Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000 глави добитък и много хора от града дойдоха по линия на тези постановления. Тогава ти даваха определена сума пари, но ти трябваше да живееш на село 10 години и да работиш там. Обезателно днес младите хора и специалистите трябва да имат подобни стимули, за да се върнат на село. Само така младите ще останат и живеят в малките населени места. Има ли стимул човек за работа, той ще живее тук, няма ли го стимулът, няма какво да се заблуждаваме- няма да се върнат..." смята кметският наместник на Дъбравка, Тина Василева.

"Когато говорим за стимули, не бива да се забравя и инфраструктурата в малките населени места, защото за младите това е много важно. При нас например, пътят до селото не е довършен и това е проблем. Подобно е и положението с главната улица", допълват местни жители.

В Дъбравка няма магазин или кръчма, няма училище, детска градина или лекар, няма откъде да се купят и елементарни лекарства. В същото време тук има къщи за гости, край селото се намира язовир Дъбравка, има действащи предприятие за млекопреработка и птицеферма. На 1 юни 2018 година в Дъбравка е открит и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Разположен е в сградата на бившото училище в селото, която е изцяло ремонтирана.

"Вярно е, че държавата малко ни позабрави. А иначе имаме златна природа, чист въздух, планини, скали. Работлив народ и много гостоприемен. Погледнете къщите в селото- всичките са подредени и направени с вкус и любов. Дори тези, в които не се живее са запазени. Неслучайно в последните години доста имоти се продадоха тук", разказват местните.

"В Дъбравка се върнах, защото е тихо и спокойно място за живеене. Хората са добри, приятни и отзивчиви. Почти всеки ден пътувам до Белоградчик и взимам и техните поръчки... Над селото има две римски крепости. За Дъбравка се говори, че тук някъде горе в скалите е заровено съкровището на последния български владетел преди да паднем под турско робство, Иван Срацимир. Той наредил на ковчежника си да докара тук златото и да го закопае в някоя от пещерите. Според друга легенда пък, тук е минавал римски път и пак е заровено съкровище. Затова сега тук постоянно има иманяри, но не съм чул нещо да са открили, освен някои дреболии...   

Задължително трябва да се помисли за създаването на работни места за местните. Има смисъл да се инвестира в Северозапада, защото тук хората са и работливи, и пестеливи. Начинанията определено ще имат успеят, само държавата трябва да обърне внимание и на този край като ни подкрепи. В Белоградчик на времето имаше телефонен завод и други предприятия, които даваха  работа за всички. В тях работеха и хората от селата- за всички имаше хляб, построихме си и къщи. Сега като погледнете, нищо не свети вечер- тъмно е, пусто е, грозно е... По селата кипеше живот, а днес хубави къщи са запустели, останали сме само възрастни хора. Затова е и тази носталгия по миналото, защото тук навремето имаше работа и животът бе спокоен... Вярно е, че сега се правят улици, ама кой минава по тях, кой се радва на всички тези придобивки, като селото опустя... В Дъбравка има отлични условия за развитието на селския туризъм- над селото са едни от най-красивите части от Белоградчишките скали. Трябва само пътят да се оправи, за да се появят и туристите... И най-малката инвестиция ще върне хората по селата. Където и да се намира, всеки милее за родното огнище и бащиния дом. Има ли възможност, ще се върне, а къщите пак ще оживеят...
", категорични са жителите на Дъбравка.

Подробности за живота в Дъбравка и целите интервюта с жители на селото и кметския наместник- в звуковия файлВижте още

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните..

публикувано на 06.11.19 в 12:53

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна..

публикувано на 05.11.19 в 16:34