Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно" от 18 октомври 2019 година

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

4
Снимка: Гергана Панова

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +".

Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио ВИДИН. За интереса на младите хора към медиите разказва обучителят Виолина Петрова:

"Медиите като цяло представляват интерес не само за младите хора, а на всички. По-специално медийната грамотност я засягаме като основна тема, тъй като е много важно хората да са медийно грамотни, да различават истинските от фалшивите новини, да могат да мислят критично. Те обменят опит. Всеки казва какви проблеми има с медийната грамотност в своята страна."  

Програмата на младите хора за младежкия обмен във Видин включва лекции, упражнения, дебати, ролеви игри, но също така и посещения на културни събития и историческите забележителности в града. За впечатленията си разказват Джулия, Марта и Бенджамин.

Бенджамин е от Торино:

"Аз лично съм тук, защото работя в интернет радио в моя университет. Също така съм заинтересован как работят други радиостанции в други страни." 

Марта би искала в бъдеще да е радиоводещ:

"Медиите са много важни. Хората трябва да говорят в медиите това, което желаят и да не бъдат блокирани от други само защото изказват личното си мнение."

Джулия:

"Дойдох тук за да науча максимално много за медиите, защото те са във всекидневния ни живот."

От Общинския съвет по наркотични вещества във Видин заедно с доброволци от Общинския младежкия съвет за превенция на зависимости разясняват за борбата с трафика на хора. Днес екипът посети училището в село Бойница. Поводът е Европейският ден за борба с трафика на хора, който отбелязваме днес. Събитията от кампанията, посветена на този ден и наречена "Поход за свобода" ще са на 19 октомври в 25 града в страната.

Във Видин участниците в похода ще потеглят утре след 10.30 часа от Спортната зала и ще преминат в мълчание през центъра на града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00