Милиони професионалисти в цял свят празнуват на 20-ти октомври Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.
Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на Worldchefs Д-р Бил Галахър. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването на Световната асоциация на Готвачите (The World Association of Chefs' Societies, по-късно преименувана в Worldchefs) в Париж, Франция през 1928 г. а на това първо събиране, легендарният Огюст Ескофиер е бил избран за първи почетен президент на Worldchefs от присъстващите 65 делегати от 17 държави. В наши дни световната асоциация включва над 100 асоциации на готвачи от цял свят.
Предизвикателство ли е да си готвач? Емил Георгиев е собственик на ресторант във Видин, с опит в кулинарията от цял свят:
"Работил съм в различни държави, различни кухни, различни националности. Любовта към кулинарията ме накара да започна с професията. Работил съм в Чехия, Германия, Америка, Кипър, Италия и др. Така трупаш опит, виждаш нови продукти, подправки, нови методи. Колкото е трудно, толкова е и предизвикателно. Забравяш за лично време, работиш всеки ден по 12, 14, 16 ч. Като обичаш професията, не ти тежи. Дори като свършим работа, пак с това се занимаваме, четем нови тенденции. Наскоро гледах колега - преподава курсове за любители."
Изготвянето на едно меню за ресторант е сложно и трудно, споделя Емил Георгиев:
"Какво ще се предлага, каква е кухнята, какви продукти може да намериш в дадената област- не е лесно. На всички състезания, които сме ходили, има между 5-10 % жени, останалото са мъже. Което ме навежда на мисълта, че мъжете са по-добри готвачи или обичат повече професията. Жени се срещат в "карвинг-а", което са разни изображения от плодове. Всеки може да си мисли, че един готвач има изобилие от най-вкусни храни, но не е така. Повечето случаи се храним на крак, седнали в някой ъгъл, нещо сглобено за 2 секунди, просто да е храна, за да можем след това продължим работа. Едно от основните неща с, които се храним е сандвича- той е най-лесен. Професията изисква търпение, нерви и време. Меню със здравословна храна е трудно да се поддържа."
Повечето видинчани обичат да готвят, стига това да не е по задължение, показва анкета:
"Обичам да готвя, доставя ми удоволствие. Предпочитам да готвя нещо по-сериозно, това ми е задължение. Смятам, че готвачите са много ценни. Мисля, че мъжете професионалисти са по-добри, но в ежедневието жените са по-добри... Готвя и като хоби, и като задължение... Не обичам да готвя, съпруга готви по-хубаво, оставям го да цапа и после мия...Обичам да готвя мъжки работи, салата за ракията, пържени яйца..."
Със сигурност всеки обича до похапва вкусно приготвена храна. Професията, обаче е трудоемка и неблагодарна и изисква отдаденост, споделят от бранша. Иначе кулинарията се е развила много през последните 100 години и една от основните причини е новите и иновативни техники на приготвяне на храната, както и по-добрите методи на съхранение и пренасяне на хранителни продукти от всички точки на планетата.
12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани. Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..
Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..
Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..
Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..
В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..
Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..
Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..