Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овцете в Чипровци- все по-рядко срещани

Реплянска порода овце, която се отглежда в Чипровци, Чупрене и Белоградчик
Снимка: Радио ВИДИН, Архив


След четиригодишно съществуване Сдружение "Боровете" в Чипровци е на път да се разпадне. Създадено е през 2015 година, когато група животновъди от Чипровци се сдружават, за да могат да се възползват от мерките по европейските програми. Регистрират сдружението, а за председател е избран Стефан Тодоров. 

Учредителите са 8 души, по-късно бройката им се увеличава до 21, с общо около 246 овце и кози. От миналата година и животновъдите, и животните започват да намаляват по различни причини. В момента в Дружество "Боровете" членуват 12 души, които се грижат за 220 животни- овце и кози. По-голямата част от овцете- 126, са от рядката порода реплянска, има и двайсетина глави местна балканска порода, козите са в отделно стадо. Повечето животновъди са от Чипровци, има и  от близкото село Мартиново. Отглеждат се свободно-пасищно, през лятото са "на зареда", като всеки един от собствениците ги изкарва на паша по определен график, по график се взима и издоеното мляко. През зимата всеки прибира своите животни. 

На първо време всичко върви нормално, до октомври тази година, когато възниква казус, който вероятно ще е в основата на разтурянето на сдружението, споделя Стефан Тодоров: 

"Според промяна в Наредба №15 на министерството на земеделието, животновъди, които отглеждат реплянска порода също трябва да доказват реализирано мляко или месо. Досега бяхме освободени от този ангажимент, защото породата е нископродуктивна, и се отглежда по-скоро за запазване на вида. Не можем да представим документи, които доказват, че сме продали продукцията и това ще ни лиши от чаканите субсидии, а те не са малко - около 7000 лева." 

Не само промяната в нормативните документи, но и скъпия фураж, липсата на пазар за млякото, високите осигуровки, които са длъжни да плащат самоосигуряващите се, са сред проблемите, с които се сблъскат животновъдите от сдружението. Животните от редките породи са под селекционен контрол, заради което животновъдите изпълняват конкретни ангажименти, с идеята да се запази породата. Изпълняват и ангажименти по някои от екологичните мерки от Програмата за развитие на селските райони. Въпреки, че животните се отглеждат по екологичен  начин, Стефан Тодоров смята, че у нас няма мисъл за животновъдството:

"На път е този поминък да изчезне. Преди в Чипровци са се гледали 24 000 овце, сега са около 1000, по стотина бройки има в Меляне, в Мартиново... Намаляват..."- с тъга споделя Стефан Тодоров, който е бивш миньор, но е животновъд по душа и откакто се помни- като всеки балканжия. 

Проблеми има и при растениевъдите - онези, които произвеждат култури, различни от зърнени- дребните производители. Онези, които търсят начини да оцеляват. Какви култури се отглеждат във Видинско и защо не искат хората да се сдружават- чуйте Таня Цолова от Областна дирекция "Земеделие" във Видин. 

Благоприятен ли ще е ноември за земеделците, ще се подобри ли влагозапасът в почвата, какви са задължителните растително- защитни мероприятия- в звуковия файл чуйте Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50