Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Снимка: Радио Видин

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева, по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това е резултат на целенасочената политика и към този момент броят на специалистите е значително увеличен за цялата страна. Деница Сачева посочи, че в системата на образованието постоянно постъпват на работа все повече ресурсни учители, психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора, учители на деца с нарушено зрение и с умствена изостаналост, педагогически съветници и други специалисти. Ще се подобри ли дисциплината в българските учебни заведения? 

Подобряването на българското образование, безспорно зависи и от качеството на педагогическите кадри. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени към "хората, които в момента все още не искат да се променят", подчерта заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Според нея имаме сериозен проблем, защото в българската образователна система живеят различни поколения. Отсъстваше ли този проблем преди години? Потърсихме за коментар Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин:

"Преди години много проблеми отсъстваха, включително и този. Според мен в днешното училище не само, че трябва да има психолог, а трябва да има и педагогически съветник, трябва да има и нововъведената длъжност "медиатори". Условията, при които се обучават днешните ученици са коренно различни от тези преди години. Днес е променена изцяло ценностната система на хората. Голяма част от образованите хора с по едно, две или три висши образования, търсейки си работа по специалността трудно могат да се реализират и трудно осигуряват битието си, а в същото време хора без образование, поради ред причини живеят доста добре."- каза Евлогия Манджукова и допълни: "Един от проблемите на младите хора, преди всичко е несигурността, която те усещат и в семействата си и в училище и липсата на нормален диалог и на едното и на другото място." 

Разговаряхме и с ученици от видинската професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев":

"Не съм търсил помощта на училищния психолог, но съм чувал, че тя решава много проблеми и е добър човек ... Тя се казва Мария Петкова и често може да реши проблемите и помага на учениците. Психологът трябва да е търпелив и да умее да изслушва. Според мен дисциплината се подобрява."- коментираха учениците.

Около 4 000 педагози от типа "психолози" са заети в детските градини и училищата. Отделно на територията на всички Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование са заети още 931 служители, които оказват различна подкрепа на децата и техните потребности. Георги Траянов е психолог, детски учител в детска градина във Видин на деца на 5- 6 годишна възраст. Стъпка в правилната посока ли е, според него назначаването на повече психолози и педагогически специалисти, през последните години в училищата и детските градини?

"Правата на учителите са достатъчни. Според мен българските учител поначало са хора, които са заинтересовани от това по какъвто им е възможен начин да помогнат на развитието на децата, да ги облагодетелстват, да ги научат и да ги възпитат, доколкото могат ... За мен основният проблем е липсата на комуникация между родител и дете." - каза психологът Георги Траянов

Според указанието за дейността на училищните психолози и педагогическите съветници, психологът работи на индивидуално ниво с групата или класа, с учителите, родителите и с цялата училищна общност като извършва интервенции с фокус върху психичното здраве. Педагогическият съветник работи повече с групата, процесите на социализация и поддържа взаимовръзките с обкръжението на детето и други дейности с психо- социален и педагогически фокус. Безспорно и двете длъжности са твърде необходими днес във всяко учебно заведение и колкото по- бързо учениците ги приемат, толкова по- здрава ще стане учебната среда и по- успешно цялостното развитие на младите хора. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00