Европейска седмица за безопасност и здраве при работа

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

Снимка: БГНЕС

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве  при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете от работа с опасни вещества и възможностите да се предпазим, коментира д-р инженер химик Деяна Илиева, експерт по безопасност на производствата:


"На работното си място сме една трета от трудоспособния си живот и е от съществена важност след тази една трета от деня ние да се прибираме живи и здрави у дома. Това, което се случва на работа, може тотално да промени нашия живот в бъдеще. Здравето и безопасността по време на работа са от изключителна важност, защото това влияе върху целия наш живот. Трябва да акцентираме, постоянно да се говори, но все пак, както и за всяко друго нещо, се отделя време специално да се обърне внимание, да се проведат събития, мероприятия, отново да се поговори концентрирано по темата, за да могат и работодателите да си припомнят изискванията, да се подобри тяхното осъзнаване, и работниците да получат информация колко е важно."


Излагането на опасни вещества е много по-често срещано на работните места в Европа, отколкото предполагаме. Според експерта Деяна Илиева, в България има много добро законодателство за производство, свързано с употребата на опасни вещества. Съобразено е със законодателството на страните от Европейския съюз. Проблемът е, че много често хората не предполагат за рисковете, на които са изложени:


"Проблем при опасните вещества е, че при някои от тях веднага ще разберем, ако се случи инцидент-корозия или избухване, но други като канцерогените, тези, които предизвикват рак, на практика можем и да не ги усетим. Не разбираме, че те ни разболяват. Това е още по-лошото, когато работиш с един химикал, дишаш, преминава през кожата и не разбираш, че малко по малко се разболяваш... Дори и битовите препарати, ако погледнете етикета на един препарат, ще видите,че има знаци, които показват, че има нещо опасно в него."


Сред изложените на риск, заради работа с препарати са работещите в селското стопанство. Трябва да са внимателни работещите в химическата индустрия. Често се подценяват рисковете и в лечебните заведения, където се използват силни дезинфекциращи препарати. Рискове на работното място дебнат и хората пред компютрите. За тях последствията могат да са болки във врата, раменете и кръста, заради заседяването. До зачервяване на очите и проблеми със зрението пък може да доведе взирането в екраните.


За безопасни условия на работното място следят службите по трудова медицина, а задължение на работодателя е да осигури обслужването. Мая Димитрова е представител на фирма за трудова медицина, която обслужва и Северозапада. Казва, че рисковете за всяка дейност са различни според спецификата на работа:


"Идеята на службата по трудова медицина по принцип е да направи програма за оценяване на риска на работното място. Това включва микроклимата на самото работно място. Осветлението е един много важен фактор в зависимост от работата, шума на работното място, както и вибрациите. Нашата фирма е акредитирана за оценка на тези рискове."


Шум над 80-85 децибела на работното място вече е прекомерен, казват от службата по трудова дисциплина. Микроклиматът пък касае температурата, осветеността на работното място, както и влажността. Спецификата е според професиите.

Обектите се проверяват от службите по трудова медицина задължително веднъж годишно, както и при преустройства и промяна на обстановката.

Отговорността за работещите е на самия работодател. От службата по трудова медицина могат да откажат издаването на някои от протоколите, но не и да задължат работодателя да изпълни предписанията. Това може да направи Инспекцията по труда, която освен, че издава задължителни предписания, налага и санкции.

Попитахме видинчани обръщат ли внимание работещите на условията за труд и чия е отговорността те да се подобряват:

"Всички трябва да работят за това. Не може само работодателите или само институциите, или само работниците да го решат. Нещата си вървят с времето. Колкото по-напред отиват фирмите, конкуренцията ги кара да създават по-добри условия на труд, иначе хората ще бягат от тях. В този смисъл животът ще ги принуди да обърнат внимание на безопасността на труда. Трябва да се поучим от онези държави, където за неправилно изхвърлен боклук се глобява по хиляда евро. Там нямат проблеми със замърсяването на улиците. Същото е и с безопасността на труда."

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15