Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 октомври 2019 година

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин и сектор "Охранителна дейност" Монтана, като бе симулирано изтичане на амоняк в атмосферата и последвал от това пожар. 


Две пътни отсечки с обща дължина около 17 километра са напълно обновени във видинската община Кула. Те обслужват няколко села в обезлюдяващия граничен регион. Пътищата са четвъртокласни и бяха в много лошо състояние десетилетия наред. Строителите са положили нови пластове асфалт, възстановени и стабилизирани са банкетите, почистени и ремонтирани са отводнителните съоръжения. Поставена е нова хоризонтална и вертикална сигнализация.


Първата по рода си площадка за деца със специфични потребности в региона беше открита официално в двора на Дневния център за деца и младежи с увреждания "Зорница" /ДЦДМУ/ във Враца. Тя е изградена по проект "Спорт за децата с увреждания във Враца", с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Враца и фондация "Америка за България", уточняват от Общината. Проектът се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел "Зорница" и е на стойност 14 999 лв., от които 3 000 лв. е съфинансиране от неправителствената организация и дарители от Враца.



Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години бе представена на кръгла маса във Видин. Специално внимание бе обърнато на кампанията за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години, която се провежда в цялата страна. Около 4 000 деца от област Видин попадат в тази възрастова група, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.


Регионалният съюз на БЛС - Монтана номинира  за "Лекар на годината 2019"  д-р Захари Тепавичаров, който работи като ортопед  в монтанската болница - каза Галя Личкова, технически сътрудник на лекарския съюз. Още  двама лекари ще бъдат наградени на регионално ниво. Това са д-р Любомил Петров, общопрактикуващ лекар в град Лом и д-р Лора Господинова, която работи в инфекциозно отделение в болницата в Монтана. Награждаването им ще стане през ноември в Монтана. Видинската лекарска колегия е предложила от област Видин за "Лекар на годината 2019" хирурга д-р Антон Дръндов.


Над 300 катастрофи са станали във Видинско от началото на годината, а 35 по пътищата на област Видин през месец септември. 8 души са пострадали, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.


С решение на ОИК Мездра са определени две секции, в които ще имат право да гласуват избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването на изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 година.


С един по-малко остават кандидатите за общински съветници в Криводол. Причината- смърт на претендента от листата на една от политическите формации. Общинската избирателна комисия вече е заличила регистрацията му. В уведомлението от партията е посочено, че няма да се регистрира нов кандидат на мястото на починалия. Решението на Общинската избирателна комисия в Криводол подлежи на оспорване в 3-дневен срок пред Централната избирателна комисия.

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата не е уважил искът на австрийско дружество срещу Община Видин. С решението на съда от 14 октомври са отхвърлени всички предявени искове в размер от близо 7 800 000 лева, а дружеството е осъдено да заплати на Община Видин почти 3 млн. лева и разноските по делото.


27 точки са включени в дневния ред на последното заседание на местния парламент във Враца. Освен промяна в бюджета за тази година с голям интерес се очаква предложението за освобождаване от такси в размер на малко над 30 000 лева в полза на новостроящия се завод на "Теклас-България" ЕАД.


Писателят Владимир Зарев бе награден с орден "Стара планина"- първа степен- за заслуги в областта на културата и изкуството. На церемония в Гербовата зала президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи. "Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия", заяви държавният глава. От името на наградените благодарности изказа Владимир Зарев. Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България, заяви писателят. 


На тържествена церемония във Враца бяха връчени дипломите на 94 абсолвенти от Випуск 2019 на филиал "Проф. д-р Иван Митев" към Медицински университет-София. Тази година, степен „бакалавър“ във висшето учебно заведение завършват 53 медицински сестри, 21 акушерки и 20 трудотерапевти.



Двама видинчани са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра". Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на Любослав Любомиров.  В конкурса са одобрени за участие 476 фотографии. Инициативата цели популяризиране на населените места в близост до северната граница на България и маршрута "Дунав Ултра". Конкурсът е организиран от "Фотопавилион" и "Дунав ултра", каза създателят на веломаршрута Борис Бегъмов.



Две мероприятия за Международния ден за борба с трафик на хора се проведоха в Белоградчик. Към Община Белоградчик от години успешно работи Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Най – активна е работата на Комисията при изпълнение на Общинската програма за превенция на асоциативното поведение и противообществените прояви на децата и младежите до 18 години.



В село Неговановци отбелязаха Международния ден на хляба. Денят се отбелязва от 2006 г. на 16 октомври по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене. Организатор на празника в Неговановци е местното читалище Светлина.

Концерт- спектакъла "Мюзикъл, мюзикъл" представя тази вечер Симфониета- Видин. Ще участват звездите на Музикалния театър Еделина Кънева и Марчо Апостолов и солистите на Опера Стара Загора Весела Морова и Георги Динев. Диригент ще е Ивайло Кринчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30