Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марияна Чавдарова: Бременните имат нужда от повече вода

3
Снимка: Радио ВИДИН Архив


Голяма част от човешкото тяло е съставена от вода, затова е необходимо да се обръща внимание на консумацията й от всяка възрастова група - деца, възрастни, хора в зряла възраст, като е желателно да се акцентира на периода на бременността. Това каза в предаването "Направление здраве" д-р Мариана Чавдарова, главен експерт в отдел "Обществено здраве" на Регионална здравна инспекция Видин. Тя обясни, че бъдещите майки ще се чувстват по-добре, ако увеличат количеството на жизненоважната течност:

"Желателно е по време на бременността жените да увеличат количеството приемана вода, като това стане постепенно. Особено през летния сезон е желателно приемът на вода да се увеличи с 1-2 чаши, имайки предвид, че е горещо, бременните са с напреднало тегло, нуждата от вода в техния организъм е по-голяма, освен това бебето, което расте, също се нуждае от допълнително количество вода. Приемът на тази вода не би трябвало да става по време на хранене. Ако това е хранителен навик, който майките са си изградили, желателно е да консумират вода на много малки глътки, тъй като големите количества е възможно да предизвикат гадене, повръщане. Когато се консумира вода в нужните количества, това подпомага хидратирането на организма и тези симптоми като гадене и повръщане постепенно намаляват и с времето дори изчезват. Също така добре хидратираните жени са по-жизнени, по-енергични. Хубав навик, който е добре да се придобие не само от жените по време на бременността, а от цялото население, е консумацията на чаша вода веднага след ставане от сън. Водата тонизира организма, така че това е един положителен навик, който може да си изгради всеки човек."


Д-р Чавдарова препоръча да се консумира чиста чешмяна вода. Когато жената предпочита минералните води, то те е необходимо периодично да се сменят:

"Ако хората нямат навика да консумират чиста вода, могат да сложат мента, малко лимонов сок. По този начин човек ще се освежи, ще си набави нужното количество вода, а пък и ще се тонизира и ще се чувства по-добре през деня. Желателно е хората да консумират чиста вода, не е желателно да се пие само минерална вода. Ако се консумира такава, е желателно тя да бъде сменяна, за да не се получава пренасищане с едни минерали за сметка на други. Желателно е да се пие трапезна вода, чешмяна вода. Тук е мястото да кажа, че Регионалната здравна инспекция контролира качеството на питейните води, има мониторинг за тази цел, съвместно с ВиК. Питейната вода в област Видин е с добри качества, така че пийте спокойно и чешмяна вода."


Желателно е на ден да се консумира поне литър и половина вода, като е важно с напредване на бременността приемът да се увеличи с 1-2 чаши. Водата се усвоява най-добре, когато е със стайна температура. Не е препоръчителна замяната й със сокове, които съдържат консерванти, както и с газирани напитки. Лекарят обърна внимание и на водата, която трябва да консумират малките деца.

"В първите месеци на детето е желателно водата да е преварена, за да се избегне евентуално микробиологично замърсяване. Всички съдове, които се ползват за хранене на детето, е желателно, да бъдат преварени, преди да бъдат дадени на детето. Ако не се дава кърма, а адаптирано мляко, тогава разреждането на млякото също трябва да става с преварена вода."

В предаването говорим и за първия национален кабинет по репродуктивно здраве, който отвори врати във Враца. Инициативата за него е на Фондация "Искам бебе", зад която застават общината и бизнеса от града. Двигателят на проекта е екипът на фондацията в Северозападна България, ръководен от Здравка Гергова:
Снимка: Фондация Искам бебе
"Ние ще спестим страшно много средства на хората от региона, за да не пътуват, защото наистина са без работа, без пари, без възможности. А ние ще направим така, че тия хора да се сдобият с деца. Наскоро бяхме поканени да участваме в една класация и преброихме с колко хора сме работили от август до 2017 година. В организирани прегледи са обхванати над 100 двойки и имаме над 30 бебета. Нашият труд не е безсмислен, защото по нашите стандарти това са две училищни паралелки."


За първи път се случва на територията на община да бъде създаден национален кабинет по репродуктивно здраве, каза основателят на фондация "Искам бебе" Радина Велчева:

"Мога да кажа, че Враца е първият град, който открива такъв национален кабинет по репродуктивно здраве. Това означава, че всеки петък ще може специалисти от всички 33 клиники, с които работи Центъра за асистирана репродукция, по график да бъдат в кабинета. Така че пациентите от Враца и цяла Северозападна България ще могат да получат абсолютно безплатно първите си консултации и прегледи с най-добрите специалисти по репродуктивно здраве в цялата страна."

Първият ден за прегледи е петък, 1 ноември, когато ще преглежда д-р Явор Малинов. Следващия петък, 8 ноември, ще приема д-р Николай Ковачев. За записване и информация се обръщайте към Здравка Гергова, координатор на фондация "Искам бебе" за Северозападна България", на телефон 0898866874 (от 9:00 до 17:00 часа в делничните дни), и email zdravka.gergova@iskambebe.bg.

Днес в "Направление здраве" говорим и за иновативно лазерно лечение на доброкачествени възли на щитовидната жлеза и доброкачествена хиперплазия на простата, провеждано в МБАЛ "Сити клиник - Св. Георги" в Монтана.  Досега само двама български лекари са сертифицирани за работа с модерната апаратура, затова в края на ноември специалист от Италия ще проведе лечението на пациенти от цяла България, обясни координаторът Влади Минчев:

"Ехолазерът е иновативна процедура не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. До миналата година само ние имахме такъв апарат, с който се третират доброкачествени възли на щитовидната жлеза, може и доброкачествена хиперплазия на простата. Това, което различава интервенцията с ехолазер от обикновена операция е, че тук няма разрез, няма анестезия, няма болничен престой... Ние имаме тази апаратура от 2 години, към момента са преминали 10-тина пациенти, от които трима с проблеми с простатата и останалите с възли на щитовидната жлеза..."

Повече за иновативното лечение може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45