Младежи с кауза работят в Иново и Ново село

4
Снимка: Радио ВИДИН

Младежи доброволци от две села в област Видин- Иново и Ново село, се включиха в инициативата на "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". В края на март организаторите се срещнаха с хората от двете села, за да поговорят за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място.


От 11 до 15 април младите хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото. Ментор на младежите е Йоана Милева, доброволец. За първи път участва в инициатива на "Фабрика за идеи", защото:


"Търсех доброволческа организация, която да се занимава с проблемите на територията на цялата страна. Била съм доброволец преди в други организации, които основно се ориентираха към събирането на храна, подпомагането на социално слаби семейства по време на празници. Само че това не ми носи това удовлетворение, което търся и не виждам дългосрочен ефект върху тези общности и тези групи от хора, които са наистина нуждаещи се. Поинтересувах се за други организации и попаднах на "Фабрика за идеи". Тя има няколко формата, които много ме интересуват като настоящият."


Йоана Милева е преминала обучение за ментор. За двата екипа от Иново и Ново село каза:


"Запознах се с младежите вчера. Смятам, че са много позитивни, мотивирани, с много обич подхождат към родните си села."


Менторът ще напътства екипите и ще помага със свежи идеи. Преди да започнат работа младежите проведоха обща среща с Йоана.


Отборът от Иново е от трима души- Теодор Лозанов, Кристина Иванова и Биляна Борисова. Ще работят за изграждане на открита сцена на площада в населеното място."Селото има два състава, с които се гордеем и искахме да си създадем място, на което можем да показваме своя талант", каза Биляна Борисова.Иван Базов е председател на читалище "Земеделец- 1874" в Ново село. Сформира екип с още двама младежи- Евелина Ле и Петьо Самуилов, с които ще работят по друга мисия в селото- място за срещи на младите хора:"Имаме като задача да намерим подходящо място покрай реката, което да облагородим и заедно с останалите хора от местната общност да ползваме за отдих."Двата екипа ще работят в Иново и Ново село до понеделник, когато ще покажат своята работа с презентации в двете читалища от 18.00 часа. На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на двете мисии.

Галерия