Предизвикателството да си Готвач

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Милиони професионалисти в цял свят празнуват на 20-ти октомври Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач. 


Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на  Worldchefs  Д-р Бил Галахър. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването на Световната асоциация на Готвачите (The World Association of Chefs' Societies, по-късно преименувана в Worldchefs) в Париж, Франция през 1928 г. а на това първо събиране, легендарният Огюст Ескофиер е бил избран за първи почетен президент на Worldchefs от присъстващите 65 делегати от 17 държави. В наши дни световната асоциация включва над 100 асоциации на готвачи от цял свят. 


Предизвикателство ли е  да си готвач? Емил Георгиев е собственик на ресторант във Видин, с опит в кулинарията от цял свят:


"Работил съм в различни държави, различни кухни, различни националности. Любовта към кулинарията ме накара да започна с професията. Работил съм в Чехия, Германия, Америка, Кипър, Италия и др. Така трупаш опит, виждаш нови продукти, подправки, нови методи. Колкото е трудно, толкова е и предизвикателно. Забравяш за лично време, работиш всеки ден по 12, 14, 16 ч. Като обичаш професията, не ти тежи. Дори като свършим работа, пак с това се занимаваме, четем нови тенденции. Наскоро гледах колега - преподава курсове за любители."


Изготвянето на едно меню за ресторант е сложно и трудно, споделя Емил Георгиев:


"Какво ще се предлага, каква е кухнята, какви продукти може да намериш в дадената област- не е лесно. На всички състезания, които сме ходили, има  между 5-10 % жени, останалото са мъже. Което ме навежда на мисълта, че мъжете са по-добри готвачи или обичат повече професията. Жени се срещат в "карвинг-а", което са разни изображения от плодове. Всеки може да си мисли, че един готвач има изобилие от най-вкусни храни, но не е така. Повечето случаи се храним на крак, седнали в някой ъгъл, нещо сглобено за 2 секунди, просто да е храна, за да можем след това продължим работа. Едно от основните неща с, които се храним е сандвича- той е най-лесен. Професията изисква търпение, нерви и време. Меню със здравословна храна е трудно да се поддържа."


Повечето видинчани обичат да готвят, стига това да не е по задължение, показва анкета:


"Обичам да готвя, доставя ми удоволствие. Предпочитам да готвя нещо по-сериозно, това ми е задължение. Смятам, че готвачите са много ценни. Мисля, че мъжете професионалисти са по-добри, но в ежедневието жените са по-добри... Готвя и като хоби, и като задължение... Не обичам да готвя, съпруга готви по-хубаво, оставям го да цапа и после мия...Обичам да готвя мъжки работи, салата за ракията, пържени яйца..."


Със сигурност всеки обича до похапва вкусно приготвена храна. Професията, обаче е трудоемка и неблагодарна и изисква отдаденост, споделят от бранша. Иначе кулинарията се е развила много през последните 100 години и една от основните причини е новите и иновативни техники на приготвяне на храната, както и по-добрите методи на съхранение и пренасяне на хранителни продукти от всички точки на планетата.

Вижте още
Бисер Маринов /вдясно/, Стефан Командарев и Валери Леков.

Актьор от Видин с роля във филма "В кръг"

Видинско присъствие в най-новия български филм - "В кръг" , забелязаха наблюдателни зрители. В един от героите в лентата на Стефан Командарев се превъплащава роденият във Видин актьор Бисер Маринов: "Въпреки че се разказва от гледната точка на три двойки патрулиращи полицаи, всъщност филмът е за състоянието на цялото ни общество...

публикувано на 14.11.19 в 17:55

Нов клуб учи видински деца на модерен балет

Клуб по модерен балет започна работа към Народно читалище "Светъл ден" във Видин. Първите си танцови стъпки в него направиха близо 30 деца от 3 до 10-годишна възраст. Ръководител и хореограф на клуб "Swing" е Елена Венелинова: "Модерният балет е комбинация между уличните танци,  загрявката ни е на основата на балет, ще има различни танцови..

публикувано на 14.11.19 в 16:59

Йорданка Велева- учител с душа на актриса

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Йорданка Велева от село Василовци, общ. Брусарци. Тя е на 69 години, професионалната й кариера завършва като директор на местното училище, което ръководи близо 40 години. Разговорът ни започва със спомени за това-  къде е завършила и какво образование е придобила, преди да стане директор на Основно..

публикувано на 14.11.19 в 16:55

Отбелязваме Световния ден на качеството

Днешният 14 ноември е обявен за Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН.  На този ден можем да си зададем няколко въпроса, свързани с качеството. Според..

публикувано на 14.11.19 в 13:20

Танцьорите на ансамбъл "Цвят": Спечелихме с усмивка и настроение

Фолклорен ансамбъл "Цвят" Видин се класира на второ място на Националния фестивал с конкурс "Изкуството на танца" във Враца. Танцьорите и певците от видинското читалище "Цвят" се отличиха с оригинална хореография и ярко сценично присъствие сред конкурентите си от Национално училище за танцово изкуство София, Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско..

публикувано на 14.11.19 в 12:50

Челопек получи статут "село на книгата"

Първото българско "село на книгата" е врачанското село Челопек. Инициативата за това е на Сдружение "Книгини", които повече от 1 година със своята дейност убеждават Международната организация на градовете на книгата, селото да стане пълноправен член и да получи статут на "село на книгата" Успехът означава, че Челопек ще стане притегателен..

публикувано на 14.11.19 в 11:14

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на импровизацията, като стилово варира от пост бопа, до фънк джаза и ритъм енд блуса. Издава над 40 албума, а..

публикувано на 14.11.19 в 09:00