Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е интересът към професионалното образование?

2
Снимка: Радио Видин

Повече от половината ученици в България изучават професия след VII клас. За поредна година се увеличава делът на професионалните паралелки, както и на тези със STEM професии и профили. Осмокласниците в професионални гимназии са 56,56% от всички. Това е увеличение от почти 4 процентни пункта спрямо учебната 2019/2020 година, когато за пръв път се забелязва повишен интерес към професионалното образование. Това показва изпълнението на план-приема в гимназиите след VII клас за учебната 2021/2022 година. Сформирани са общо 2333 паралелки с 54 499 осмокласници. От тях 1381 са професионални, 1371 са STEM. Профилираните са 952. От тях с профил "Чужди езици" са 296. Почти 32 000 ученици в VIII клас (58,42%) се обучават по STEM профили и професии. Има ръст на приема в STEM професиите в направления "Компютърни науки" и "Приложна информатика", както и в профилите "Природни науки" и "Софтуерни и хардуерни науки". Значително е нараснал броят на учениците, които се подготвят по специалности с очакван недостиг на пазара на труда. Тази учебна година те са 8483, а през изминалата са били 5425. Близо 1300 ученици в 70 паралелки в VIII клас се обучават и в защитени от държавата специалности. Най-високият процент на сформираните професионални паралелки е в област Враца- 75.74% от всички, сочи справка със сайта на МОН. Следва Перник с 69.10%. В София също има ръст- професионалните паралелки в VIII клас са 41,38%. За сравнение през учебната 2019/2020 година процентът е 36,92%. Разговаряхме с Мария Панайотова, административен секретар на Търговско- промишлената палата във Враца и администратор на ФБ групата "Професионално и дуално обучение Враца", чийто девиз е "Бъдещето е в твоите ръце".

"Доколкото ми е известно има т.нар. "защитени професии" и това са професии като стругарство, шлосерство, но има и такива, които са в някакъв преход според нас като хлебари, готвачите не толкова. Във Враца нашите наблюдения показват, че професионалните паралелки се запълват без проблем през последните 3- 4 години. Голям е интересът към професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, защото там професиите са онлайн, като онлайн търговията и за децата това е интересно, както и за техните родители. Много се промени професионалното обучение, като цяло през последните години."

АЕЦ "Козлодуй" безспорно е икономическият гигант на област Враца и като цяло на Северозападна България. Подготвят ли се, обаче бъдещи кадри за Атомната централа- това попитахме Мария Панайотова, административен секретар на Търговско- промишлена палата Враца.

"Всяка година АЕЦ "Козлодуй" се възползва от възможността като един от най- големите работодатели да подава заявка за необходимостта от кадри за професионално обучение. Самата ни Фейсбук група обръща сериозно внимание и на дуалното обучение, като форма на обучение, но мисля че всяка година има паралелки по доста специалности, необходими на атомната електроцентрала."- уточни Мария Панайотова.

Видинската професионална гимназия "Проф. Асен Златаров" предлага на своите възпитаници професии в областта на новите технологии. Каква е ролята на професионалното обучение- Йорданка Герасимова разговаря с директора на училището Мариета Георгиева:

"Мисля, че това е политика на Министерството на образованието през последните няколко години. Поставят се съответни квоти и изисквания. Тъй като съм в този сектор почти 25 години, имах възможността да видя промяната и отношението към професионалното образование и изобщо движението на този процес, докато в началото си говорехме, че не нормално това навсякъде, във всички училища да се откриват езикови, хуманитарни, математически паралелки и, че трябва наистина да се постави акцент върху професионалното образование."- отбеляза Мариета Георгиева, директор на Професионална гимназия "Проф. Асен Златаров" Видин.

В първия учебен ден на 2022-ра година посетихме и видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Разговаряхме с директора на училището Евлогия Манджукова.

"Професията в днешно време е шанс за всеки млад човек. На територията на града ни се предлагат достатъчно разнообразни професии, които са общо приложими. Разбира се, че и тези професии- една част, от които се изучават и при нас, са с очакван недостиг. С разрастването на туристическия бранш не само в нашата страна, но и на европейско ниво, естествено е учениците, които излизат на пазара на труда да не са достатъчни да захранят очакванията на пазара на труда. Ние след 10-ина дни очакваме гости от два туристически комплекса на Черно море, на които миналата година наши ученици караха стаж и те сега бързат да сключим отново договори, за да им осигурим учениците. От една страна е тяхното удовлетворение от това какво са показали те и от друга страна това показва, че те действително търпят недостиг на кадри."- обясни Евлогия Манджукова.

Валентина Петрова е ученичка в XII-ти клас, специалност "Готварство" в ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев". Днес тя е доволна от избора си.

"В професионалното готвене едни обикновени яйца се приготвят по съвсем различен начин от този, по който ги правим у дома и не е толкова лесно, колкото си мислят всички и си трябва доста да се знае и на теория и да го можеш да го правиш и на практика, което е трудоемко и не е за всеки. Това лято за мое най- голямо щастие имах възможността да отида на морето на практика в Обзор в един страшно голям комплекс и там научихме доста неща."- разказа Валентина ПетроваНина Кирилова е също в XII-ти клас, но по специалността "Администратор в хотелиерството" във видинската професионална гимназия.

"Това, което ми даде самата професия не е само професионалната подготовка, а и разбиране към хората, защото да бъдеш администратор в хотелиерството е страшно комуникативна професия. Тя ме научи да разбирам хората по- добре, научи ме на много добра езикова подготовка, защото тук администраторите изучаваме два езика- английски и френски и трябва да имаме изключително добра подготовка, който ни се представя. Аз се радвам, че така се стекоха обстоятелствата и в нито един момент не мога да кажа, че съжалявам."- подчерта Нина Кирилова.

Подават ли ръка представителите на бизнеса във Видин на професионалното образование? Разговаряхме с Емил Георгиев, собственик на заведение в крайдунавския град:

"Аз съм с двете ръце "За" това професионално образование и по този начин да се обучават децата. Така е в цяла Европа. те така се научават на работа, на принципи и на всичко, много е добре. За децата е важно как ще ги предразположите- те са деца и не знаят какво да очакват."- обясни Емил Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00