Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си самодеец е чест и гордост

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?  

Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него заради застаряващото население, като че ли е изчезнал ентусиазма да си самодеец. Той смята, че самодейността не е мода, а трябва да я носиш в сърцето си:

"По самодейността се запалих още, като ученик през 1983 година... Доскоро танцувах, а сега съм в ръководството... В миналото имаше повече хора и повече състави... Човек трябва да обича това, което прави... Насила самодеец не се става... Факт е, че има много деца, които се обличат в носии..."
 

Мариана Димитрова е секретар на читалище "Светлина" в село Неговановци (община Ново село). Ето как коментира тя темата ни:

"Да си самодеец, се иска сърце и душа. Самодеецът не може да бъде студен, зъл и злопаметен... Само когато си постоянен и репетираш в студени зали, след тежък работен ден, при грижите, които всеки човек има, само тогава можеш да разбереш себе си и хората, които си докоснал със самобитния си талант, да усетиш неговата сила, красота и полза и да изпиташ чувство на удовлетворение, че си бил полезен някому и си влязъл с добри намерения в душата му..."


Каталина Иванова е ръководител на танцовия състав "Игривите опинки" в село Расово. Те са работещи хора, в активна възраст, но именно любовта към фолклора ги е накарал да станат самодейци:

"Не е мода. Да си самодеец това е чест... Самодееца е човек, който дава време, сили, чувства и емоции. Това са обикновени хора с различна професия, възраст, образование, убеждения. Хора, обединени около идеята да творят, да даряват радост на другите. Много често на празници те лишават семействата си от своето присъствие, за да зарадват хората... Един път заразен с искрицата на самодейността, оставаш в неин плен до края на дните си..."


Петя Петрова живее в София, но не забравя родното си село Гомотарци и през лятото направи един фестивал на детската носия. Днес тя подготвя с нейни приятели още един  - на виното, през ноември. От младата жена лъха ведрост и оптимизъм за това, че искрата на българското няма да угасне.

"Хората наистина обичат България и заради това стават самодейци... Ние го правим в името на това да запазим традициите... В последните години на много места се създават танцови самодейни състави... Оптимист съм за бъдещето на самодейците..."


В анкета видинчани коментираха, че самодейците поддържат онзи пламък, което ни различава от целия свят. Организират фестивали и чрез тях пазят българското. Пренасят наученото от баби и дядовци и карат младите ги научат. Те се грижат традициите ни да са вечно живи.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00