Къде намира приложение статистиката

Снимка: Радио ВИДИН

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката "статистика" за вземане на правилни решения, от които толкова много се нуждае човечеството. 


С какво се занимава статистиката?


"Отчитат някакви стойности- разходи, цени. Имаше преброяване на населението. Аз съм участвала, сега не знам кога ще бъде... Кой каква телевизия гледа, кой какво посещава, каква е активността на населението. Статистика има за всичко...Разбира се, че има полза. Човек трябва да знае много неща... събира информация колко са възрастните, колко са младите, колко са безработните, колко работещите. Щом я има като организация, има полза...", обясниха видинчани."Статистическите данни, които произвеждаме, са за всички. Те служат както на управляващите, така и на бизнеса- за планиране и отчитане на резултати. Необходими са на общините- за анализиране на демографската и икономическа среда. Да се планира транспортът, учебният процес. НСИ през настоящата година трябва да проведе 270 статистически изследвания. И в програмата ни за 2019 година са включени 23 нови изследвания. Данните, които събираме, се отнасят за живота на хората, бизнеса, за социално- икономическия живот в страната", каза в студиото на Радио ВИДИН Цветан Цветков- началник на отдел "Статистически изследвания"- Видин.Предстои преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. Това е най-мащабното статистическо изследване, провежда се на 10 години, регламентирано с отделен закон:"За предстоящото преброяване ние работим повече от 2 години, а имаме още 1 година до началото му. Колегите от Евростат са подготвили общите европейски регламенти още по-рано. Във всички европейски държави предстои преброяване на населението пред 2021 година. Това ще е 18-тото преброяване и то ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 година. Отново ще имаме онлайн преброяване, то ще продължи от 22 до 31 януари, а след това преброители ще преброяват тези, които нямат желание или възможност да се преброят онлайн."Българите в чужбина ще бъдат преброявани в страните, в които живеят постоянно.  

доц. д-р Мариян Милев, личен архивМариян Милев е доцент по приложна математика, доктор по вероятности и статистика от университета Тренто в Италия. "Вероятности" и "статистика" е дял от математиката, по нестандартни са и представляват трудност за студентите, вече и за учениците, защото се изучават и в училище. Защо статистиката навлиза в училище?

"Математиката да стане по- занимателна и да имат практически умения в живота. Чрез нея се описват много величини- средно аритметично, процеси, които са случайни, защото повечето неща в живота са случайни, т.е. имат случаен характер, не са детерминирани. И това, което се учи по математика, е за детерминирани процеси. Докато повечето неща в живота са с вероятностен изход. Като почнете, като хвърлите една монета три пъти, каква е вероятността да имате ези и много други неща- прираст, смъртност, в земеделието, в медицината, във всяка една наука се използва статистика за описание и затова вече навлиза в училище", заяви доц. д-р Мариян Милев.БГНЕССтатистиката е математическа дисциплина и изучава събирането, систематизирането и класифицирането на информация чрез методите на анализ на тези емпирични данни, които се събират, използвайки теорията на вероятностите и също разпределенията, които следват. Какво приложение има статистиката за икономиката?"Статистиката е много важна за икономиката, защото на база на статистиката се правят иконометричните модели, в които съответно се проиграват различни сценарии- вероятностни и такива, които са свързани с исторически данни, за да може да се направи прогноза за някакво бъдещо развитие. Статистиката служи освен за икономическата наука, също и като основа за взимането на решения от примерно, политиците и от тези, които управляват съответно държавите и икономиките на държавите, за да се изработят съответните политики. Т.е. в днешно време демократичните общества не могат да функционират правилно без една основна, надеждна и обективна статистика", каза икономистът Румен Гълъбинов.Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15