Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 ноември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Възстановка, посветена на 135-годишнината от създаването и началото на бойния път на легендарният Трети пехотен Бдински полк бе представена на площад "Бдинци" във Видин. Организатори са Патриотичен клуб "Бдинци", съвместно с Военното окръжие, РУО Видин, Държавен архив Видин и със съдействието  на Община Видин. Във възстановката участваха всички видински училища, преки участници бяха учениците от СУ "Св. Св.Кирил и Методий". 


Община Видин е финансова стабилна и с много усилия е преодолян финансовият дълг от 21 млн. лева. Финализират се значими проекти по европейски и национални програми. Завършваме един успешен мандат и излизаме от община Видин със своя авторитет и достойнство. Така коментира 4-годишния си мандат като кмет на Видин Огнян Ценков. 


Администрацията на Община Видин влиза в 21 век с електронно управление и услуги. Към момента има изградена WI FI връзка със всички населени места, присъединени към деловодната система на Общината, съобщипред медиите Иванела Андреева, секретар на Община Видин.


Тържествени заседания на новообразуваните след местни избори - 2019 г. общински съвети бяха проведени в Ружинци, Макреш и Брегово. В община Ружинци положиха клетва 11 общински съветници, кметът на общината Александър Александров, който започва своя втори мандат, и двама кметове на кметства: Надя Иванова – Дреновец и Васко Иванов – Бело поле. За председател на Общински съвет – Ружинци бе избрана Димитринка Гергова. В Макреш общинските съветници гласуваха доверие на Николай Николов за председател на Общинския съвет. Преди да го изберат с тайно гласуване, 11-те членове на местния парламент положиха клетва на тържественото заседание, водено от областния управител Албена Георгиева. Митко Антов пое за втори път управлението на община Макреш. Официално встъпи в длъжност и кмета на Раковица – Николай Ненчев. На 11 ноември започва първия си мандат кметът на община Брегово Илиян Бърсанов. Нов председател беше избран и на Общинския съвет по време на първото му заседание. Дейността му през следващите 4 години ще ръководи Иван Вълчов. В състава на местния законодателен орган влизат 11 общински съветници. Заедно с тях и кмета на Брегово, положиха клетва и Таня Маринова – кмет на Ракитница и Венизел Флоров – кмет на Гъмзово. Областният управител на Видин Албена Георгиева апелира към новоизбраните представители на местното самоуправление да работят в единство, спазвайки закона и волята на хората, които са ги избрали. „Пожелавам Ви много здраве, сили и мъдрост. Не забравяйте, че подобряването на условията за живот в общината е основно Ваше призвание и задължение“, каза в заключение Албена Георгиева.


Намалява травматизмът по пътищата във Врачанско, като усилията на полицията дават резултат – това показва статистиката, представена от шефа на КАТ Пътна полиция комисар Иван Коцев.



Светофарът на кръстовището на ул. „Пристанищна“ и ул. „Хан Аспарух“ не работи заради повреда в софтуера на съоръжението, уведомяват от Община Лом. Повредата може да бъде отстранена само от специализирана фирма от София. Очаква се ремонтът да бъде извършен най-рано в понеделник или вторник.


От началото на седмицата започна обновяването на междублоковото пространство в района на блок „Околчица“ №4 във Враца. Дейностите бяха инспектирани от заместник-кмета Мария Попова и експерт от строителната дирекция в местната администрация. Фирмата-изпълнител ще изгради нова вертикална планировка между улиците „Велико Търново“ и „Ангел Грамчев“. Планирано е обособяването на тротоарни площи и цялостното асфалтиране на участъците пред гаражните клетки.


Новите общински съветници в Мездра ще трябва да решават съдбата на основно училище "Васил Левски" в село Моравица. На извънредно спешно заседание колегите им от предишния мандат не постигнаха съгласие по върнато от областния управител решение от октомври, с което са утвърдили слети паралелки, но са отказали дофинансиране на училището. 


СК Спартак - Враца и местните полицаи отбелязаха професионалния си празник - 8 ноември, с традиционен турнир по полицейска стрелба. Състезанието се  проведе в четвъртък на стрелбището на Учебно- тренировъчен комплекс „Дъбника‘‘ при ОД на МВР – Враца.


На тържество временно изпълняващия длъжността кмет на община Мездра и председател на НЧ"Просвета 1925" Валентин Вълчев връчи цветя и поздравителен адрес на Елза Митова - работила 35 години в читалището, от които 31 като негов секретар.


За втора поредна година във Враца връчват наградите "Вестител"Високите отличия ще бъдат дадени на тържествена церемония днес в Градската концертна зала. Целта на инициативата е да се поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи


Във видинското училище "Любен Каравелов" с тържество отбелязаха 185 години от рождението на Любен Каравелов и 109 години от създаването на училището. Програмата започна с изпълнение на "Хубава си моя горо" и презентация за делото на възрожденеца. Присъстващите поздрави директорката на училището Любка Найденова.


Днес в залата на етнографската сбирка на НЧ"Просвета" в село Кутово бе открита изложба "Есенно изобилие в Кутово". На изложбата бяха показани плодородието на кутовските градини и домашна зимнина, приготвена от жени в селото. 



Новоселското читалище „Земеделец-1874“ е единственото със самостоятелна сграда в общината. Още през септември Читалищното настоятелство  е приело план за работа в зимни условия, който успешно се реализира. 



С курбан за здраве днес в с. Спанчевци отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Архангел Михаил“. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Захарий. Той пожела мир и  на жителите на китното балканско село.


Благотворителен концерт за своя съученичка организират деветокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Събитието в подкрепа на Камелия, на която предстои операция в чужбина, ще е от 18 часа тази вечер в спортната зала, каза Мария - Антоанета Любенова, която е от инициаторите.


По-топла зима очакват синоптиците. Сезонната прогноза е на база спътниковите снимки получени от Европейския център в Рединг, уточни Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната Обсерватория – Монтана. По думите й, сбъдваемостта на прогнозата е между 70 и 80 %.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00