Фермата на забавните птици в Бистрилица

4
Снимка: Личен архив


Живее ли щраусът в планински регион? С какво се храни и как се отглежда? Страхлив ли е и кога заравя главата си в пясъка? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Антон Петков. 

Роден е в Монтана, а след 25-годишен престой в столицата и в чужбина, решава да се върне в родния край и да се посвети на земеделието. Закупува имот в берковското село Бистрилица, с идеята да развива земеделие, впоследствие решава да отглежда не обикновени животни, а щрауси. Закупува няколко живи птици от две различни ферми, след това се снабдява и с инкубатор. Казва, че след време вероятно ще отглежда щрауси за угояване и консумация, но на този етап е заложил на животни за разплод. 

Седем са големите щрауси във фермата в Бистрилица, в края на юли се очаква да бъдат излюпени заложените в инкубатора яйца. Антон е научил много за поведението на птиците:

Снимка"Малко по-специална птица е. Първо, защото е най-голямата птица на света, най-бързата- може да достигне височина до 2,50 метра и да тича с постоянна скорост от 70 и повече км/ч. Много са любопитни, все гледат нещо да клъвнат... Децата много ги харесват... Не са много капризни, но докато са малки, се отглеждат по-трудно, постоянно трябва да се следи за температура, влага, храна, вода, трябва да се пазят....Трябва много да се внимава първите 2-3 месеца, след това всичко става една идея по-лесно... Не са толкова взискателни, стига да са подсигурени основните нормални условия за живот." 

Когато са малки, щраусите са податливи и на болести, нерядко при вирусни заболявания има и висока смъртност- и във фермата са го изпитали, казва Антон. Щраусите имат нужда от достатъчно пространство, но не толкова много, че да развиват голяма скорост и да не могат да спрат. Важно е и мъжките да са разделени, защото понякога са агресивни. 

Не са капризни и по отношение на храната- хранят се и с гранули, и с комбиниран фураж, ядат зелена трева и люцерна, обичат плодове и зеленчуци. Важното е от храната да си набавят всички необходими витамини и минерали. От това зависи и оперението им, и общото им здравословно състояние. 

След третата година щраусите стават полово активни и тогава вече могат да се репродуцират. Женската снася между 50 и 60 яйца. Щраусът е социално животно, но винаги има доминиращ мъжки. Полигамни са, а мъжкият няма нищо против да живее с повече от една женски. Важно е никой друг себеподобен да не му пречи...

За щраусите Антон се грижи по час-два, при големите екземпляри не е необходимо постоянно присъствие. На този етап във фермата работи само със семейството си, би наел хора, но работната ръка е проблем, като навсякъде... 

СнимкаЩраусите не са агресивни към хората и са доста дружелюбни. Колкото до това- истина ли е, че щраусът крие главата си в пясъка, защото мисли, че никой не го вижда, казва:
"Не, това е мит... Щраусът е с постоянно наведена глава, защото в голяма част от времето си кълве нещо по земята... Щраусът е най-голямата птица и няма естествен враг, дори в Южна Африка го използват като куче-пазач..."

Антон е учил в Испанската гимназия в София, завършил е Софийския университет- специалност "Икономика" на английски език, допреди да се захване с фермата за щрауси, няма нищо общо със земеделието. Учи се в движение, а сега чака да започне курс "Основи в земеделието", който се организира от Национална служба за съвети в земеделието. Антон е скептичен за полезността на програмите за подпомагане на земеделските производители:

"Програмите и проектите не са достатъчно насочени към младите производители... Фермата е създадена по проект, но мярката "Млад фермер" не беше добре формулирана, така че да дава достатъчно въздух на младите производители- много изисквания, договори, кореспонденция, решения- всичко това не е съвсем съобразено с усилията и идеята... В един момент се питаш има ли смисъл от всичко това..."

По мярката е получил 12 550 евро, но по думите му това са само текущи разходи, истинската сума, която е инвестирана,  е в пъти повече.... 

"Но това няма значение, тук става въпрос за дългосрочен проект, вече имаме светлина в тунела, към фермата има все по-голям интерес, всичко е въпрос на време и постоянство."

Фермата се намира в зона "Натура 2000", регистрирана е като животновъден обект по всички изисквания на Агенцията по храните. Намира се на главен път, така че скоро там ще бъде изграден и снек-бар, в който, освен яйца, ще се предлагат и всякакви продукти от щраусите- пера, козметика и щраусова мас. 

Имат си и фейсбук страница- Funny Birds Farm /Фермата на забавните птици/, в процес на разработка е и сайта им. Извън грижите за щраусите, съпътстващи дейности за Антон са отглеждането на плодове и билки, а намеренията им са доста атрактивни:

"Имаме намерение да развиваме екотуризъм, да изградим Природозащитен център, който през септември да заработи, с възможност за спорт, игри, ще предлагаме и натурални продукти... Планираме няколко пъти годишно да организираме почистване на региона...ако нищо не се прави, ще дойде момент, в който тази природа вече няма да ни е даденост... 
Все още сме в процес на разработка на идеите, но тенденцията е от догодина да работим на пълни обороти. За 1 юни- деня на детето, смятаме, че тук при нас ще е доста забавно." 

Няма как да не успее Антон в  добрите си намерения, още повече, когато говорим за възможности, които ще ни накарат отново да заобичаме природата, която сами съсипваме. Това е края на разговора ни, и дано следващата ни среща да е на място, във фермата на забавните птици в берковското село Бистрилица. 

Галерия