Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти бяха репортери, тонрежисьори и музикални редактори в Радио Пловдив

БНР - Радио Пловдив продължава работа по проекта на МОН "Студентски практики”, който се реализира по ОП "Развитие на човешките ресурси” и е съфинансиран от Европейския социален фонд. Първата група от студенти от ПУ "Паисий Хилендарски” работиха с екипа на Радио Пловдив в летните месеци, за да усети ежедневието на репортера. В проекта се включиха и студенти от АМТИИ, които се запознаха с професията тонрежисьор и музикален редактор. Продължават и практикантите - репортери, които пробват силите си и като водещи на програми. Те посещаваха събития, срещаха се с интересни хора, писаха новини, разказваха истории, монтираха репортажи, подготвяха интервюта, реализираха образователни и развлекателни рубрики за предаванията на Радио Пловдив и звучаха в ефира на медията.

Как самите студенти - практиканти описват съприкосновението си със света на радиото? Отговор на този въпрос в есето на стажант - репортера Цветелинка Цветанова, наречено "Магията на радиото":

От дълго време се питах как се случва магията на радиото. Когато най-сетне ми се отададе възможност да надникна в кухнята на медията, избирайки студентскта практика за журналист, разбрах, че всъщност наистина има голяма доза магия. От любопитство и стремеж да се запозная с нещо изцяло ново за мен се впуснах в това приключение. Научих много интересни, но също така смятам, че и полезни неща. На първо място си дадох сметка, че основното звено, най-важното, парченцето, което допълва целия пъзел, всъщност е слушателят. Без него останлите парченца, както и да ги редиш, пъзелът никога няма да се получи в пълния си вариант. Един от членовете на екипа веднъж сподели, че винаги, когато говори в ефир, си представя лицата на публиката, пред която говори, за да му е по-лесно. Тогава си дадох сметка, че слушателят наистина трбва да бъде водещият елемент за всеки един радиоводещ. Научих, че добрият журналист трбява да умее да борави с думите, така че с тях да сътвори магия, дори от най-обикновенната история. Ако ме попитат кое е онова, което най ми харесва в работата, без да се замисля, бих отговорила, че това е непрекъснатият контакт с много и най-различни хора, непрекъснатото запознаване с нови ситуации и събития. Трудното според мен тук е как журналистът ще успее да достигне до същината им и да ги предаде на своя слушател по възможно най-интересния и разбираем начин, като бъде максимално точен и коректен. Разбрах също така, че работата на журналиста изисква от него винаги да е на една крачка пред другите, колкото и клиширано да звуи, то е самата истина. Той трябва да е винаги информиран за случващото се и да реагира максимално бързо и адекватно на конкретните събития. Друго, което научих е, че журналистът трябва да умее да вижда онези дребни неща около себе си, които хората обикновенно подминават. Не мога да отрека, че имаше и трудности изправени пред мен. Но някак си екипът на радиото ми помогна да разбера, че колкото и да е трудно, човек може да се справи с притеснеията, страховете си и да победи недостатъците си, но за целта трябава да се опитваш, без да се отказаваш. Една от задачите, които имах, бе да напиша интересна история на обикновен човек. В нея момичето, за което писах, сподели, че най-важно е да намериш и да се знаимаваш с онова, което те прави наистина щастлив, защото тогава успехът е винаги с теб. Дали ще продължа да се занимвам с тази сфера не знам. Може съдбата да отведе вечно любопитния ми дух в съвсвм различна посока, но съм изключително доволна, че имах възможността да се доксна до магията на радиото. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!