Снимката на 21 октомври 2019 година

Снимка: АПИ

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от пътя  Мездра - Ботевград. Днес изпълнителят започна подготвителните дейности за обезопасяването на обекта.  Всички дейности, които ще се извършват през следващите дни са в страни от настоящото пътно платно и няма по никакъв начин да възпрепятстват трафика.


Провериха строежа край Кнежа на газопровода Балкански поток. Трасето на преносния газопровод Балкански поток от границата с Турция до Сърбия ще премине през землищата на 11 български области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.


Община Враца получи 26 млн.лв., с които ще бъдат закупени 9 чисто нови тролейбуса и 13 чисто нови електробуса. Договорът за безвъзмездната финансова помощ бе подписан от Мария Попова - изпълняваща функциите на кмет и от министъра на околната среда и водите Нено Димов. На подписването присъства и управителят на "Тролейбусен транспорт" Виктория Начева. 


Завърши рехабилитацията на 9,5 км от пътя Червен бряг - Чомаковци, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Третокласният път е основна комуникационна връзка между областите Плевен, Ловеч и Враца. Той осигурява бърз достъп до автомагистрала "Хемус" и фериботния комплекс Оряхово - Бекет. 


Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца. Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе", с подкрепата общинския съвет, общината и бизнеса от града. Кабинетът ще приема безплатно пациенти от региона, обясни координаторът на фондацията Здравка Гергова.


От днес по бул. "Съединение" в Белоградчик ще бъде въведен специален режим за движение. Временно изпълняващият длъжността кмет на Общината Антон Трифонов издаде заповед, във връзка с ремонта и рехабилитацията на пътния участък. 


Опасно за здравето замърсяване на въздуха и тази сутрин е отчетено в редица градове, сред които Видин, показват данните на европейския Индекс за чистотата на въздуха. Приблизително около 3 000 домакинства на територията на община Видин ще могат да подменят отоплителните си уреди, които са на дърва и въглища с алтернативни, като част от проект, стана ясно в края на септември. Към момента реализирането на проекта все още не е започнатло. Това, което се знае,  че стойността му е над 12 милиона лева и е с продължителност 52 месеца.Кулнирано състезание по повод Международния ден на готвача организираха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин заедно с Регионалното дружество за подкрепа на лица с интелектуални затруднения. Денят се отбелязва на 20 октомври, когато е създадена Световната асоциаия на на готвачите. Потребители на социални услуги бяха разделени на четири отбора, а продуктие,които приготвиха са съобразени с техните способности. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция заниманията са два пъти седмично, каза трудотерапевтът Моника Петкова.Продължават проявите в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца, свързани с Европейската седмица на програмирането. Колко забавно е програмирането в библиотеката разбраха децата от Детска градина "Единство Творчество Красота". Те гостуваха в Детския отдел на библиотеката, за да се включат в инициативата "Есенно такси". С помощта на библиотечните специалисти бъдещите програмисти кодираха пчели- роботи да "събират" билки за ароматен мед. В ролята на програмисти влязоха и децата от ДГ "Европейчета" в града под Околчица.


Литературен клуб "Иван Деспотов" към училище "Любен Каравелов" във Видин започна своята подготовка за Деня на народните будители. Празничната програма ще бъде представена в навечерието на празника в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин, съобщи един от ръководителите на клуба Колетка Павлова.


В Лом обявиха наградите от Националния литературен конкурс "Яна Язова". Журито присъди на Петя Янева от София първа награда за разказа "Когато дъждовните капки срещнат съдбата си". Втора награда получава Кристина Красимирова от село Сталийска Махала, община Лом, за разказа "Една звезда", а Мариела Йорданова от Карнобат е отличена с трета награда за разказа "Просто Милен".


В Берковица честват 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. На 22 октомври, от 17:30 часа, в Къща-музей "Иван Вазов" ще бъде представена книгата "През февруари при бащата на "Януари". Гостува авторът- журналистът и краевед от Лом Юлий Йорданов. Ще бъде подредена изложба от карикатури по произведения на Йордан Радичков и неговите герои в Къща-музей "Иван Вазов".

