В "Музикална зона" на 07 ноември 2019 слушаме Чайковски

Само преди ден се навършиха 126 г. от смъртта на големия руски композитор Пьотър Илич Чайковски. Огромно по обем творчество в различни жанрове. Произведения като Първи концерт за пиано и оркестър, увертюрата "Ромео и Жулиета" и балетът "Лебедово езеро" са основополагащи за времето на създаването им. Музиката на Чайковски оказва огромно влияние върху развитието не само на руската, но и на световната музикална култура. "Руският дух" слага своя отпечатък върху работите на композитора, превръщайки ги в шедьоври.


Вижте още

Млада пианистка от Монтана с поредна международна награда

Младата пианистка Анна-Мария Арсенова от Монтана стана носител на поредна престижна награда. Ученичката от Природо-матаметическата гимназия вече е носител на три първи и едно трето място от национални конкурси, както и на специалната награда „Изгряващ талант” от фондация „Енчо Кeрязов”. Талантливата дванайсетокласничка има и редица..

публикувано на 19.11.19 в 16:35

Човешки съдби във филма "100-годишна граница"

Днешната ни актуална тема е свързана със 100 години Ньойски договор и инициативата на Околобългарско за създаване на филм, свързан с Ньойския договор, наречен "100-годишна граница". Младите хора от Околобългарско и видинското момиче Антонина Лозанова си поставят за цел със спомена за Ньойския договор да започне ново обединение сред нас,..

публикувано на 19.11.19 в 15:25

Войнишките паметници във Видин- кой да ги обгрижи?

За проблем с поддържането на Паметника на загиналите във Втората световна война , който се намира във Видин- в градинката зад Катедрален храм "Свети Вмчк. Димитър Солунски", ни алармираха от Областния съвет на ветераните от войните във Видин. Този проблем бе поставен на зоналната среща на ветераните от Василка Карова , секретар на..

публикувано на 19.11.19 в 11:52

Д-р Петя Чавеева: Всяка жена има нужда от адекватна профилактика

Специалисти от Медицински комплекс "Д-р Щерев” София стартират редовни прегледи на пациенти от Видин. Всяка жена има нужда от адекватна профилактика, независимо от своята възраст, коментира по този повод извършилата първите вътреутробни операции в България   д-р Петя Чавеева , ръководител на отделението по фетална медицина и сертифициран от..

публикувано на 18.11.19 в 18:14

Да се пуши ли по заведенията?

От 2012 година влезе в сила забраната за тютюнопушенето в закрити обществени места. Често обаче сме свидетели на нарушаване на тази забрана.  Еколози и медици се обединиха в усилията си да стопират вредния навик поне на обществени места, каквито са заведенията, и постигнаха частичен успех, въпреки това пушачите продължават да димят, независимо от..

публикувано на 18.11.19 в 16:37

Пет минути са необходими, за да извадим скица на имот

Онлайн системата към Агенцията по геодезия, картография и кадастър предлага опцията да кандидатстваш за скица. Процедурата отнема минути и спестява посещаването на гишета и часове на опашката.  Първата стъпка е да имаме сканиран нотариалния акт на имота , разяснява инж. Владимир Гергов , началник на служба "Геодезия, картография и кадастър"-..

публикувано на 18.11.19 в 14:27

Училищна библиотека във Владимирово се нуждае от нови книги

От нови книги , с които да обнови наскоро реновираната си библиотека, се нуждае Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев"- с. Владимирово . През лятото хореографът на местната Детска танцова формация (ДТФ) "Хорце" Зорница Карчева и нейните ученици възстановяват, поправят и започват да обновяват отдавна неактивната зала, която днес..

публикувано на 18.11.19 в 13:04