Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград представиха филма "Опиянението на един град"

Радио Благоевград беше организатор и домакин на представянето на документалния филм "Опияненението на един град" и среща с творческия екип. Филмът разказва за кукерския празник Старчевата в квартал "Вароша", град Разлог. Това е едно художествено проникване в тайните на древния обичай, с който са посрещали Новата година, възвестявали са идването на пролетта, прогонвали са злите сили.

Старчевата - стара като света и подмладена с всяка следваща година - каква е формулата за това, отговорите дават автори и участници в документалния филм "Опиянението на един град". Автор на филма е писателката Бойка Асиова, режисьор е Владимир Каперски, оператор е Николай Костов.

Във филма са представени майстори на кукерски маски и костюми, малки и големи участници във фестивала, показана е цялта пищност на един от най-магичните карнавали в България - Разложката Старчева.

След премиерата на филма в Разлог, възможността да бъде гледан от благоевградската публика даде Радио Благоевград, като организира в Голямото концертно студио среща с творческия екип и представяне на филма. Така повече хора можаха да се докоснат до тази невероятна българска древна традиция на отприщване на духа, задушаван от земните съображения и комплекси и освобождението му от материята чрез маските.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!