Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 октомври 2019 година

Картини, включени в изложбата "Изповед по цвят", бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект на европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов. В проекта са включиха  младежи от крайовското училище  по изобразително  изкуство, към тях се присъединиха и видински младежи. 


Детски хакатон "Аз и моят Scratch герой в защита на планетата" се проведе в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. В него участват ученици от 6 и 7 клас от СУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Любен Каравелов", СУ "Свети свети Кирил и Методий"- Видин и СУ "Свети свети Кирил и Методий"- град Брегово. Състезанието по програмиране е по проект на Училищното настоятелство.


Посещенията си в училища и детски градини с роботчетата „Финч“, Blue-Boot и Bee-Bot продължава  РБ „Гео Милев“ - Монтана.  Проявите са в  рамките на Европейската седмица на програмирането /Code Week/, която тази година се провежда под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи". Сборни групи ученици от 4 и 6 клас на III Основно Училище  „Д-р Петър Берон” град Монтана, се научиха как се задават команди на роботизираните играчки, как се програмират действията им така, че по зададен маршрут да се пpидвижат дo oпpeдeлeна цeл. Първи стъпки в дигиталния свят направиха и учениците от 7 клас на IV Основно Училище „Ив. Вазов“, както и четвъртокласници от VI Основно Училище “Отец Паисий“ на град Монтана.

Започна есенната кампания на Община Козлодуй по разделно събиране на отпадъци. От Общината приканват гражданите, които имат в домовете си всякакви опаковки, хартия, метали, излезли от употреба гуми и други отпадъци, да ги предадат на площадката за разделно събиране на отпадъци на адрес ул. „Хаджи Димитър” № 62 (до III стопански двор). Предаването на отпадъците е безвъзмездно, а те трябва да са чисти и годни за рециклиране.

На своето извънредно заседание общинските съветници в Мездра утвърдиха три слети и една маломерна паралелка в ОУ"Васил Кънчов" село Моравица, в което се обучават 25 ученици.  Предложението за дофинансиране от бюджета с 40552 лева, не бе прието. С пълно мнозинство бе взето решение Община Мездра да участва в Общото събрание на ВиК- Враца за избор на управител на дружеството.

Общинска администрация Враца предприе мерки, които позволяват на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Мерките са утвърдени с решение № 126/17.10.2019 на ОИК Враца. 



Практическо занятие за евакуация при пожар се проведе в новоселското СУ "Св.Св. Кирил и Методий" днес, под ръководството на ст. инсп. Йорданов от РДПБЗН Видин. Занятието бе планирано от училищното ръководство, а процесът бе управляван от Ралица Ангелова- преподавател в училището. Участваха и членове на Младежкия червен кръст Видин. 

Документална изложба на Държавен архив-Монтана гостува на Къща-музей "Иван Вазов" в град Берковица. Поводът е 107 години от започването на Балканската война, съобщи за Радио ВИДИН доктор Ивайло Пешков директор на музеен комплекс Берковица.

Вредите от ранната употреба на алкохол представиха здравни инспектори пред ученици от 7 до 18-годишна възраст в Ново село. Двудневното събитие е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин.

Приключиха два проекта на детските градини „Звънче” гр. Козлодуй . и „Здравец” с. Хърлец. В ДГ „Звънче”, беше открита „Мултифункционална учебна зала” за семинари, обучения на деца и възрастни. В хърлешката градина откриха Салон за празници. Инициативата се финансира от Сдружение „Първи юни”, Бяла Слатина, по Програма „Аз дарявам, за да правя промяна”.

Интегриран урок по бизнес комуникация и философия се проведе в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Урокът е част от проекта за добри практики по Национална програма на Министерството на образованието и науката "Иновации в действие".


За участие във фестивала "Дни на Зоран Радмилович" в сръбския град Зайчар замина трупата на  Държавен куклен театър- Видин - съобщи директорът Поли Трифонова. Българо-френският спектакъл "Хронолог" на Държавен куклен театър - Видин бе номиниран за годишната награда Икар 2019 на Съюза на артистите в България, в категория "Най-добър куклен спектакъл".

Тридневен инфотур за журналисти и тур оператори от България и Румъния стартира днес. Инициативата е  по проект "Съвместно приключение по планинските пътеки".  Групата е от 50 души, които ще карат електрически велосипеди в района на Белоградчик - каза Евтим Стефанов, изп. директор на Агенция за Регионално развитие и бизнес център -Видин. Следващата цел, която си поставят организаторите освен отдаването на електрически велосипеди под наем, е да поддържат планинските  пътеки и да обучат водачи, които да водят групи в района на на Белоградчишките скали. 

16-то издание на Димитровденското математическо състезание за ученици от III до XII клас стартира утре от 9,30 ч в сградата на ППМГ „Екзарх Антим I“. Участие в състезанието ще вземат около  350 любители на математиката от цялата страна, както и от градове в Сърбия и Румъния. Традиционната надпревара ще се проведе паралелно в сградите на математическата гимназия и в ОУ „Иван Вазов.“ Събитието се организира по повод духовния празник на Видин Димитровден. Във връзка с това 25 октомври се обявява за неучебен, но присъствен ден за всички ученици на територията на община Видин. 


За втора поредна година Видин се включва в най-мащабната кампания в света за борба с трафика на хора, наречена поход за свобода. Посветена е на Европейския ден за борба с трафика на хора, който е днес. Събитията, свързани с него ще са утре в 25 града в България. Организатор на кампанията е фондзация „А 21“. Във Видин партньор е Общинският съвет по наркотични вещества. Инициативата събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата срещу трафика на хора, каза социологът в Общинския съвет по наркотични вещества Силвия Нелчева. Над сто души се очаква да се включат в мълчаливия поход за свобода утре във Видин.

Тържествен концерт посветен на 110 годишнината на Читалище "Просвета" - с. Хайредин ще се проведе в събота 19 октомври. Ще участват самодейци от читалището каза за Радио ВИДИН Димитринка Георгиева секретар на институцията. Концерта започва от 17 ч в Читалище "Просвета" с. Хайредин. След това честванията продължават с коктейл, на който ще има автентична и съвременна кухня приготвена от самодейците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28