Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Иновации в действие" за трета година в Ново село

10
Снимка: Светла Бондова



Средно училище "Св.св. Кирил и Методий" във видинското Ново село трета година работи по програмата на Министерството на образованието "Иновации в действие", с идеята да се осигури по-високо качество на учебния процес. Според изискванията на програмата училището трябва да има двама партньори от страната – училище, което също използва иновативни методи в своята дейност и училище, което не е иновативно.


В последните две седмици СУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Ново село бе домакин на две срещи за обмяна на опит. В навечерието на Деня на будителите то бе посетено от учители от ОУ "Христо Смирненски", в пловдивското Ново село, което е признато за иновативно училище. На срещата присъства и Веселка Асенова – началник на РУО Видин. Двата колектива са разменили групи педагози, които са посетили учебни занятия в различни възрастови групи. В тях се  прилагат новости, помагащи за усвояването на българския език, който не е майчин за учениците в двете училища. Новоселското училище демонстрира познанията на своите ученици от горния курс на теста "Какво знаете за живота и делото на българските будители", който се проведе в часа по български език на Петрана Кайцанова. Другият урок бе на тема "Сказуемо" в 4 клас, с класен ръководител Латинка Борисова: 

 

"Децата се справиха добре. Аз и колегите ми използваме много интерактивни игри, които ни подпомагат, за да представяме уроците по раздвижен и приемлив от децата начин, по- близък до тяхното мислене, чрез който да научат трудния български език. Първата игра, която използвахме беше "Вълшебен кръг". С нея подготвяме децата за работа, за тяхната концентрация. Едно дете казва съществително име, а другарчето до него определя род и число. Друга игра, която използваме доста чест,о е така наречената "Светкавица". Тя е за да се концентрират децата и да отговарят много по-бързо на въпросите. С играта "Светофар" проверяваме вярно или невярно. Завършихме учебния час с една игра, която е много важна, а именно "Аз съм". Тя ни показва емоциите на децата по време на часа. На листчетата, на които са написани имената им, те си рисуват тъжни или весели емотикончета, сърчица и ги залепят на точно определеното място на дъската. Една много често използвана интерактивна игра е "Работа по групи". Тук децата се учат да работят в екип, да изслушват другото дете, да са по-толерантни към другите. По този начин децата се раздвижват, не са на едно място, не губят концентрация, а постоянно са заети с нещо, което да правят, да мислят и разсъждават заедно. Така децата, които по-трудно усвояват материала, се увличат от групата и започват и те да вдигат ръка и да се включват активно. Когато бяхме в пловдивското Ново село, там те използваха различни иновации и колегите споделиха, че наистина тези методи помагат много за обучението на децата, особено за деца от ромски произход, които научават българският език малко по- трудно", каза Латинка Борисова.


Впечатленията на гостите от пловдивското Ново село обобщи директорът Ваня Лазарова, която бе и ръководител на групата.


"Обновихме иновативните методи и практики, които прилагаме в нашите училища. Надявам се тези наши срещи да не са еднократни и да продължим нашето партньорство. Основната ни идея е децата да знаят, да владеят, да могат да пишат и да разговарят на български книжовен език. На нашите деца от пловдивското Ново село на 100% майчиният език не е български. Много ни хареса оценката на децата със светофарите. Това задължително ще го взаимстваме, както и някои други иновативни игри."

Училището в Белослав, Варненско, е "неиновативно", то гостува на в Ново село 8 ноември. Двете учебни заведения са средни и носят едно име – на солунските братя. Съществена разлика е, че в белославското училище има над 500 ученици, които са от едно селище, а в новоселското учат едва 128 от цялата община и специализираните институции. Новоселското училище  предлага и професионална подготовка по специалността "Логистика на товари и услуги", но в белославското в последните години чрез проекти на общината са влезли 1,5 млн. евро. Най-новата придобивка там е изграждането на интерактивен център по природни науки с холограми. 


За своите гости от Варненска област учениците от 4 кл. бяха подготвили час на приказките. Те драматизираха народната приказка "Сливи за смет", организираха фабрика за изработване на книжка по приказката, която прочетоха, оцветиха и събраха.  

Галя Павлова- ст. експерт от РУО Видин, проследи инициативите по програмата "Иновации в действие". В края на занятието директорката на училището от Белослав Веска Вълканова сподели, че нейният екип е срещнал "новинки", които може да приложи на своя територия.


"Това, което се случи е толкова фантастично. Изведе ни от ежедневието. Предава духа на нашата работа. Показва ни пътя, по който трябва да вървим. Аз и моите колеги сме изключително впечатлени от начина, по който учителите от училището във видинското Ново село са съхранили идеята за българското образование, като са я осъвременили. Децата и учителите излъчват едно самочувствие на българи. Всичко е много полезно и прекрасно. Ще отнесем много добри впечатления в Белослав. Ще разкажем на нашите колеги и се надявам те да приложат някои от иновативните методи, които видяхме тук", каза Веска Вълканова.

Още за иновативните подходи и впечатленията от срещата, можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13