Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Снимка: РБ-Монтана

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков", която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата.

В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и витрини с първите издания на книги на Йордан Радичков и всички книги  на писателя от фонда на библиотеката, съобщиха от културната институция. През цялата седмица, по предварително уточнен график, в Детски отдел гостуват ученици, пред които библиотечни специалисти представят мултимедийната  презентация "Йордан Радичков – литературен великан". Кулминацията на събитията, по повод бележитата годишнината, е на 24 октомври.

В 10.00 часа пред паметника на Радичков ще бъдат наградени победителите в "Маратон на четенето 2019".
Регионална библиотека "Гео Милев" всяка година, от 23 април до 31 август, провежда Маратон на четенето – "Децата на Монтана четат". Инициативата има характер на програма за лятно четене, която печели все повече привърженици, а идеята на начинанието е да насърчи четенето при децата и да ги стимулира да ценят книгата и нейните неограничени  възможности. След крайната дата за участие в "Маратон на четенето 2019" бе направено класиране на читателите, според броя на прочетените заглавия, в три категории : Предучилищна и І клас, Начална – от ІІ до ІV клас и Основна – от V до VІІІ клас. По традиция библиотеката закрива Маратона с награждаване на индивидуалните победителите и награждаване на училището, с най- голям брой участници и най- голям брой прочетени книги по време на маратона.

В 10.15 часа ще бъде официално открита изложбата "Автографите на Радичков".

В 10.30 часа в зала "Изкуство"  започва Регионална краеведска конференция "Литературата на Невероятния Северозапад", в която ще участват проф. Румен Стоянов и проф. Румяна Л. Станчева.

Професор Румен Стоянов е известен български поет, писател, преводач, дипломат, професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където преподава в Катедрата по испанистика и португалистика. Удостоен е с титлата "Доктор хонорис кауза" на университета в град Бразилия. Превел е знаковата книга "Сто години самота" на нобелиста Маркес. Има над 20 книги с поезия, проза, мемоари, литературоведски изследвания. Румяна Л. Станчева е професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски", доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, автор на книги по балканистика и по сравнително литературознание (румънска, френска и българска литература). Специално място сред публикациите й в редица международни научни издания заемат изследванията, посветени на френскоезични писатели и на взаимодействията между литературата и изкуствата. Румяна Станчева е дъщеря на родения в гр. Вършец писател Лъчезар Станчев.

Вижте още

Снимката на 21 ноември 2019 г.

За 17-та поредна година беше дадено началото на благотворителна кампания  "Осинови врачанско семейство" , инициирана от граждански организации във Враца в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца. Благотворителната кампания, в която ще бъдат включени повече от 100 деца от училища и детски градини в града, продължава до средата на декември и..

публикувано на 21.11.19 в 18:00

Сърбия- предпочитана дестинация за Коледно-новогодишните празници

В навечерието сме на най-празничния месец в годината- декември. Време за подаръци, за шопинг турове и за празнуване. Гергана Иванова е травел агент на туристическа агенция в Монтана с 25-годишен опит в организирането на туристически обиколки. Познава туристическия пазар, спецификите на дестинациите, качеството и цените на услугите. Казва, че след..

публикувано на 21.11.19 в 17:50

Съдът решава до дни за изборите в Брегово

Административен съд - Видин даде ход по същество на делото против решение на Общинска избирателна комисия Брегово от 4 ноември за определяне на изборните резултати за избор на кмет на общината. Делото е образувано по жалба на кандидата на БСП за кмет на Община Брегово Милчо Лалов, който твърди, че допуснатите нарушения на избирателния процес в изборния..

публикувано на 21.11.19 в 17:32

Красимир Богданов е избран за заместник-председател на парламентарната комисия по околна среда

Врачанският депутат от ВМРО и Обединени патриоти Красимир Богданов беше избран за заместник-председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Сега шеф на комисията в 44-о Народно събрание е бившият министър на Министерството за опазване на околната среда и водите Ивелина Василева. Богданов беше предложен и одобрен от..

публикувано на 21.11.19 в 16:23

800 донорски карти са раздадени във Враца

800 донорски карти са раздадени досега от Българския червен кръст във Враца. Доброволците, които участват в кампанията в подкрепа на донорството, са обучени от служители на Регионалната здравна инспекция, каза специалистът по младежки дейности към Бълграския червен кръст във Враца Юлия Кръстева . Червеният кръст е основен партньор в кампанията на..

публикувано на 21.11.19 в 16:19

Отложиха делото за изборите в Борован

Делото, с което се иска касиране на изборите за кмет в Борован, беше отложено с 24 часа . Липсата на пълномощно в ищеца – ПП ГЕРБ, се оказа пречката за стартирането на процеса в административния съд днес. В залата се явиха всички страни, замесени в казуса. Жалбоподателят Иван Костовски и неговият адвокат Владимир Христов, ответникът Десислава..

публикувано на 21.11.19 в 16:18

"Осинови врачанско семейство" стартира от днес

За 17-та поредна година беше дадено началото на благотворителна кампания "Осинови врачанско семейство", инициирана от граждански организации във Враца в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца. "Днес е 21 ноември- "Ден на християнското семейство", който се празнува от 90 години. Поздравявам организаторите и всички, които ще..

публикувано на 21.11.19 в 15:44