Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде намира приложение статистиката

Снимка: Радио ВИДИН

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката "статистика" за вземане на правилни решения, от които толкова много се нуждае човечеството. 


С какво се занимава статистиката?


"Отчитат някакви стойности- разходи, цени. Имаше преброяване на населението. Аз съм участвала, сега не знам кога ще бъде... Кой каква телевизия гледа, кой какво посещава, каква е активността на населението. Статистика има за всичко...Разбира се, че има полза. Човек трябва да знае много неща... събира информация колко са възрастните, колко са младите, колко са безработните, колко работещите. Щом я има като организация, има полза...", обясниха видинчани.



"Статистическите данни, които произвеждаме, са за всички. Те служат както на управляващите, така и на бизнеса- за планиране и отчитане на резултати. Необходими са на общините- за анализиране на демографската и икономическа среда. Да се планира транспортът, учебният процес. НСИ през настоящата година трябва да проведе 270 статистически изследвания. И в програмата ни за 2019 година са включени 23 нови изследвания. Данните, които събираме, се отнасят за живота на хората, бизнеса, за социално- икономическия живот в страната", каза в студиото на Радио ВИДИН Цветан Цветков- началник на отдел "Статистически изследвания"- Видин.



Предстои преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. Това е най-мащабното статистическо изследване, провежда се на 10 години, регламентирано с отделен закон:



"За предстоящото преброяване ние работим повече от 2 години, а имаме още 1 година до началото му. Колегите от Евростат са подготвили общите европейски регламенти още по-рано. Във всички европейски държави предстои преброяване на населението пред 2021 година. Това ще е 18-тото преброяване и то ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 година. Отново ще имаме онлайн преброяване, то ще продължи от 22 до 31 януари, а след това преброители ще преброяват тези, които нямат желание или възможност да се преброят онлайн."



Българите в чужбина ще бъдат преброявани в страните, в които живеят постоянно.  

доц. д-р Мариян Милев, личен архивМариян Милев е доцент по приложна математика, доктор по вероятности и статистика от университета Тренто в Италия. "Вероятности" и "статистика" е дял от математиката, по нестандартни са и представляват трудност за студентите, вече и за учениците, защото се изучават и в училище. Защо статистиката навлиза в училище?

"Математиката да стане по- занимателна и да имат практически умения в живота. Чрез нея се описват много величини- средно аритметично, процеси, които са случайни, защото повечето неща в живота са случайни, т.е. имат случаен характер, не са детерминирани. И това, което се учи по математика, е за детерминирани процеси. Докато повечето неща в живота са с вероятностен изход. Като почнете, като хвърлите една монета три пъти, каква е вероятността да имате ези и много други неща- прираст, смъртност, в земеделието, в медицината, във всяка една наука се използва статистика за описание и затова вече навлиза в училище", заяви доц. д-р Мариян Милев.



БГНЕССтатистиката е математическа дисциплина и изучава събирането, систематизирането и класифицирането на информация чрез методите на анализ на тези емпирични данни, които се събират, използвайки теорията на вероятностите и също разпределенията, които следват. Какво приложение има статистиката за икономиката?



"Статистиката е много важна за икономиката, защото на база на статистиката се правят иконометричните модели, в които съответно се проиграват различни сценарии- вероятностни и такива, които са свързани с исторически данни, за да може да се направи прогноза за някакво бъдещо развитие. Статистиката служи освен за икономическата наука, също и като основа за взимането на решения от примерно, политиците и от тези, които управляват съответно държавите и икономиките на държавите, за да се изработят съответните политики. Т.е. в днешно време демократичните общества не могат да функционират правилно без една основна, надеждна и обективна статистика", каза икономистът Румен Гълъбинов.



Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00