Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

| обновено на 16.10.19 в 15:45
Снимка: СУ "Димитър Маринов" Лом

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ. Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности". Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог от Ломския край проф. Иван Гаврилов, обясни преподавателят по история Аделина Йорданова:

"Проф. Гаврилов възложи тази задача на нашите ученици. Говорил е с нашия директор- Десислава Алекснадрова и тя ми възложи да подбера най-изявените ученици в областта на литературата и историята. Моите ученици подходиха много отговорно, с голям хъс и голяма мотивация, и има резултат. Надявам се да продължим да вървим в такива насоки, в които децата да изразяват своето мнение и гражданска позиция най-вече за забвението, за забравените личности. Ако искат да имат бъдеще, аз много често им повтарям, те трябва да помнят своето минало. В часовете ни е предвидена друга учебна програма, световна история учим. Давам примери с герои от световната история и с герои от българската история, и нещата се получават. Включваме и личности от нашия край, това беше акцентът- забравените личности да са от нашия край."

В инициативата участват около 20 ученици от 8 до 12 клас, които работят в екипи. Благовеста Тодорова от 9 клас участва с индивидуална работа. Тя е посветила творбата си на ломския патриот Младен Каракудин - човекът, върнал хиляди по родните им места:


"На мен почти моментално ми хрумна за кого да пиша, защото преди бях чела за това и се чудех защо в училище не е споменавано за такива събития, защо въобще не се говори за тези събития. Става дума за едно преселение в Русия през 1861 година, то е било последното голямо преселение на български селяни в Русия и Младен Каракудин в голяма степен е отговорен за спирането на това събитие... Въпреки всичко, което е преживявал, бил е изгнаник в Румъния, а му се предлагат пари, за да спре тези агитации, той не приема подкупите и продължава със своето дело и накрая умира като изгнаник в Браила."


Литературноисторическият конкурс е част от кампанията "Будителят си ти" на социалната мрежа за добри дела "Volontime". Победителите ще бъдат определени от жури, а творбата, събрала най-много гласове в социалната мрежа, ще получи специална награда. Всеки, който иска да подкрепи младите патриоти от Северозапада, може да гласува онлайн за тях, срокът е 28 октомври.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35