Снимката на 17 октомври 2019 година

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин и сектор "Охранителна дейност" Монтана, като бе симулирано изтичане на амоняк в атмосферата и последвал от това пожар. 


Две пътни отсечки с обща дължина около 17 километра са напълно обновени във видинската община Кула. Те обслужват няколко села в обезлюдяващия граничен регион. Пътищата са четвъртокласни и бяха в много лошо състояние десетилетия наред. Строителите са положили нови пластове асфалт, възстановени и стабилизирани са банкетите, почистени и ремонтирани са отводнителните съоръжения. Поставена е нова хоризонтална и вертикална сигнализация.


Първата по рода си площадка за деца със специфични потребности в региона беше открита официално в двора на Дневния център за деца и младежи с увреждания "Зорница" /ДЦДМУ/ във Враца. Тя е изградена по проект "Спорт за децата с увреждания във Враца", с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Враца и фондация "Америка за България", уточняват от Общината. Проектът се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел "Зорница" и е на стойност 14 999 лв., от които 3 000 лв. е съфинансиране от неправителствената организация и дарители от Враца.Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години бе представена на кръгла маса във Видин. Специално внимание бе обърнато на кампанията за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години, която се провежда в цялата страна. Около 4 000 деца от област Видин попадат в тази възрастова група, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.


Регионалният съюз на БЛС - Монтана номинира  за "Лекар на годината 2019"  д-р Захари Тепавичаров, който работи като ортопед  в монтанската болница - каза Галя Личкова, технически сътрудник на лекарския съюз. Още  двама лекари ще бъдат наградени на регионално ниво. Това са д-р Любомил Петров, общопрактикуващ лекар в град Лом и д-р Лора Господинова, която работи в инфекциозно отделение в болницата в Монтана. Награждаването им ще стане през ноември в Монтана. Видинската лекарска колегия е предложила от област Видин за "Лекар на годината 2019" хирурга д-р Антон Дръндов.


Над 300 катастрофи са станали във Видинско от началото на годината, а 35 по пътищата на област Видин през месец септември. 8 души са пострадали, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.


С решение на ОИК Мездра са определени две секции, в които ще имат право да гласуват избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването на изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 година.


С един по-малко остават кандидатите за общински съветници в Криводол. Причината- смърт на претендента от листата на една от политическите формации. Общинската избирателна комисия вече е заличила регистрацията му. В уведомлението от партията е посочено, че няма да се регистрира нов кандидат на мястото на починалия. Решението на Общинската избирателна комисия в Криводол подлежи на оспорване в 3-дневен срок пред Централната избирателна комисия.

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата не е уважил искът на австрийско дружество срещу Община Видин. С решението на съда от 14 октомври са отхвърлени всички предявени искове в размер от близо 7 800 000 лева, а дружеството е осъдено да заплати на Община Видин почти 3 млн. лева и разноските по делото.


27 точки са включени в дневния ред на последното заседание на местния парламент във Враца. Освен промяна в бюджета за тази година с голям интерес се очаква предложението за освобождаване от такси в размер на малко над 30 000 лева в полза на новостроящия се завод на "Теклас-България" ЕАД.


Писателят Владимир Зарев бе награден с орден "Стара планина"- първа степен- за заслуги в областта на културата и изкуството. На церемония в Гербовата зала президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи. "Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия", заяви държавният глава. От името на наградените благодарности изказа Владимир Зарев. Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България, заяви писателят. 


На тържествена церемония във Враца бяха връчени дипломите на 94 абсолвенти от Випуск 2019 на филиал "Проф. д-р Иван Митев" към Медицински университет-София. Тази година, степен „бакалавър“ във висшето учебно заведение завършват 53 медицински сестри, 21 акушерки и 20 трудотерапевти.Двама видинчани са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра". Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на Любослав Любомиров.  В конкурса са одобрени за участие 476 фотографии. Инициативата цели популяризиране на населените места в близост до северната граница на България и маршрута "Дунав Ултра". Конкурсът е организиран от "Фотопавилион" и "Дунав ултра", каза създателят на веломаршрута Борис Бегъмов.Две мероприятия за Международния ден за борба с трафик на хора се проведоха в Белоградчик. Към Община Белоградчик от години успешно работи Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Най – активна е работата на Комисията при изпълнение на Общинската програма за превенция на асоциативното поведение и противообществените прояви на децата и младежите до 18 години.В село Неговановци отбелязаха Международния ден на хляба. Денят се отбелязва от 2006 г. на 16 октомври по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене. Организатор на празника в Неговановци е местното читалище Светлина.

Концерт- спектакъла "Мюзикъл, мюзикъл" представя тази вечер Симфониета- Видин. Ще участват звездите на Музикалния театър Еделина Кънева и Марчо Апостолов и солистите на Опера Стара Загора Весела Морова и Георги Динев. Диригент ще е Ивайло Кринчев.


Вижте още

Катастрофа затвори прохода Петрохан

Катастрофа между два леки автомобила затвори пътя през прохода Петрохан над село Бързия. По информация на дежурния "Пътно управление" в Монтана, част от пътуващите са транспортирани за лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Берковица, като предстои разрязване на единия автомобил за изваждане на още един пострадал пътник. На този етап..

публикувано на 17.11.19 в 16:39

Повишават мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

От 10:35 часа днес започна повишаването на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, която вчера, временно бе ограничена до 50%.  Натоварването на блока се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент и ще продължи до достигане на 100% мощност. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на..

публикувано на 17.11.19 в 14:33

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на загиналите при пътнотранспортни произшествия

Тазгодишният ден за възпоменание на загиналите при пътнотранспортни произшествия се отбелязва с мотото "Животът не е резервна част". Световният ден за възпоменание се отбелязва от 2005 година, с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. Ежегодно във всяка трета неделя от месец ноември се почита паметта на загиналите  в..

публикувано на 17.11.19 в 12:52

Жена е ранена след катастрофа край село Сираково

Шофьор от Видин катастрофира тежко край врачанското село Сираково, съобщават от полицията в града под Околчица. Инцидентът е станал вчера сутринта. При навлизане в десен завой собственикът и водач на автомобил от крайдунавския град е на 58 години и е напусал пътното платно, след което се блъснал в железобетонен електрически стълб. При инцидента е..

публикувано на 17.11.19 в 12:39

Не е ясно бъдещето на проекта за ски зона край Чупрене

Не е ясно бъдещето на проекта за изграждането на ски зона край село Чупрене, каза кметът на общината  Анжело Добричов . По думите му има още много работа, докато се стигне до практическата реализация на този проект. "Все още ми е трудно да говоря за проекта за ски зоната, защото не съм се запознал докъде са стигнали нещата. Ние като..

публикувано на 17.11.19 в 09:48
Ваня Григорова

Синдикатите поискаха среща за болничните

Ръководствата на синдикатите поискаха извънредна среща с премиера Бойко Борисов , по повод решението на управляващите първият ден от отпускът по болест да е за сметка на служителя и да не се плаща нито от работодателя, нито от държавата. Ако бъде приета, новата мярка трябва да влезе в сила от 1 януари. Решението коментира Ваня Григорова , икономически..

публикувано на 17.11.19 в 09:12

Община Враца ще отбележи Световния ден на недоносените деца

Сградата на Общинската администрация във Враца ще грейне в лилаво тази вечер. Акцията е в знак на солидарност със Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември. Местната администрация подкрепя този ден съвместно с фондация "Нашите недоносени деца", съобщават от управата на града.  Между 19.00 и 19.30 часа тази вечер фасадата..

публикувано на 17.11.19 в 08:57