Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНР с арт инсталация пред НДК за Световния ден на радиото

Снимка: Петър Георгиев

И тази година, за втори път, отбелязваме Световния ден на радиото - 13-и февруари, по предложение на ЮНЕСКО и с одобрението на Генералната асамблея на ООН.

Българското национално радио отбелязва Световния ден на радиото с арт инсталация, разположена пред НДК. Композицията стилистично обединява ретро радиоапарат и съвременен цифров приемник, като олицетворява идеята за непреходността на най-старата медия.

От радиокутията пред НДК звучат на живо програмите на БНР
, като от мястото на събитието има и преки включвания на репортери в блоковете и предаванията, както следва:

11:30 - 13:00 ч. - програма "Хоризонт"
с "Хоризонт до обед", бюлетина на БНР в 12:00 ч. и "12+3“,
13:00 - 14:00 ч. - програма "Христо Ботев"
с предаването "Артефир",

14:00 - 15:00 ч. - Радио София с новия следобеден блок на Радио София - "2/4". 

От 15:00 ч. звучат регионалните програми на БНР в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Благоевград и Видин с 30-минутни презентации на всяка една то тях.

Първоначалната идея за учредяването на Световен ден на радиото е на Испанската радиоакадемия, като тя е предложена на вниманието на ЮНЕСКО. Датата е определена, защото на 13-и февруари е рожденият ден на радиото на Организацията на обединените нации, което е стартирало през 1946-а година.

Независимо кога, как и къде слушаме радио - сутрин преди работа, докато пътуваме, или вечер, преди да си легнем, на традиционните аналогови честоти, на стария транзистор или на радиоточката, през най-новите цифрови платформи, на компютъра или телефона си, в къщи или в колата си - радиото неизменно е част от нашето ежедневие и винаги ще е около нас и в нас.