Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой събира старите автомобилни гуми във Видин?

5
Снимка: Радио Видин

В сезона за смяна на автомобилните гуми много граждани се питат къде могат да предадат старите, които са излезли от употреба и вече не могат да бъдат използвани по предназначение. Други намират решение, като ги оставят до контейнерите за битови отпадъци или на друго място, което са сметнали, че е подходящо за целта.


Проверка на Радио ВИДИН показа, че сервизите, които продават и монтират нови, са сред местата, определени да приемат излезлите от употреба гуми. Това обаче не се отнася за клиентите, които са закупили гумите от друго място, обясни автомобилният състезател и собственик на сервиз Ани Ванков:



"Когато човек си купува гумите от нас, ние отговаряме за старите. Когато идва с негови гуми в багажника, старите си ги взима обратно. Не знам къде трябва да ги предаде, може да иска да си ги съхранява, може да си ги предава. Ние старите гуми ги слагаме на депо, защото все още няма решение, определено място за това нещо..."



Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми гражданите имат възможност при закупуване на нови или при сезонна смяна на гуми, напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз, обясниха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. От институцията посочиха и още една възможност гражданите да се освободят от старите автомобилни гуми. Това са определени от кметовете конкретни общински места.


Входът на площадка за стари автомобилни гуми на ул.“Цар Иван Асен II“ №27 във Видин. Снимка: Радио Видин
След запитване, от Община Видин ни информираха, че има сключен договор с фирма за предоставяне на площадка за безвъзмездно изхвърляне на масово разпространени отпадъци - черни и цветни метали, метални опаковки, гуми, излязло от употреба електронно оборудване, негодни за употреба батерии, акумулатори и излезли от употреба моторни превозни средства. Площадката се намира ул. "Цар Иван Асен II" №27, в близост до надлеза на бул. "Панония" във Видин. Община Видин


Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, следва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране - от 2 000 до 5 000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер, напомниха от общината.


От 300 до 1000 лева е глобята за изхвърляне на стари гуми на нерегламентирани места. Снимка: Радио Видин 
Пътят на старите автомобилни гуми ни отведе и до една от фирмите за преработка. Инсталацията се намира в Новоселци, но не работи от 2016 година. Собственикът й Людмил Цанов алармира, че стари гуми се изхвърлят безразборно и проблемът е изключително сериозен:



"Напоследък в цялата страна и по-специално във Видин навсякъде е затрупано с гуми - пред гумаджииниците и пред кофите за боклук, кой си е чистил мазето, кой има някакви стари гуми, по някакъв начин трябва да се отърве и ги оставя до кофата за боклук. Нормативна база има, но контролът е нулев..." 

Според бизнесмена, ако не бъдат взети мерки, проблемът с изхвърлянето на гуми на непозволени места ще се задълбочава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13