Възстановка на мобилизацията на Трети пехотен Бдински полк показаха във Видин

Възстановка, посветена на 135-годишнината от създаването и началото на бойният път на легендарният 3-ти пехотен бдински полк бе представена  на площад "Бдинци" във Видин. Организатори са патриотичен клуб "Бдинци", съвместно с военно окръжие Видин, РУО Видин, Държавен архив Видин и със съдействито  на Община Видин. Във възстановката участваха всички видински училища, преки участници бяха учениците от СУ "Св. Св.Кирил и Методий". 


Димчо Георгиев, председател на патриотичен клуб "Бдинци":


"Това е възстановка на мобилизацията на Трети пехотен Бдински полк и на 15-ти Ломски пехотен полк. Извикване на запасните, минаване на медицински преглед, обличане във военна униформа, сглобяване на военни елементи, които трябват за войната и след подготовката- изпращане на фронта. По време на Първата световна война, двата полка са били в първия ешалон. Били са в 6-та Бдинска дивизия. Участвали са на македонския фронт. Дали са си живота за териториалната цялост на България и за благодарност царското правителство ги е оставило заложници до 1920 година в земите на Егейска Македония. Едни са били при сърбите, други при гърците, трети при французите." 


Марина Маринова от училище "Св. Св. Кирил и Методий" Видин участва във  възстановката:  "Тук сме на този хубав празник, да представим себе си, нашето училище и града ни. Поздравявам всички полицаи с професионалният им празник, както и всички именници." 


Във възстановката се включи и Петър Здравков, ученик от 19 СОУ "Елин Пелин" в столицата: "Тук съм с моето семейство. От няколко години ходим на такива възстановки, например на 3 март сме пак тук във Видин. Цялото семейство сме големи патриоти и моето семейство ме запали по такива изяви. На мен ми харесва и искам да продължа да го правя." 


От Държавен архив Видин представиха изложба, посветена на полка, във фоайето на Симфониета Видин. 

Вижте още
Бисер Маринов /вдясно/, Стефан Командарев и  Валери Леков.

Актьор от Видин с роля във филма "В кръг"

Видинско присъствие в най-новия български филм - "В кръг" , забелязаха наблюдателни зрители. В един от героите в лентата на Стефан Командарев се превъплащава роденият във Видин актьор Бисер Маринов: "Въпреки че се разказва от гледната точка на три двойки патрулиращи полицаи, всъщност филмът е за състоянието на цялото ни общество...

публикувано на 14.11.19 в 17:55

Нов клуб учи видински деца на модерен балет

Клуб по модерен балет започна работа към Народно читалище "Светъл ден" във Видин. Първите си танцови стъпки в него направиха близо 30 деца от 3 до 10-годишна възраст. Ръководител и хореограф на клуб "Swing" е Елена Венелинова: "Модерният балет е комбинация между уличните танци,  загрявката ни е на основата на балет, ще има различни танцови..

публикувано на 14.11.19 в 16:59

Йорданка Велева- учител с душа на актриса

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Йорданка Велева от село Василовци, общ. Брусарци. Тя е на 69 години, професионалната й кариера завършва като директор на местното училище, което ръководи близо 40 години. Разговорът ни започва със спомени за това-  къде е завършила и какво образование е придобила, преди да стане директор на Основно..

публикувано на 14.11.19 в 16:55

Отбелязваме Световния ден на качеството

Днешният 14 ноември е обявен за Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН.  На този ден можем да си зададем няколко въпроса, свързани с качеството. Според..

публикувано на 14.11.19 в 13:20

Танцьорите на ансамбъл "Цвят": Спечелихме с усмивка и настроение

Фолклорен ансамбъл "Цвят" Видин се класира на второ място на Националния фестивал с конкурс "Изкуството на танца" във Враца. Танцьорите и певците от видинското читалище "Цвят" се отличиха с оригинална хореография и ярко сценично присъствие сред конкурентите си от Национално училище за танцово изкуство София, Фолклорен танцов ансамбъл "Шопско..

публикувано на 14.11.19 в 12:50

Челопек получи статут "село на книгата"

Първото българско "село на книгата" е врачанското село Челопек. Инициативата за това е на Сдружение "Книгини", които повече от 1 година със своята дейност убеждават Международната организация на градовете на книгата, селото да стане пълноправен член и да получи статут на "село на книгата" Успехът означава, че Челопек ще стане притегателен..

публикувано на 14.11.19 в 11:14

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на импровизацията, като стилово варира от пост бопа, до фънк джаза и ритъм енд блуса. Издава над 40 албума, а..

публикувано на 14.11.19 в 09:00