Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители новатори от Ново село

Стремежът към новаторство в преподавателската работа отвежда в далечна Валенсия педагогическия екип на СУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Ново село. От 9 до 16 ноември група учители, водени от директорката на училището Ирена Цветкова, преминаха обучение в Центъра за квалификация на педагогически специалисти "Есмовия" в гр. Валенсия, Испания. Темата на курса бе "Четири иновативни обучителски метода".


Посещението в Испания е по програма  "Еразъм+". Началото е поставено през м. юли 2019 г., когато училището е одобрено за участие в програмата. Средствата са насочени в областта на образованието, младежта и спорта и цели насърчаването на образованието за възрастни, приобщаването към училището, подкрепя иновации, сътрудничество и реформи в образованието, насърчава мобилността със страните партньори от Европейския съюз.


За участие в обучителния курс в Испания е направен е предварителен подбор, като едно от необходимите условия е ползване на английски език, на който се води обучението. В групата са директорката, две начални учителки, едната, от които ресурсен и училищният психолог. От България в курса участват и педагози от гр. Карнобат. Свои представители са изпратили още три европейски държави – Гърция, Литва и Латвия. Теоретичните знания по четирите иновативни метода слушателите прилагат в практическите занимания, които заемат голяма част от времето им. В програмата на курса влиза и посещение на училище във Валенсия, запознаване с испанската култура, обмяна на опит с участниците в курса.


Предстои учителите, участници в обучителния курс да запознаят колегите си в Ново село с придобитите знания и да приложат иновативните методи и игри в учебния процес.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00