Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 40% от българите живеят в енергийна бедност

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 39,2% от българите не успяват да отопляват комфортно домовете си през зимата, по данни на Европейската обсерватория за енергийна бедност. Делът от населението, което не може да поддържа домовете си достатъчно топли е най-високият в Европейския съюз. Същото се отнася и за  домакинствата, които не могат да си позволят охлаждане през лятото - 49,5%.


Със затруднения да отопляват домовете си са видинчани. Много от тях разчитат на социална помощ за ток или твърдо гориво:

"Не сме получавали до сега помощи. Сега смятам, че ще ни стигнат. Ние се отопляваме с малка печка. Миналата година сме плащали по 70-80 лева на месец, но дъщерята ни е помагала. Сега мисля, че ще ни стигнат парите. По принцип ние сме икономични... Благодарим за това, което дадоха - 465 лева.Ние се отопляваме на твърдо гориво... Отопляваме се в една стая. Свиваме се в една стая и това е."

Молбите за подпомагане за отопление през този сезон са приемани до края на октомври,  съобщи Венцислав Боянов- директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин. Домакинствата, които ще ползват целевата помощ са повече в сравнение с миналия отоплителен сезон:


"За отоплителния сезон 2019/2020 година в област Видин има депозирани 10 797 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление по реда на Наредба №5 от 2008 година. Естествено най-много заявления-декларации има в най-голямата община - Видин. Това са 4 513 броя заявления… От подадените заявления-декларации са издадени заповеди за отпускане на целева помощ - 8951 броя и четири заявления са още в процес на обработка. Броят на издадените заповеди, с които е отказана помощта е 1842 или това са 17% от общо депозираните заявления. В сравнение с кампанията за предходния отоплителен сезон 2018/2019 година, през който са депозирани 9 167 заявления-декларации за подпомагане. Тогава са издадени заповеди за отпускане на целева помощ на 7 505 лица. Налице е увеличение на броя в сравнение с предходната година."


Според данни на Европейския комитет на регионите, около 11 % от населението на Европейския съюз - 54 милиона европейци, са засегнати от енергийна бедност. Въпреки това повечето държави  членки на Европейския съюз, все още не откриват и не водят статистика на уязвимите потребители на енергия и не насочват правилно мерките по отношение на енергийната бедност. На две изследвания се опира анализа на Центъра за енергийна ефективност, който поставя проблема за енергийната бедност в България - данни от Националния статистически институт за доходите на домакинствата и разходите и данни от Европейската обсерватория за енергийна бедност. Аналитична обосновка на енергийната бедност в светлината на местните избори представи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект":


"Смятаме, че дискусията за местните избори подцени важността на темата за енергийно ефективното обновяване на сградите и неговите ефекти върху ограничаването на енергийната бедност и в доста сериозна степен, и върху замърсяването на въздуха в градовете, а бедността и въздуха очевидно са доста силно свързани. Идеята беше да се внесе тази тема като дискусия по време на дебатите между кандидатите в предизборните дискусии… Преди всичко трябва да кажем, че се потвърдиха данните от Европейската обсерватория за енергийна бедност, които ни поставят на първо място по два от четирите основни показателя за определяне на енергийно бедните домакинства. Въпреки че това предизвиква доста сериозни обществени реакции от ангажираните институции, тази негативна класация трябва да се вземе сериозно под внимание.  Ако трябва да влезем в подробност, в случая, тези два индикатора са отговорите на анкетираните домакинства по анкетно проучване, финансирано от Европейската комисия на въпросите "До каква степен сте способни да отоплявате домовете си през зимата?" и съответно "До каква степен сте способни да си осигурите комфортни летни температури, т.е. да охлаждате домовете си в достатъчна степен ?". Тук сме убедително на първо място. При другия показател "Имат ли забавяне при плащанията си на сметките за енергия" сме на второ място след Гърция. Изследването е направено през 2017 година, т.е.  отраженията на финансовата криза в Гърция са още очевидни и второто място далеч не е за завиждане. Нашите изследвания използваха един доста по-комплексен критерий. На базата на статистика на доходи и разходи на домакинствата се опитахме да оценим какъв би бил разполагаемият доход при заплащане на разходите за оптимално отопление на средно жилище от 65 квадратни метра, което е средният размер на жилищата, обитавани от българските домакинства... Няма нито европейска, нито национална дефиниция за енергийна бедност, тази показатели, които ние използваме са разработени от нас на базата на проучване на съществуващата литература, но вярваме, че са достатъчно показателни за ситуацията в България и съответно на тази основа би следвало да се предприемат политически мерки първо за приемане на национална дефиниция и второ за извеждане на голяма част от групите от тази ситуация."


Според Драгомир Цанев големият дял на хората, които попадат в категорията "енергийно бедни" е заради ниските доходи на населението и високите цени на електроенергията в сравнение с покупателната способност. Друга причина е лошото състояние на сградите, както от гледна точка на енергийна ефективност, така и на поддръжка на сградния фонд:


"В момента политическите мерки, които се прилагат за смекчаване на ефекта от енергийната бедност са общо взето свързани с целевите помощи за отопление или както ги познаваме помощи за дърва и въглища. Тези помощи макар че подсигуряват физическото оцеляване на социално слабите домакинства през зимните месеци първо не са достатъчни за достигане на нормално комфортно отопление и второ обхващат една много малка част от домакинствата, които са засегнати от енергийна бедност."


Според Драгомир Цанев не трябва да се подценява ролята на общините за преодоляване на енергийната бедност. Затова представеният от Центъра на енергийна ефективност анализ ще бъде разпространен сред българските общини с цел откриване на конструктивна дискусия за методите и конкретните действия на държавните и местните органи за справяне с проблемите, с невъзможността за поддържане на здравословна жилищна среда и замърсяването на въздуха. 


Възможно решение на проблема с енергийната бедност предлага асоциация "Активни потребители".  Домакинствата могат да се обединяват в т. нар. енергийни кооперативи и да изискват от властта да подпомага проекти за алтернативна енергия, обясни Асен Ненов от "Активни потребители". Според него в България стотици хиляди души страдат от това, че не могат да си осигурят нужното качество на живот, но понятие като енергийна бедност не съществува само в наредбите:

"Това е и причината енергийната бедност да не бъде адресирана много адекватно с мерки, които подпомагат така наречените "уязвими потребители"."


Повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00