Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Снимка: urocipomatematika.net




Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на изоставане в голям брой ученици. Сформирана е неформална група, която ще направи преглед къде може да се облекчат учебните програми в прогимназиален етап по предмета. Според просветния министър програмата е „прекалено бърза, амбициозна".

Учебните програми по математика за изброените класове действат от три години. Резултатите от Националното външно оценяване за тази година, представени от Министерството на образованието и науката, са следните: средният брой точки от изпита по математика е 33.62 при максимални 100 точки, а по български език и литература - 53.06 при максимални 100. Приравнени според публикуваната от МОН в наредба формула към шестобалната система, тези резултати означават среден по математика и добър по български език. 

На тазгодишното НВО бяха подложени първите, обучавани по новия закон, коментира преподавателят по математика във видинската гимназия Камелия Иванова:

"Прекалено бърза и амбициозна програма - изказване, което търси причини за слабите резултати. Вярно, учебните програми бяха леко променени. Не са направени по-тежки. Имаше обективни обстоятелства, които няма как да бъдат заобиколени. В пети клас випускът нямаше учебници, защото не бяха създадени, когато законът влезе в сила. Децата са чели старите учебници по новата учебна програма, което е странно. Помощните материали също не следваха учебната програма. За учителите също е било трудно. Тази година, когато предстоеше НВО, в началото се обяви нов формат, задачите станаха 25. Обяви се, че изпитът ще е единен, за 150 минути. По-късно стана ясно, че няма да е единно, а ще е на две части, но без да се знае как точно. Нямахме коректна яснота. Министерството, дори не официално, а из медиите, обяви че в първата част на НВО ще има 20 задачи, а другите ще са във втората. Това го научихме от медиите, а не както е редно - в началото на учебната година".

Липсва време за упражнения в часовете по математика от 5 до 7 клас - около това мнение се обединиха учители и учени от Българската академия на науките по повод заявката на просветното министерство. Според тях проблемът с трудното усвояване на математиката може да се реши чрез повече време за упражнения и чрез преместване на част от учебния материал в по-долни класове. 

Проблемът е комплексен, продължи Камелия Иванова:

"Проблемът с упражненията беше решен преди. В класовете 5,6 и 7 математиката се изучаваше с пет часа седмично. Материалът беше повече, а сега е облекчен. Часовете пък са по-малко. И да, няма часове за упражнения, но не е новост. В сборник за 7 клас срещнах материал, който сега се изучава в 8 и 9 клас. Не можем да кажем, че материалът е наблъскан, програмата се разтоварва. Учебниците не са лоши. Много фактори трябва да се променят, защото резултатът е комплексен. Не е само функция на учебника или на учителя. В МОН трябва да свършат много неща и тогава да търсят причина".

Николина Керемедчиева- Димитрова е майка на шестокласник. Нейните впечатления са за "липса на упражняване на новоусвоените знания".

"След 4 клас моят син изпитва трудности по математика. Претендирам, че той е буден и ученолюбив, вървят му всички предмети. Това ме навежда на мисълта, че материалът за усвояване за 5 и 6 клас е прекалено много като обем - нещо, което са ми споделяли колеги учители. Съответно те нямат необходимия на брой часове, с които да упражняват материала, няма достатъчно време за разясняване. Така се препуска през материала. А резултатът е, че детето рано или късно започва да изпитва затруднения. На прекалено сложен език е материалът по математика. Неприятната истина е, че без допълнители уроци детето не би се справило днес. Нали знаете, че в България оценката е водещ фактор, а децата трябва да разбират материала, от който да натрупат знания. Колеги по математика споделят, че материалът за сегашния шести клас трябва да се учи нагоре. Моят син работи с допълнителен учител. А това като цяло не е окей - рано е за уроци, но пък това са допълнителни средства, които не всеки родител може да си позволи. Ами ако имаш 2 или 3 деца? Аз не мога да му помагам толкова - не съм компетентна... И така се появява сивата икономика. За математиката си трябва специалист. Преди 10 години на уроци се ходеше, когато идваха кандидатстудентските изпити".

Лили и Кристиян са осмокласници от от видинската ППМГ "Екзарх Антим" I. Как протичат часовете по математика през техните очи?

"Програмата си мисля, че не е трудна, госпожата ни преподава добре. Упражняваме се, схващаме нещата. Времето е добре разпределено... Не е сложна със сигурност, но пък дори да липсват часовете, всеки може да се упражнява вкъщи. Учителите дават задачи за вкъщи. Аз лично не търся помощ от родителите си. Не познавам системата, но госпожата винаги обяснява подробност и дори задълбава - ако нещо не е научено, то се повтаря отново".

Има ли зададена цел българското образование? Какво се случва с резултатите от матурите и какво мерят те - грамотност, нива на разбиране или докъде е стигнато спрямо някаква цел? Само упражненията ли са виновни за историческото дъно, до което стигат резултатите днес? 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20