Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците свирят Чайковски и Рахманинов под палката на Емил Табаков

Симон Трпчески
Творчеството на два колоса в руската класическа музика – Чайковски и Рахманинов, ще представят в петъчния си концерт Радиосмифониците пред софийската публика. Под палката на Емил Такабов на 7-и февруари от 19:00 ч. в зала "България" ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Симфония № 2 на Рахманинов.

Солист на един от най-обичаните клавирни концерти ще бъде македонският пианист Симон Трпчески, който е сред забележителните млади музиканти, които се появиха през последните години на класическата сцена. Многократно е канен като гост-солист за концертни изяви с Лондонския симфоничен оркестър, Бирмингамския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония. Свири с водещи оркестри в Европа, Америка и Азия. Роден в Македония през 1979-а година, Симон Трпчески печели награди на международни конкурси в Обединеното Кралство, Италия и Чехия. От 2001-ва до 2003-та той е част от BBC New Generation Scheme, като през май 2003-та е удостоен с Наградата за млад артист от Кралското филхармонично дружество. През декември 2009-а получава Президентския орден за заслуги към Македония за принос към утвърждаването на държавата в чужбина, връчен му лично от държавния глава Георге Иванов. През септември 2011-а година Трпчески е удостоен със званието "Национален артист на Република Македония", която е присъдена за първи път. Талантливият пианист е възпитаник на  Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие, където учи в класа на проф. Борис Романов. Днес Трпчески съчетава международните си ангажименти с преподавателска дейност в своята Алма Матер.

По време на петъчния концерт в зала "България" публиката ще се наслади и на изпълнението на Симфония № 2 от Рахманинов. Премиерата на творбата е под палката на композитора в Санкт Петербург през януари 1908-а година и е приета с голям успех. Същата година симфонията печели наградата "Глинка" и само за една година успява да влезе в репертоара на всички големи оркестри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!