Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград навърши 40 години

Снимка: Радио Благоевград

Тортата бе ритуално разрязана от генералния директор на БНР Радослав Янкулов и директора на Радио Благоевград Елисавета Каменичка

На 11 декмеври 2013 г. Радио Благоевград  навърши своята 40-а годишнина.

В празничния ден репортери на радиото бяха на различни точки в града в организираните от медията празнични подаръчни акции. Елизабет Александрова бе пред сградата на общината, Елеонора Тропанкова и Зоя Караджова - пред съдебната палата, а Лалка Радкова излезе с помощта на КАТ на главен път е 79. Всеки, който имаше шанса да се срещне с репортерите на Радио Благоевград и да се включи в импровизираната анкета, получи подаръци, брандирани с логото на Радиото на Югозапада.
През целия ден екипът на Радио Благоевград посрещаше много гости - слушатели, почитатели, колеги. Получиха се много поздравителни адреси, цветя, подаръци.

Кулминацията на честването бе тържествен концерт „Радиото и приятели”, който препълни салона на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. Възможността повече хора да споделят празника на Радиото даде Телевизия "Родина", която предаваше концерта пряко. На сцената пяха и танцуваха емблематични за Благоевград културни институти – Биг бенд Благоевград, Ансамбъл „Пирин”, смесен хор „Ален мак”, Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци” и други.

Първата регионална електронна медия в Благоевград, като част от Българското Национално Радио стартира на 11 декември 1973 г., когато точно в 14.30 часа в ефира прозвучава сигналът на Радио Благоевград, създаден по мотиви на песента „Пирине, Пирин планино”. Официалното откриване на радиото е в центъра на Благоевград и е предавано на живо и по Програма „Хоризонт” на БНР.  От тогава Радио Благоевград пораства не само на години, а от 80 минутна програма на 24-часова, от поздравителен концерт на 67 предавания седмично.
С последователната си политика на обществена медия, в партньорство на благотворителни и обществено значими каузи, с активната си и обективна позиция по горещите теми на деня, с лидерските си позиции в динамичната медийна среда Радио Благоевград категорично и убедително затвърди успеха на обществените формати. То е наложило и продължава да подържа  еталони на професионална журналистика с ярко индивидуално присъствие, като все повече увеличава доверието към себе си и убедително държи най-високата точка в рейтинга в областта. Доказателство за това са и множеството награди на Радио Благоевград -  шест награди на БНР „Сирак Скитник”, награди на Съюза на българските журналисти, на Съюза на българските учители, на Българския червен кръст, на Българската академия на науките, на министерства, на общини, и много други.

За своите 40 години Радио Благоевград показа че е нещо повече от радио – не само медия която отразява събитията, а институция, която ги създава – интересна, иновативна, дебютна сцена за различни културни проекти. В Арт салона на Радио Благоевград свои творби показват и утвърдени, и прохождащи художници – от Светлин Русев и Свилен Блажоев до малчуганите от Центъра по изкуствата. Уникалното единствено в страната Концертно зкувозаписно студио, специално построено за тази цел, събира публика за концертите на различни артисти, оркестри, фестивали, дискусии, премиери на книги и събития в различен формат и жанр. И всичко това екипът прави с отговорността на хора, осъзнаващи своята мисия – инвестиране в духовното, във възпитанието и в изграждането на високи естетически критерии у тези, които идват след нас – децата. Затова Радио Благоевград създаде проекта „Инвестирай в младостта” - в подкрепа на младите хора в различинте сфери не техните интереси – артистични, спортни, технически. Част от проекта е конкурсът „Звезди в радиото”, който години наред вече търси млади таланти, поощрява тяхното желание за изява и им дава път към голямата сцена. Победителите в конкурса получават специални авторски песни, продуцирани от Радио Благоевград и осъществени от Музикално-продуцентския комплекс на медията. Само дни преди празничния 11 декември 2013 г. излезе аудиодиск с тези песни „Звездите на радиото”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!