Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Гергова: "Дарявам на хората надежда"

Снимка: Радио Видин
Днес в "Калейдоскоп" ни гостува една млада и борбена жена, която определя себе си като непоправим оптимист. Това е Здравка Гергова от Козлодуй. Преживяла пътя на безплодието, тя го определя като един преломен момент в живота си, като прераждане за втори живот. След раждането на нейното момиченце Калина у нея се поражда вътрешната необходимост да помага на хората, които имат проблем като нейния.

Здравка Гергова е родена в село Златия, община Лом. Майка ѝ работи като фармацевт, баща ѝ като ветеринарен лекар. До 13 години живее на село. Средното си образование получава в Математическата гимназия в Монтана, профил "Биология". Завършва "Икономика" задочна форма в Свищов. Премества се да живее в София и започва работа като продавачка в търговска верига. Сменя много работи и това ѝ дава възможност да се научи  да работи здравата, както трябва. Преди три години заедно със съпруга си се връща в родното място, преместват се да живеят в Козлодуй. Тук Здравка започва най-невероятното приключение в живота си -  започва да се бори за сбъдване на мечтите на много семейства от Северозапада в ролята си на  координатор на Фондация "Искам Бебе".


Връщането към корена
"Рано или късно зад ъгъла ни чака доброто и като раздаваш добро, то неминуемо се връща към теб. Преди три години реших, че раздаването на добро трябва да е насочено към родното място. Много са прави хорото, които казват, че не можеш да избягаш от кръвта си и от корените си. На 22 септември 2016 година се пренесохме тук и не съжалявам. "


В училище
"Много харесвах биологията. Но после не кандидатствах с биология, а станах икономист. Ако трябва  да съм честна, една година учих ветеринарна медицина, но прекъснах, защото установих, че не е моята наука, макар че баща ми беше такъв специалист. Един човек, записвайки някакво образование, ако той самият не е достатъчно сериозен и не продължи да се развива, това означава, че всичко е загубено. И всичко, което правиш в живота си, трябва да го трупаш и в главата си като знания. Просто човек не трябва да спира."


Работата

"Научих се, че няма нищо безплатно и че няма срамна работа. За мен е важно какво носи човек в сърцето си и какво може да направи за останалите хора. Аз съм от тоя тип хора, които, когато искаш да направиш нещо и да си дадеш сърцето, трябва да научиш защо си там."


Искам бебе
"Наистина си струва да не се отказваш от това да имаш дете, макар и на по-зряла възраст. И да се раждат деца, защото това е най-важното. Да се продължим е билетът към безсмъртието. С моя съпруг още като се запознахме знаехме, че искаме да имаме деца...След известно време разбрахме, че имаме проблеми и започнахме да ходим в тази клиника, при този лекар... Обаче много често лекарите забравят да бъдат хора. И аз срещнах много такива, които виждат в нас само едни касички. А в същото време ние сме едни хора със собствените си съдби, със собственото си отчаяние. Бях на 36 години, когато чухме диагнозата и не искахме да повярваме. Трудно го приемаш това нещо. След  дълго лутане открих моята лекарка и на 40 години станах майка на Калина. Имахме късмета да попаднем на точното място, на точния лекар, в точното време. Не потърсихме финансова помощ от фондация, минахме по пътя сами, с помощ на наши приятели. На 10 октомври 2015  се роди Калина. Тези часове, прекарани в болницата, ме накараха да си дам сметка, че има много други хора като мен."


Фондация "Искам Бебе"
"Всички работим безплатно, безвъзмездно, изключително и само доброволчески труд полагаме. Пренесох се от София тук и първата ми среща беше с кмета на Козлодуй, тази жена веднага ме разбра. И направихме първия бюджет от 6 000 лв, сега тази година е 20 000 лв. Когато дойдох в Козлодуй, в Северозападна България имаше бюджет за инвитро процедури само в Монтана и във Враца. Сега имам уговорка с още 26 общини. Много се надявам да инвестираме в потенциала на тия хора, които искат да останат тук и да отгледат децата си тук. Много малко са останали такива хора."

Детството 
"Много често съм си мислила за магията. На село съм живяла и зимата виждаш всички къщи светят, виждаш коминчетата пушат. А сега минавам и тук-там светят прозорчета." 

Молебен за чадородие
"Молебенът за чадородие тръгна по инициативата на "Искам Бебе" с вярването, че като отидеш в храма и се помолиш, Господ ще ти помогне. Отец Сионий е написал една молитва, за която много му благодарим. До сега се четеше в Троянския манастир. Познавам хора, които са ми казвали, че след присъствие на тази молитва, нещата са се случили. Когато ти вярваш и си насочил позитивната си енергия в една посока и правиш всичко, за да си помогнеш, тогава всички сили ти помагат. Затова казвам на всички хора, с които работим, че не трябва да се отказват. Колкото и скептични да са хората, оттук нататък няма какво да ме спре, и няма как да ме убедят, че няма смисъл от това, което правя."


Апел

"Тук е моят апел, ако има жени, които са родили вече свои дечица и са до 34 години и искат да помогнат на такива семейства, които нямат собствен генетичен материал, нека да се свържат с нас. Ние ще им разкажем какъв е пътят. Не е страшно, напротив, носи само удовлетворение."



Повече може да чуете в прикачения звуков файл.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00