Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна коалиция, която подкрепи за кмет д-р Цветан Ценков. 


"Видин е един от градовете, където ГЕРБ не показа задоволително представяне. Вижда се, че в тази община не е особено добро представянето и на БСП, която е формация традиционно силна и добре представена в Северозапада. ГЕРБ ще трябва да си направи сериозни изводи, защото има няколко места в страната, където не успяват точно срещу кандидати, които имат по-скоро дясна политическа биография. 

Изборджийството става все повече занаят. Структурите вече не се състезават много-много по идеи, вдъхновение и пр. Много силно вече е и мажоритарното гласуване- има търсене за личности. Важно в тези избори в страната беше дали партиите успяваха да издигнат свежи хора. Хора, които изглеждат усмихнато, свежо, с повече харизма, с по-добър имидж- Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Пенчо Милков в Русе, Борис Бонев в София. Има очевидно търсене на "проветряване" в политика и Борисов мисля, че го осъзнава. Големият извод е, че има очакване за ново, дори за нов тип правене на политика. Нова беше и кампанията- по-усмихната. Премина времето на лошо гледащите от плакатите кандидати, търси се по-позитивното- негативните кампании губят. Другото ново е, че хората започнаха да търсят нов тип, по-скоро граждански, а не толкова партийни кандидати", обясни политологът от Галъп Интернешънъл Първан Симеонов.


"Резултатите във Видин показват едно отчетливо желание за промяна на развитието на общината. Забелязва се доста характерна тенденция за местните избори, а именно- мажоритарността на вота. Д-р Ценков стана кмет точно, защото е личността на д-р Ценков, който има своето влияние, присъствие, уважение сред гражданите на Видин за разлика от електоралната подкрепа, с която се ползват партиите, които са го издигнали за кмет. Изборите във Видин показаха, че избори печели не този, който вика най-силно, който кряска най-мощно, а този, който създава и чертае перспективи. Д-р Ценков проведе позитивна кампания- не отричаше направеното от неговия съименник Огнян Ценков, не отричаше ролята на ГЕРБ. Във Видин бяха избори, в които единият кандидат казва: "Ние сме ГЕРБ и идваме и правим това, което правим и досега", а другият кандидат казва: "Хубаво, прекрасно- това нека го има, но дайте и да надградим, да направим и други неща за Видин". Хората гласуват според надеждата, която им даваш. Когато им нарисуваш хоризонт, когато им кажеш, че ще живеят по друг, по-добър начин, тогава печелиш доверието на хората. 

По принцип е по-добре, когато се води позитивна кампания- не само като брошка, която си закачил на ревера. Когато излизаш и казваш: "Гласувайте за мен, защото съм по-малкото зло, а другите са мръсници", не печелиш доверие. Политиците у нас имат съществен дефицит- не си признават грешките и са склонни да затъват в дребни крамоли и игри на его, които не касаят избирателя. На хората им е важно кой ще докара работни места, кой ще оправи пътищата, осветлението, кой ще създаде перспектива за развитие, кой ще начертае хоризонт. Тогава се печелят избори, т.е. когато водиш кампания метафорично казано "с усмивка", резултатът е налице, когато я водиш с високомерие и назидателен тон, резултатът също е налице...", е прочитът на Петър Кичашки от Института за модерна политика.Още по темата и как анализаторите тълкуват политическите изказвания след изборите- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните..

публикувано на 06.11.19 в 12:53