Аквапланинг-шофьори внимавайте!

3
Снимка: Радио ВИДИНВ това време от годината е обичайно пътищата да са мокри, а това носи рискове за автомобила. Едно много опасно явление е характерно за мократа пътна настилка- това е аквапланинга. 


При попадане в "аквапланинг" автомобилът попада под въздушна възглавница, става частично или напълно неуправляем и животозастрашаващ за пътуващите в него и околните. Хората не са запознати много с тази опасност. Най-много трябва да се внимава през вечерните часове от денонощието, заради намалената видимост, съветва Иван Иванов председател на Автомобилен спортен клуб "Жико Моторспорт":


 "Хората го подценяват, защото вечер първо не се вижда. Казано по-просто, това е много голяма локва на пътя, виждаш като петно или по-голям порой, който минава през пътя и те изненадва. Идваш със скорост и буквално става въздушна възглавница под колата. Самата кола се дига над водата и става неуправляема. В този момент и най-добрия шофьор, може би няма да има възможност да отреагира, ако няма нови гуми. Изненадва самият шофьор, най-важно е да не се пипат спирачките, а да се контролира със волана. При натискане на спирачка, може да стане още по-неконтролируема колата. Най-важното е да спазваме ограниченията според пътя. Важно е като правят магистралите и пътищата е да се правят по изисквания и самият асфалт да попива водата. Повечето неща идват от пътищата, асфалта не е качествен, няма такова сцепление, като от едно време старият асфалт, където има 50% повече сцепление."


Оказа се, че видинчани са запознати с опасностите, които крие явлението, някои от тях са попадали в аквапланинг, показва наша анкета:


"Знам за аквапланинга, при дъжд получава се един филм между асфалта и гумата. Фактическа тя не стъпва на пътя... При 40 години трудов стаж сигурно ми се е случвало, но да не чуе дявола. Винаги човек трябва да се съобразява с пътя, условията, възможностите на автомобила, много е сложна системата... Получава се, когато вали дъжд и се прави водна възглавница между гумата и асфалта. Може да се изгуби управление на колата... Случвало се е разбира се, който не кара на него не се е случвало. Намалява се скоростта... След започването на дъжда е много опасно, защото няма никакво сцепление с асфалта. Случвало ми се е доста често, претърпявал съм от такова нещо и катастрофа. От тогава още по-сериозно гледам на тези неща."


Ето и още няколко съвета от автомобилните експерти за избягване на аквапланинга: първо да се запази спокойствие, както и допълнително намаляване на скоростта при шофиране през локви на пътя;  при възможност да се избягват коловозите и дупките, тъй като именно в тях най-често се образуват дълбоки опасни локви. При дъжд също е препоръчително изпреварванията да се избягват, защото колата може да влезе в аквапланинг при смяна на лентите.

Галерия

Вижте още
Бисер Маринов /вдясно/, Стефан Командарев и  Валери Леков.

Актьор от Видин с роля във филма "В кръг"

Видинско присъствие в най-новия български филм - "В кръг" , забелязаха наблюдателни зрители. В един от героите в лентата на Стефан Командарев се превъплащава роденият във Видин актьор Бисер Маринов: "Въпреки че се разказва от гледната точка на три двойки патрулиращи полицаи, всъщност филмът е за състоянието на цялото ни общество...

публикувано на 14.11.19 в 17:55

Нов клуб учи видински деца на модерен балет

Клуб по модерен балет започна работа към Народно читалище "Светъл ден" във Видин. Първите си танцови стъпки в него направиха близо 30 деца от 3 до 10-годишна възраст. Ръководител и хореограф на клуб "Swing" е Елена Венелинова: "Модерният балет е комбинация между уличните танци,  загрявката ни е на основата на балет, ще има различни танцови..

публикувано на 14.11.19 в 16:59

Йорданка Велева- учител с душа на актриса

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Йорданка Велева от село Василовци, общ. Брусарци. Тя е на 69 години, професионалната й кариера завършва като директор на местното училище, което ръководи близо 40 години. Разговорът ни започва със спомени за това-  къде е завършила и какво образование е придобила, преди да стане директор на Основно..

публикувано на 14.11.19 в 16:55

Отбелязваме Световния ден на качеството

Днешният 14 ноември е обявен за Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН.  На този ден можем да си зададем няколко въпроса, свързани с качеството. Според..

публикувано на 14.11.19 в 13:20

Танцьорите на ансамбъл "Цвят": Спечелихме с усмивка и настроение

Фолклорен ансамбъл "Цвят" Видин се класира на второ място на Националния фестивал с конкурс "Изкуството на танца" във Враца. Танцьорите и певците от видинското читалище "Цвят" се отличиха с оригинална хореография и ярко сценично присъствие сред конкурентите си от Национално училище за танцово изкуство София, Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско..

публикувано на 14.11.19 в 12:50

Челопек получи статут "село на книгата"

Първото българско "село на книгата" е врачанското село Челопек. Инициативата за това е на Сдружение "Книгини", които повече от 1 година със своята дейност убеждават Международната организация на градовете на книгата, селото да стане пълноправен член и да получи статут на "село на книгата" Успехът означава, че Челопек ще стане притегателен..

публикувано на 14.11.19 в 11:14

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на импровизацията, като стилово варира от пост бопа, до фънк джаза и ритъм енд блуса. Издава над 40 албума, а..

публикувано на 14.11.19 в 09:00