Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Ешкенази от Лос Анджелис:" С Видин ме свързва моята баба Виолета, която е родена там"

"Кандидатствах като на шега, но ме приеха с пълна стипендия в няколко университета в САЩ."

Това каза в "Другата истина" известният у нас и в чужбина музикант и диригент, определян като най-ярката звезда сред съвременното поколение млади диригенти. За него вестник "Лос Анжелис Таймс” пише, че е "харизматичен и вълнуващ”.

Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анджелис и отдава голяма част от енергията си на работата с млади музиканти. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, Музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн.

Максим Ешкенази е също Музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, с който през 2011 година осъществява изключително успешно турне в Южна Корея, както и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, с който през 2012 година осъществява концертно турне във Великобритания- в Лондон, Единбург, Бристол и Оксфорд. Гост - диригент на Уест Симфони, гост - диригент на Симфоничния оркестър на Хънтсвил, Алабама и Сибелиус оркестър. Виртуозен диригент и цигулар, Максим непрекъснато пътува, изнасяйки концерти в цял свят.

Започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва НМА в София и заминава да специализира цигулка и оркестрово дирижиране в Университета на Южна Калифорния, САЩ. Възпитаник на няколко диригентски школи и симпозиуми, включително школата на Пиер Монтьо в Мейн, Ешкенази е удостоен с аспирантура по дирижиране в новосъздадената Американска академия по дирижиране към Музикалния фестивал в Аспен през лятото на 2000 година.

Максим Ешкенази е запален спортист и лицензиран пилот.

Ешкенази е чест гост-диригент на най-големите оркестри в България. Отдаден на популяризирането на новата музика, той участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори.

Само професионални ли са причините да напусне България и как дели времето си между България и Щатите?

"През 1997 - 1998 година завършвах Консерваторията в София и успоредно ходех на турнета с един младежки интернационален оркестър главно в Германия. В него имаше и няколко американци, които ми предложиха да ида да уча в Америка. Аз се замислих и си казах, защо не? Кандидатствах, приеха ме и заминах. Когато си млад много не ти пука и задръжките ти не са много... В началото беше повече авантюра, но после ме приеха на няколко места с пълна стипендия. От тях най-добрите училища бяха в Бостън и в Лос Анджелис. Аз метнах монета на ези -тура и се падна да отида в Лос Анджелис. Честно казано, моите предпочитания тогава бяха повече за Бостън, защото той много наподобява европейски град. Лос Анджелис за мен като европеец бе труден в началото за свикване, защото той е една джунгла от пътища и бетон. Въпреки това, не съжалявам за избора си...

Започнах с цигулка в Университета на Южна Калифорния. Това е най-голямото и най-доброто музикално училище в Лос Анджелис. Още докато бях ученик получих стипендии и за цигулка, и за дирижиране. Междувременно започнах да получавам и предложения за работа като диригент в младежки оркестри. Така след като завърших ме наеха като втори диригент на третия по големина оркестър в Калифорния. А Калифорния е най-големият по население щат- 30 млн.  Това естествено ме наведе на мисълта, че може би трябва да остана, поне докато имам работа. И така- поне докато имам работа и все имам работа, и все съм в Лос Анджелис и в Калифорния, вече повече от 20 години.

Къде е моят дом ли? Въпросът е много сложен и дори аз не мога да си отговоря. България е моята родина, защото съм се родил там и завинаги ще е такава. Като сляза от самолета на летището и си поема въздух, знам че съм си вкъщи. Това не може да се опише. Това е чувство, заложено в ДНК-то на всяко човешко същество. То знае кое е вкъщи. В Лос Анджелис пък живея и ми е много приятно да се прибера, защото там си почивам, там ми е моторът и нещата, които ме забавляват. Така че и на двете места като си ида, се чувствам комфортно...

През последните години пътувам най-много по работа в САЩ, но съм имал турнета и в Южна Корея, Япония и Европа. По-точно в Австрия, Германия, Италия и Англия. Силно ме впечатли отношението към класическата музика в Южна Корея, където тя е на много голяма почит. Винаги, когато ходя там, след концерта по час и половина давам автографи и се снимам с пищящи фенове. Нещо, което не е характерно за Европа и Америка, но пък е много приятно.

Не приемам, че моторът, самолетът и хеликоптерът водят до екстремни преживявания. Аз ги ползвам за да се успокоявам. В тези играчки за възрастни аз намирам своя покой- с тях мога да се отпусна и да се съсредоточа над важните неща от живота.
Кое е най-интересното място което съм посетил ли? Честно казано, обичам много Европа.  В Америка, като наследници на европейска колонизация, пак е същото. Много впечатляващи са шинтоистките и будистките храмове в Япония с огромните статуи на Буда, колкото 18-етажни сгради, природата в Азия, в Китай. Обикновено повече се впечатлявам от природни образования, отколкото от построеното от човека...

А що се отнася до Лос Анджелис, той е град, в който в един и същи ден може да се озовеш на прекрасен плаж, а след час и половина кормуване, да караш и ски в планината. В същото време тук имаме доста земетресения и пожари..."

По какво се различава животът в Америка от този в Европа, какво е отношението към работата и почивката там, Как младите хора възприемат класическата музика у нас и в Америка, по какъв начин може да се предизвика интересът им към нея, както и подробности за живота на един човек на изкуството в Лос Анджелис- в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30