Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Снимка: Радио Видин

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните сценични институти за билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти. Безплатен спорт и билети за театър са част от идеите, залегнали в стратегията от следващата година. В същото време, в демографски план застаряването на населението се очертава като дълготраен и необратим социален процес за всички европейски страни, включително и за България. Според прогнозите на ЕВРОСТАТ, делът на населението в Република България на възраст над 65 години се увеличава от 17,4% през 2010 г. и ще достигне до 32,7% през 2060 г. Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Най-значимата демографска тенденция в развитието на населението е процесът на застаряване. По темата разговаряхме със Заместник- министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова:

"На 15 март, тази година Министерски съвет прие Националната стратегия за активен живот на възрастните хора, като всъщност стратегическата цел на документа е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора, чрез осигуряването на пълноценното им участие в икономическия и социалния живот на обществото. Стратегията е разработена от междуведомствена работна група, в която са включени експерти от всички заинтересовани страни, със заповед на министъра на труда и социалната политика ... Във Видин на 50 и над 50 години процентите са доста притеснителни, като те са 50,70%. Индексът, който е включен в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора представлява един инструмент, който ще дава възможност да се прави мониторинг на политиките, които са заложени в стратегията."- коментира Султанка Петрова и допълни, че мерките в Националната стратегия ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства.

В студиото на радио Видин гостува Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите "2004- Видин". Тя коментира някои моменти, които правят впечатление при първия прочит на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора:

"Стратегията беше подложена на обществено обсъждане още през пролетта, но мина много мимоходом и не достигна до пенсионерите, не достигна и до служителите в общините и областите и информацията, която получихме беше съвсем случайно. нямат връзка управляващите с хората, които работят по определени проблеми. Стратегията е един опит да бъде пренебрегнат Закона за възрастните хора, защото в закона се регламентират нещата точно и се изразяват нещата точно. В стратегията намирам едни пожелателни условия, които не съм сигурна, че всички общински и областни управления и хората занимаващи се със социалните въпроси са се запознали и са разработили съответните мерки. Няма един конкретен отговорник за изпълнението на стратегията, а са написани 26- 27 институции и министерство, които ще работят по нея." - коментира Малинка Башлийска.

В Северозападна България има общини, в които успешно си съдействат пенсионерските организации и местната власт. Една от тях е община Белоградчик.

"Оказа се, че нашият клуб на пенсионера и клубът на инвалида са едни от най- активните в Северозападна България. Те развиват много сериозна дейност, става въпрос за непрофесионални изяви. Тези хора постоянно са на екскурзии и не спират да се движат. В началото на 2020 година предстои да преместим и двата клуба в една прекрасна сграда, където беше дома за деца без родители." - каза Борис Николов, кмет на Община Белоградчик.

В Община Ружинци продължават работата си и през новия кметски мандат с цел подобряване на живата на хората от третата възраст в региона. Това обясни Александър Александров, кмет на населеното място и допълни:

"Приоритетите са ни насочени и в тази сфера, а именно да подпомагаме живота на хората в третата възраст. Започнахме много сериозна работа още в предния мандат като създадохме три пенсионерски клуба в три различни населени места на общината, в които членуват хората от пет села и така създаваме единен организационен живот за тях."

Разговаряхме и с д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула, който обясни, че в стратегията за развитие на общината е заложено изграждането на два нови Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора.

Редица фактори ще определят и занапред начина на живот на възрастните хора в България. Безспорно, обаче грижата за тази част от обществото трябва да бъде една от основните задачи и приоритет на всяко правителство, независимо от цвета на предизборната бюлетина и годината, в която то идва на власт.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна..

публикувано на 05.11.19 в 16:34