Математик от Враца донесе сребро от Сингапур

5
Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници посрещнаха на крака днес врачанския тийнейджър Йоан Найденов, който се завърна преди дни със сребърен медал от Сингапуро-азиатската ученическа олимпиада. 86-ата сесия на местния парламент започна с мила церемония, на която бъдещият седмокласник от ПМГ "Акад. Иван Ценов" получи признанието на сенаторите и мобилен телефон, за който семейството му няма средства да го купи. Тийнейджърът е най-добре представилият се математик от българския отбор.

Йоан Найденов за състезанието в Сингапур:

"Явих се на предварителните състезания в Ботевград, където изкарах перфектен резултат. На неговата база се класирах за олимпиадата в Сингапур.

СнимкаТам състезанието не беше лесно. Имах проблеми с някои от задачите, защото преводът от английски на български не беше точен. Наложи се да си превеждам от английски, но… Не съм вярвал, че ще взема сребърен медал. Много искам 8 клас да бъда в Столичната математическа гимназия. За университет още не съм мислил, но бих искал после да се реализирам като програмист в Google."

Участието в азиатската страна се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на местната власт. По този повод председателят на Общинския съвет Борислав Стоев заяви, че "това са най-добре вложените пари от общинското ръководство".

СнимкаДиректорът на елитното училище Татяна Василева:

"Изключително съм доволна и горда от постижението на нашия възпитаник Йоан Найденов. Международните състезания доказват качеството, защото в националните винаги има лобита – елитните училища и ВУЗ-овете са в някакви отношения и това дава резултат при оценяването… А там, в чужбина, детето е само със задачите и своя талант. Успехът на Йоан е в резултат на неговия талант, но и усилията в екип – родители, учители, училищна среда."


СнимкаУчителката на Йоан – Ваня Иванова (на снимката в ляво), благодари за подкрепата на местната управа и си пожела да може да заведе повече ученици в следващото състезание:

"Благодаря за подкрепата на Община Враца и си пожелавам следващия път да заведа повече деца, защото имаме много талантливи деца, но парите не са достатъчно…"

По време на сесията кметът Николай Иванов обеща подкрепа за следващите участия на талантливия математик:

"Общината ще подпомогне финансово и участието на Йоан в есенен математически семинар, организиран от БАН и в международен фестивал в Созопол."

Галерия