Протест срещу Закона за социалните услуги във Видин

Снимка: Национална Група - Родители Обединени за Децата, ‎НАЦИОНАЛНА ГРУПА - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА

Видин се включва в националния протест, който цели отмяна на Закона за социалните услуги и измененията, направени в 28 български закона. Протестът е организиран от национално сдружение "Родители обединени за децата" /РОД/ и неправителствената организация "Свобода за всеки" и ще се проведе утре - 9 ноември на площад Бдинци.

Опасенията на българските родители са, че влизащите в сила от 1-ви януари 2020 година закони ще позволят на дирекциите да навлизат в личното им пространство и с приемането на този закон извеждането на дете може да стане по сигнал, включително и анонимен, коментираха Мадлен Стефанова и адвокатът Виктор Костов- организатор на протеста във Видин: .

"Това е закон, който нарушава човешките права. Ние сме говорили и преди, но това което мога да споделя на, първо място е, че се противопоставят интересите на родители и деца, като детето се поставя, като носител на права, а родителите са третирани едва ли не като някаква заплаха за тях самите, като разбира се кой е този, който поема правата на детето, понеже детето не може само да упражнява правата си, това са социалните служби. Искаме закона да се отмени изцяло, от гледна точка на правата на родителите. Дирекциите се предполага, че искат да помогнат, но те не го правят. Когато хората не знаят, те лесно могат да бъдат смазани, затова всички е необходимо да дойдат, подкрепата е важна заради нашата свобода."

Мадлен Стефанова е майка на три деца: "Аз като майка съм против Закона за социалните услуги, против това да се намесват в семейството ми и приканвам всички да дойдат, да се информират и да разберат какъв е проблема."

Виктор Костов посочи, че преди два дни представители на ПП "Атака" са обявили, че внасят законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги. Той заяви, че по този начин се дава възможност на чуждестранни НПО и търговци да оперират без лиценз на територията на страната за определено време, което може да се окаже продължително.

Промените в Закона коментира за Радио ВИДИН директорът на "Социално подпомагане"- Видин Маргарита Маркова: 

"Този закон е доста обемен и той включва много съществуващи регламенти, които бяха досега разхвърляни в Закона за социалното подпомагане. Защо децата ще ползват социални услуги? Ами социална услуга може да заяви всяко едно дете, което е над 14 години и това всъщност е новото в закона. Ще ви дам пример:, при нас идва дете, което казва, не издържам вече, пратете ме в приемно семейство... Какво според вас е преживяло това дете, за да дойде и да ни каже това. В последствие се оказа, че детето е малтретирано, обръщано надолу с главата и така нататък. Ние не отнемаме деца, за да се стигне до такова отнемане, се прави едно задълбочено проучване. Това, което виждам, че се акцентира е, че съседа подава анонимен сигнал, че детето реве и ние, виждаш ли ти, отиваме и вземаме детето. Това не е така, ние не целим това... Много ми се иска призива на този протест да е "Граждани, бъдете истински родители, мислете за децата си, тогава ние ще бъдем най-доволни."

Освен Видин, в координираните протестни действия ще се включат градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Кърджали. Протестът е насрочен за 13 часа.
Вижте още

Млада пианистка от Монтана с поредна международна награда

Младата пианистка Анна-Мария Арсенова от Монтана стана носител на поредна престижна награда. Ученичката от Природо-матаметическата гимназия вече е носител на три първи и едно трето място от национални конкурси, както и на специалната награда „Изгряващ талант” от фондация „Енчо Кeрязов”. Талантливата дванайсетокласничка има и редица..

публикувано на 19.11.19 в 16:35

Човешки съдби във филма "100-годишна граница"

Днешната ни актуална тема е свързана със 100 години Ньойски договор и инициативата на Околобългарско за създаване на филм, свързан с Ньойския договор, наречен "100-годишна граница". Младите хора от Околобългарско и видинското момиче Антонина Лозанова си поставят за цел със спомена за Ньойския договор да започне ново обединение сред нас,..

публикувано на 19.11.19 в 15:25

Войнишките паметници във Видин- кой да ги обгрижи?

За проблем с поддържането на Паметника на загиналите във Втората световна война , който се намира във Видин- в градинката зад Катедрален храм "Свети Вмчк. Димитър Солунски", ни алармираха от Областния съвет на ветераните от войните във Видин. Този проблем бе поставен на зоналната среща на ветераните от Василка Карова , секретар на..

публикувано на 19.11.19 в 11:52

Д-р Петя Чавеева: Всяка жена има нужда от адекватна профилактика

Специалисти от Медицински комплекс "Д-р Щерев” София стартират редовни прегледи на пациенти от Видин. Всяка жена има нужда от адекватна профилактика, независимо от своята възраст, коментира по този повод извършилата първите вътреутробни операции в България   д-р Петя Чавеева , ръководител на отделението по фетална медицина и сертифициран от..

публикувано на 18.11.19 в 18:14

Да се пуши ли по заведенията?

От 2012 година влезе в сила забраната за тютюнопушенето в закрити обществени места. Често обаче сме свидетели на нарушаване на тази забрана.  Еколози и медици се обединиха в усилията си да стопират вредния навик поне на обществени места, каквито са заведенията, и постигнаха частичен успех, въпреки това пушачите продължават да димят, независимо от..

публикувано на 18.11.19 в 16:37

Пет минути са необходими, за да извадим скица на имот

Онлайн системата към Агенцията по геодезия, картография и кадастър предлага опцията да кандидатстваш за скица. Процедурата отнема минути и спестява посещаването на гишета и часове на опашката.  Първата стъпка е да имаме сканиран нотариалния акт на имота , разяснява инж. Владимир Гергов , началник на служба "Геодезия, картография и кадастър"-..

публикувано на 18.11.19 в 14:27

Училищна библиотека във Владимирово се нуждае от нови книги

От нови книги , с които да обнови наскоро реновираната си библиотека, се нуждае Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев"- с. Владимирово . През лятото хореографът на местната Детска танцова формация (ДТФ) "Хорце" Зорница Карчева и нейните ученици възстановяват, поправят и започват да обновяват отдавна неактивната зала, която днес..

публикувано на 18.11.19 в 13:04