Да си самодеец е чест и гордост

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?  

Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него заради застаряващото население, като че ли е изчезнал ентусиазма да си самодеец. Той смята, че самодейността не е мода, а трябва да я носиш в сърцето си:

"По самодейността се запалих още, като ученик през 1983 година... Доскоро танцувах, а сега съм в ръководството... В миналото имаше повече хора и повече състави... Човек трябва да обича това, което прави... Насила самодеец не се става... Факт е, че има много деца, които се обличат в носии..."
 

Мариана Димитрова е секретар на читалище "Светлина" в село Неговановци (община Ново село). Ето как коментира тя темата ни:

"Да си самодеец, се иска сърце и душа. Самодеецът не може да бъде студен, зъл и злопаметен... Само когато си постоянен и репетираш в студени зали, след тежък работен ден, при грижите, които всеки човек има, само тогава можеш да разбереш себе си и хората, които си докоснал със самобитния си талант, да усетиш неговата сила, красота и полза и да изпиташ чувство на удовлетворение, че си бил полезен някому и си влязъл с добри намерения в душата му..."


Каталина Иванова е ръководител на танцовия състав "Игривите опинки" в село Расово. Те са работещи хора, в активна възраст, но именно любовта към фолклора ги е накарал да станат самодейци:

"Не е мода. Да си самодеец това е чест... Самодееца е човек, който дава време, сили, чувства и емоции. Това са обикновени хора с различна професия, възраст, образование, убеждения. Хора, обединени около идеята да творят, да даряват радост на другите. Много често на празници те лишават семействата си от своето присъствие, за да зарадват хората... Един път заразен с искрицата на самодейността, оставаш в неин плен до края на дните си..."


Петя Петрова живее в София, но не забравя родното си село Гомотарци и през лятото направи един фестивал на детската носия. Днес тя подготвя с нейни приятели още един  - на виното, през ноември. От младата жена лъха ведрост и оптимизъм за това, че искрата на българското няма да угасне.

"Хората наистина обичат България и заради това стават самодейци... Ние го правим в името на това да запазим традициите... В последните години на много места се създават танцови самодейни състави... Оптимист съм за бъдещето на самодейците..."


В анкета видинчани коментираха, че самодейците поддържат онзи пламък, което ни различава от целия свят. Организират фестивали и чрез тях пазят българското. Пренасят наученото от баби и дядовци и карат младите ги научат. Те се грижат традициите ни да са вечно живи.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните..

публикувано на 06.11.19 в 12:53

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна..

публикувано на 05.11.19 в 16:34

Димитранка Каменова: "Ще работим за бъдещето на нашите деца!"

Нов кмет ще има община Берковица. Това е бившият кмет на града Димитранка Каменова от ГЕРБ, която беше близо до победа още на първи тур на местните избори.  В "Посоките на делника" Каменова коментира, че общината е била в застой през последните 4 години:  "Тази подкрепа беше очаквана, защото през тези 4 години хората искаха промяна в..

публикувано на 04.11.19 в 12:10