Народно читалище "Паисий Хилендарски-1927" в град Димово ще се включи в Национална седмица на четенето, която се провежда от днес до 25 октомври. Проявите започват от утре, 22 октомври. Целта на Националната седмица на четенето е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.


По идея на преподавателя по история и английски Малин Маринов ученици от ОУ"Христо Ботев" в село Раковица са започнали да събират разделно отпадъци. "Идеята е да ги уча на екология, а и със събраните пари да купим нещо", коментира за Радио ВИДИН Малин Маринов.


Изцяло е изографисан старинният храм във врачанското село Власатица. Той никога не е имал иконописи и сега много красив, коментира за Радио Видин художничката Силвия Равнополска. "Църквата в селото е много стара, в началото на 20-ти век е строена, беше в много лошо състояние, изцяло ремонтирана е в момента, през последните 2 години, изписахме стените, тъй като храмът никога не бе имал стенописи и сега селото има един обновен и да се надяваме посещаван храм." Официално храмът отвори врати на Петковден.


Вижте още

Снимката на 11 ноември 2019 година

Новоизбраният кмет на Община Видин  д-р Цветан Ценков , общинските съветници и кметовете на кметства положиха днес клетва и встъпиха в длъжност.  Тържественото първо заседание на новия Общински съвет за Мандат 2019 - 2023 откри областният управител Албена Георгиева. При тайно гласуване за председател на ОбС Видин бе избран Генади Велков от СДС...

публикувано на 11.11.19 в 17:50

Откриха седмицата на бащата в мездренско училище

В мездренското ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" откриха седмицата на бащата. На гости във 2а клас беше бащата на Калоян Каменов- Калин Каменов, който прочете няколко приказки. Учениците ги изслушаха с интерес, след което  беседваха по различни въпроси, от които се вълнуват. Под мотото "Истинският мъж не иска да говори празни приказки" между 11 и 17..

публикувано на 11.11.19 в 17:28

Лектория за Седмицата за борба с диабета във Враца

С лектория във Враца започна седмицата, посветена на Световния ден за борба с диабета. Темата на проведената среща бе "Диабет в детска възраст - превенция и лечение" и бе представена от д-р Галина Попова – детски ендокринолог в Педиатрична клиника на Аджибадем Сити Клиник – София. Здравният форум беше открит от заместник-кмета  Петя Долапчиева ...

публикувано на 11.11.19 в 17:25

Четвърта церемония по встъпване в длъжност за кмета на Белоградчик

Борис Николов и съветниците от Белоградчик положиха клетва и подписаха клетвени декларации. В приветствието си  областният управител на Видин Албена Георгиева пожела: "И през следващия мандат ще имате оная сила, от която зависи развитието и просперитета на община Белоградчик. Във ваши ръце е нейното бъдеще и отговорността за това, как ще..

публикувано на 11.11.19 в 17:18

Георги Гаврилов положи клетва като кмет на Лом

Новоизбраният кмет на Община Лом д-р Георги Гаврилов положи днес тържествена клетва в малкия салон на Народно читалище "Постоянство". В присъствието на народните представители от 12-МИР Монтана-   Дилян Димитров и Димитър Аврамов , областният управител на Област Монтана Росен Белчев , общински съветници, кметове на населени места и граждани, д-р..

публикувано на 11.11.19 в 17:05

12-метров кръст ще пази село Типченица

Жители и гости на мездренското с. Типченица се радват на нова забележителност. 12-метров кръст, издигащ се в местността "Градището", ще отразява слънчевите лъчи през деня, а през нощта ще бъде осветен с прожектори. При ясно време кръстът ще може да бъде видян в радиус до 60-70 км. Божият символ беше осветен от отец Васил навръх Архангеловден...

публикувано на 11.11.19 в 16:13

Цветан Ценков встъпи в длъжност

Новоизбраният кмет на Община Видин д-р Цветан Ценков , общинските съветници и кметовете на кметства положиха днес клетва и встъпиха в длъжност. Тържественото първо заседание на новия Общински съвет за Мандат 2019 - 2023  откри областният управител Албена Георгиева:  "Бих искала да поздравя всички и да им пожелая много успехи в предстоящия мандат."..

публикувано на 11.11.19 в 14:47