"Заедно" от 18 октомври 2019 година

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

4
Снимка: Гергана Панова

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +".

Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио ВИДИН. За интереса на младите хора към медиите разказва обучителят Виолина Петрова:

"Медиите като цяло представляват интерес не само за младите хора, а на всички. По-специално медийната грамотност я засягаме като основна тема, тъй като е много важно хората да са медийно грамотни, да различават истинските от фалшивите новини, да могат да мислят критично. Те обменят опит. Всеки казва какви проблеми има с медийната грамотност в своята страна."  

Програмата на младите хора за младежкия обмен във Видин включва лекции, упражнения, дебати, ролеви игри, но също така и посещения на културни събития и историческите забележителности в града. За впечатленията си разказват Джулия, Марта и Бенджамин.

Бенджамин е от Торино:

"Аз лично съм тук, защото работя в интернет радио в моя университет. Също така съм заинтересован как работят други радиостанции в други страни." 

Марта би искала в бъдеще да е радиоводещ:

"Медиите са много важни. Хората трябва да говорят в медиите това, което желаят и да не бъдат блокирани от други само защото изказват личното си мнение."

Джулия:

"Дойдох тук за да науча максимално много за медиите, защото те са във всекидневния ни живот."

От Общинския съвет по наркотични вещества във Видин заедно с доброволци от Общинския младежкия съвет за превенция на зависимости разясняват за борбата с трафика на хора. Днес екипът посети училището в село Бойница. Поводът е Европейският ден за борба с трафика на хора, който отбелязваме днес. Събитията от кампанията, посветена на този ден и наречена "Поход за свобода" ще са на 19 октомври в 25 града в страната.

Във Видин участниците в похода ще потеглят утре след 10.30 часа от Спортната зала и ще преминат в мълчание през центъра на града.

Галерия

Вижте още
Бисер Маринов /вдясно/, Стефан Командарев и Валери Леков.

Актьор от Видин с роля във филма "В кръг"

Видинско присъствие в най-новия български филм - "В кръг" , забелязаха наблюдателни зрители. В един от героите в лентата на Стефан Командарев се превъплащава роденият във Видин актьор Бисер Маринов: "Въпреки че се разказва от гледната точка на три двойки патрулиращи полицаи, всъщност филмът е за състоянието на цялото ни общество...

публикувано на 14.11.19 в 17:55

Нов клуб учи видински деца на модерен балет

Клуб по модерен балет започна работа към Народно читалище "Светъл ден" във Видин. Първите си танцови стъпки в него направиха близо 30 деца от 3 до 10-годишна възраст. Ръководител и хореограф на клуб "Swing" е Елена Венелинова: "Модерният балет е комбинация между уличните танци,  загрявката ни е на основата на балет, ще има различни танцови..

публикувано на 14.11.19 в 16:59

Йорданка Велева- учител с душа на актриса

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Йорданка Велева от село Василовци, общ. Брусарци. Тя е на 69 години, професионалната й кариера завършва като директор на местното училище, което ръководи близо 40 години. Разговорът ни започва със спомени за това-  къде е завършила и какво образование е придобила, преди да стане директор на Основно..

публикувано на 14.11.19 в 16:55

Отбелязваме Световния ден на качеството

Днешният 14 ноември е обявен за Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН.  На този ден можем да си зададем няколко въпроса, свързани с качеството. Според..

публикувано на 14.11.19 в 13:20

Танцьорите на ансамбъл "Цвят": Спечелихме с усмивка и настроение

Фолклорен ансамбъл "Цвят" Видин се класира на второ място на Националния фестивал с конкурс "Изкуството на танца" във Враца. Танцьорите и певците от видинското читалище "Цвят" се отличиха с оригинална хореография и ярко сценично присъствие сред конкурентите си от Национално училище за танцово изкуство София, Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско..

публикувано на 14.11.19 в 12:50

Челопек получи статут "село на книгата"

Първото българско "село на книгата" е врачанското село Челопек. Инициативата за това е на Сдружение "Книгини", които повече от 1 година със своята дейност убеждават Международната организация на градовете на книгата, селото да стане пълноправен член и да получи статут на "село на книгата" Успехът означава, че Челопек ще стане притегателен..

публикувано на 14.11.19 в 11:14

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на импровизацията, като стилово варира от пост бопа, до фънк джаза и ритъм енд блуса. Издава над 40 албума, а..

публикувано на 14.11.19 в 09:00