което ни заобикаля е тъжно. Решихме да си измислим други проекти. Първата идея беше за панаира, за това как изглежда в нашите очи. Да видим панаира като лунапарк, с много цветове, усмивки, въртележки и захарен памук. Вторият проект с момичетата беше в Кръстата казарма, стил Мария - Антоанета, който се преплита с 21 век. Идеята беше, че е много хубаво да ходиш на музей и да се връщаш във времето така че "Деца, ходете на музей!"

Повече може да чуете в звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30