"Мениджър за един ден"- в Радиото и на балон

7
Снимка: Радио Видин

От стадиона на село Слана Бара тази сутрин 6 ученици се качиха на топловъздушен балон. Те участваха в инициативата   "Мениджър за един ден". Евтим Стефанов и неговият екип предаваха своите знания и умения, необходими за пилотирането на топловъздушен балон. Балонът лети благодарение на горещия въздух, който се нагрява с газ пропан-бутан. Първото нещо, което трябваше да направят младежите, бе да заредят бутилките с газ и да проверят тяхната изправност. След това подготвиха балона за полет- свалиха коша на земята от ремаркето в което се намираше, закачиха двете горелки за него и ги свързаха с газовите бутилки. Когато свързаха бутилките, тестваха дали функционират правилно. След това опънаха купола на балона, закачиха обезопасяващите въжета за коша и с един мощен вентилатор започнаха да издуват балона. В коша на балона има уред, който показва къде и на каква височина се намира балона, както и скоростта, с която се движи. Това е необходимо за да може да се подава информация на наземния екип относно локацията на балона. Преди всеки полет трябва да се съобщи на център полетна информация, че ще лети балона, от къде излита и къде ще лети. Веднъж излети ли балонът, може да се контролира движението му само нагоре и надолу, а в каква посока отива, зависи от въздушните течения. Часът на излитане и на кацане се записва в летален дневник. 

Захари Светлинов, Митко Семков и Йолина Петрова, която идва чак от Павликени, споделиха впечатленията си:

"Живял съм в чужбина и там имаше празник на балоните и политаха може би над 5000 балона. Винаги съм искал да се кача в такъв балон и да видя какво представлява"-сподели Захари Светлинов.

"Участвал съм в проекти миналата година. Тази година реших да не съм в някоя от административните сфери, а да е нещо по-разчупено, по-различно и предложението за пилот на балон ми звучеше невероятно. Чувството да полетиш е неповторимо, но се надявам да се повтори" - каза Митко Семков.

"Интересно, интригуващо и забавно... Въздухът горе е хубав и мек, а усещането е приятно" - сподели Йолина Петрова.

Радио Видин също отвори вратите си за поредна година и днес из редакторските стаи и студията ни се обучаваха 9 бъдещи журналисти и музикални редактори. Те имаха възможност да проследят работния процес и да станат част от него. В края на работният ден всички бяха наградени със сертификат за участие. На живо в "Цветовете на деня" участваха Кристиян Юлзари, Сабрина Цветанова и София Кехайова. Впечатленията на останалите журналисти-  Никол Ненова, Никола Левентиев и Ванеса Ангелова и музикални редактори - Веселка Тодорова, Александра Петкович и Гергана Бъчварска можете да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още
Бисер Маринов /вдясно/, Стефан Командарев и  Валери Леков.

Актьор от Видин с роля във филма "В кръг"

Видинско присъствие в най-новия български филм - "В кръг" , забелязаха наблюдателни зрители. В един от героите в лентата на Стефан Командарев се превъплащава роденият във Видин актьор Бисер Маринов: "Въпреки че се разказва от гледната точка на три двойки патрулиращи полицаи, всъщност филмът е за състоянието на цялото ни общество...

публикувано на 14.11.19 в 17:55

Нов клуб учи видински деца на модерен балет

Клуб по модерен балет започна работа към Народно читалище "Светъл ден" във Видин. Първите си танцови стъпки в него направиха близо 30 деца от 3 до 10-годишна възраст. Ръководител и хореограф на клуб "Swing" е Елена Венелинова: "Модерният балет е комбинация между уличните танци,  загрявката ни е на основата на балет, ще има различни танцови..

публикувано на 14.11.19 в 16:59

Йорданка Велева- учител с душа на актриса

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Йорданка Велева от село Василовци, общ. Брусарци. Тя е на 69 години, професионалната й кариера завършва като директор на местното училище, което ръководи близо 40 години. Разговорът ни започва със спомени за това-  къде е завършила и какво образование е придобила, преди да стане директор на Основно..

публикувано на 14.11.19 в 16:55

Отбелязваме Световния ден на качеството

Днешният 14 ноември е обявен за Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН.  На този ден можем да си зададем няколко въпроса, свързани с качеството. Според..

публикувано на 14.11.19 в 13:20

Танцьорите на ансамбъл "Цвят": Спечелихме с усмивка и настроение

Фолклорен ансамбъл "Цвят" Видин се класира на второ място на Националния фестивал с конкурс "Изкуството на танца" във Враца. Танцьорите и певците от видинското читалище "Цвят" се отличиха с оригинална хореография и ярко сценично присъствие сред конкурентите си от Национално училище за танцово изкуство София, Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско..

публикувано на 14.11.19 в 12:50

Челопек получи статут "село на книгата"

Първото българско "село на книгата" е врачанското село Челопек. Инициативата за това е на Сдружение "Книгини", които повече от 1 година със своята дейност убеждават Международната организация на градовете на книгата, селото да стане пълноправен член и да получи статут на "село на книгата" Успехът означава, че Челопек ще стане притегателен..

публикувано на 14.11.19 в 11:14

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на импровизацията, като стилово варира от пост бопа, до фънк джаза и ритъм енд блуса. Издава над 40 албума, а..

публикувано на 14.11.19 в 09:00