Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, отново се събуди

Снимка, предоставена от USGS, показва геолог от Хавайската вулканична обсерватория (HVO), който изследва застинал поток лава, Хавай, САЩ, архив, ноември 2014 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, започна да изригва за пръв път от близо 40 години, съобщиха американските власти, цитирани от БГНЕС. Вулканът е изхвърлил лава и пепел, а аварийните екипи са преминали в състояние на тревога.

Мауна Лоа показва признаци на натрупване за изригване от години, според USGS - Геологическа топографска служба на САЩ (United States Geological Survey). Властите на Хаваите съобщиха, че не са издавани заповеди за евакуация, въпреки че районът на върха и няколко пътя в региона са затворени, а два приюта са отворени като предпазна мярка.

Уебкамерата на USGS на северния ръб на връх Мауна Лоа показа дълги ярки еруптивни пукнатини в кратера на вулкана, контрастиращи с тъмнината на нощта.

"Изригването на Мауна Лоа е мигрирало от върха към Североизточната рифтова зона, където пукнатини захранват няколко потока лава. При прелитане е потвърдено, че пукнатини на големи височини в Националния парк "Хавайски вулкани" захранват потоци лава  към метеорологичната обсерватория Мауна Лоа. Потоците от лава не заплашват общности надолу по склона и всички индикации са, че изригването ще остане в Североизточната рифтова зона. Вулканичен газ и евентуално фина пепел може да бъдат отнесени от вятъра.

Жителите, изложени на риск от потоците от лава на Мауна Лоа, трябва да прегледат готовността си и да се обърнат към информацията за гражданска защита на окръг Хавай за допълнителни насоки.

Въз основа на минали събития, ранните етапи на изригването на рифтовата зона на Мауна Лоа могат да бъдат много динамични и местоположението и напредването на потоците лава могат да се променят бързо", се посочва в съобщение на USGS, в което се допълва, че вулканът ще се наблюдава отблизо.

Робин Джордж Андрюс, учен и вулканолог, заяви, че съществува по-голяма заплаха, ако магмата започне да се излива от т.нар. разломни зони. Макар че все още няма данни това да се случва сега на Мауна Лоа, "фактът, че това е опасна планина, която не е изригвала от 1984 г. - най-дългата пауза в регистрираната ѝ история - е причината всички да я следим", написа Андрюс в Twitter.

Мауна Лоа, чието име означава "Дългата планина", обхваща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети заедно. Подводните хребети на вулкана се простират на километри под морското равнище до океанското дъно, като Мауна Лоа се смята за най-масивната планина в света, без да се взима за репер морското ниво

Един от шестте активни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 г. насам, сочат данните на USGS. Последното изригване през 1984 г. е продължило 22 дни и е предизвикало потоци от лава, които са достигнали на около седем километра от Хило, град на североизток, в който днес живеят около 44 000 души.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени